Rob Tol: Regelbreker

LINK sept. 2001

Rob Tol, Eigenaar TOL Marketing & Communicatie Adviesbureau

Rob Tol, eigenaar van TOL Marketing & Communicatie Adviesbureau in Capelle a/d IJssel adviseert bedrijven en overheidsorganen in de ICT-branche. Promotie en marketing betekent voor Rob Tol een visie communiceren. Een visie bepaalt immers de richting voor de toekomst en levert focus, enthousiasme, zingeving en betrokkenheid op. Tol, voorheen werkzaam bij ABB en Siemens, werkt nu onder meer aan een visie en bijbehorend communicatieplan voor Rotterdam ICT stad.
Tol heeft ervoor gekozen samen met zijn partner een eenmanszaak te blijven. Hierdoor kan hij zich blijven richten op het inhoudelijke werk, en gaat niet de meeste tijd in management zitten. De communicatiemiddelen worden per order en project toegesneden ingekocht bij zijn 'partnerweb', bestaande uit onder meer tekstschrijvers, internetbouwers, vormgevers en drukkers.

Maandag 28 mei 2001

8.00 uur
De dag voorbereiden achter mijn bureau, e-mailen. Wie moet ik nog even bellen? Waar moet ik nog achterheen? Projecten plannen en gesprekken voorbereiden. Werken aan een plan voor Marketing Rotterdam, een organisatie waarin de VVV van Rotterdam, Rotterdam Marketing en Promotie en Rotterdam Congres Bureau in zijn opgegaan. Zij willen Rotterdam promoten als ICT congresstad. Utrecht zullen we als ICT-congresstad niet snel voorbij streven, maar een toppositie zit er in Nederland wellicht in. We gaan hiertoe ICT bedrijven en bureaus die congressen organiseren een flyer sturen over Rotterdam, en ze uitnodigen voor een rondleiding.

14.00 uur
Meeting met Gemeente en OntwikkelingsBedrijf Rotterdam over het Zakenfestival dat van 24 september t/m 4oktober dit jaar wordt gehouden voor MKB┬┤ers op de Kop van Zuid. ICT is de rode draad; dus ik ben erbij! Mijn taak wordt de co├Ârdinatie voor een module die ingevuld gaat worden door i-portal op 27 september. i-portal is een club van internetbouwers, providers, systeembeheerders en andere ICT'ers in de regio Rotterdam. We hebben inmiddels 700 leden. Elke laatste donderdagavond van de maand komen we bijeen. Ik ben sinds de introductie vorig jaar verantwoordelijk voor de communicatie en marketing.

Dinsdag 29 mei

7.00 uur
Dag begint vroeg met sporten d.w.z. een uur fitness en zo┬┤n half uur zwemmen. Je niet afvragen "Heb ik zin?". Nee; gewoon gaan en na afloop een heerlijk gevoel hebben dat je alles aankan.

10.30 uur
Zelfs uit Amsterdam komen ze nu bij mij langs voor advies en een plan voor introductie van een startende ICT-onderneming! De bedoeling is na een plan van aanpak, het jonge bedrijf stap voor stap te introduceren. Snel en daadkrachtig: echt Rotterdams dus.


Woensdag 30 mei

8.00 uur
Toch weer even de file in op de rondweg naar het OBR. Niet mopperen. Vergeleken met mijn jarenlange fileprobleem, toen ik nog naar mijn vroegere job moest rijden bij de Siemens Groep in Den Haag en Zoetermeer, is dit te verwaarlozen.

9.00 uur
Bespreking met de Gemeente over onder meer de invulling van het Llyodkwartier. Dit is de tweede pier vanaf de Euromast. De Gemeente wil er een ICT Kwartier langs de Maas van maken. Dit lukt al aardig in de oude gerenoveerde Energie Centrale van het GEB. Daarin zitten al 45 internet-, design- en multimedia bedrijven. Ernaast zitten o.a. de studio's van NOB en filmregisseur Chiem van Houwelingen. Het leuke is dat al die technologie├źn hier bij elkaar komen. We bespreken de visie voor dit gebied. Ik noem het een gebied van wonen, werken en welzijn (www), met bedrijven, huizen en uitgaansmogelijkheden. Er moet veel aan marketing en communicatie gebeuren om een ieder, waaronder de gemeenteraad, van dit kansrijke gebied te overtuigen.

