ICT-werkgever durft weer personeel te werven

02-10-2009

Leden van Computables expertpanel positief over arbeidsmarkt

Nederlandse ict-werkgevers durven weer positiever te zijn over de situatie op de arbeidsmarkt. Dat blijkt uit een rondvraag binnen Computables expertpanel. Hoewel niet alle experts het gevoel hebben dat de markt weer aantrekt, denken de meeste werkgevers dat de economie de slechtste tijd achter de rug heeft.

Eerder vroeg werving- en selectiebureau Antal International wereldwijd 7397 werkgevers naar hun