11.00 uur
Projectmeeting over e-commerce bij het OntwikkelingsBedrijf Rotterdam. We gaan we een internetsite maken voor het MKB waarin zij informatie kunnen vinden over e-commerce.
Dit doen we als onderdeel van een Europees project met Ierland, Itali├ź, Engeland en Griekenland. Ik heb een plan van aanpak en structuur gemaakt voor de Nederlandse aanpak binnen het e-programma van de Gemeente Rotterdam onder de noemer e-wijzer. De te maken site voor MKB wordt het middelpunt en wordt gelanceerd op het Zakenfestival
2 oktober a.s.

14.00 uur
Overleg over de communicatie voor het ICT onderwijs in Rotterdam. De Erasmus en TH Delft spelen hierbij een grote rol. In Rotterdam is recent een ICT Academie opgericht.
Tevens wordt gedacht aan een Kennis Centrum voor Multimedia opleidingen. Het bruist van initiatieven, waar ik graag mijn steentje aan bijdraag. Rotterdam is in het verleden toch vrij introvert bezig geweest. Hebben ze de meest geautomatiseerde containerterminal van de wereld gebouwd, en dan brengen ze dat niet naar buiten! Ik sta ook vaak versteld van wat de Erasmus Universiteit doet op gebied van e-commerce. Wat ze doen moet veel beter worden gecommuniceerd. De Amerikanen zeggen immers niet voor niets: 'Be good and tell it'. Er is immers een groot tekort aan ICT'ers.

Donderdag 31 mei

13.00 uur
Bespreking met een van mijn eerste en trouwste klanten in de traditionele grafische industrie: Libertas. Hoewel, Libertas is inmiddels de best geautomatiseerde drukkerij van midden Nederland met printing- on-demand en computer-to-plate technieken. We zijn bezig met het Marketing en Communicatie-plan van vorig jaar te actualiseren. Er zijn diverse communicatiemiddelen gereed: bedrijfspresentatie, flyers, internet site, direct mailings en een persbericht. We praten ook over de up date en zuigkracht van hun site en direct marketing naar relaties, maar vooral over prospects voor de noodzakelijke new business.

16.00 uur
Naar de netwerkbijeenkomst MarkIT van communicatiemanagers van bedrijven in de ICT. Op landgoed "Oud Bussem" te Huizen. Ik ben lid sinds mijn laatste job als manager Communications Siemens Nixdorf. Ik zie veel vakbroeders en enkele oud collega┬┤s. We hebben het met elkaar over ons dynamische vak. Maar vooral ook over het hoofdthema van de dag: 'Zen als boeiend en effectief instrument' onder het motto: 'Neem verantwoordelijkheid voor je eigen groeiproces'.

20.00 uur
Ik kom te laat aan bij mijn ICT cluppie i-portal. In de Millennium Toren Westin is onze maandelijkse netwerkbijeenkomst van de Rotterdamse ICT community. De elevator pitches, waarin mensen drie minuten de tijd hebben om op een zeepkist te vertellen wie ze zijn en wat ze doen, zijn al geweest. Toch weer ruim 100 man in een periode van wijfelend ICT sentiment. Ik neem een borrel en praat over koetjes en kalfjes. Je kunt het niet voortdurend over ICT hebben.

Vrijdag 1 juni

9.00 uur
Alweer bijna een week voorbij. Deze ochtend de besprekingen van deze week uitwerken. Wederom wat telefoontjes plegen, mailtjes sturen en beantwoorden. De Web site van Iwaco heb ik kritisch bekeken. Aan de structuur en content heb ik samen met een partner gewerkt. Stap voor stap wordt de site nu verder ingevuld.

12.00 uur
Op mijn bureau afgesproken met mijn vroegere persman van Siemens Nixdorf. Hij heeft zich ontwikkeld als manager Corporate Communications bij een ander mooi bedrijf: nl. Stork. Hierna het Lloydkwartier laten zien. Dit wordt het ICT kwartier in Rotterdam. Dan een vorkje geprikt, natuurlijk op de kade langs de Maas. Allemaal kleine lekkere Turkse gerechtjes verorberd. Weer even bijgepraat.

15.00 uur
Even tijd voor de vakbladen. Weer snel aan de slag achter mijn PC. Hoewel ... dat valt niet mee na zo┬┤n zakenlunch.Hoe doen ze dat in die zuidelijke landen?

Index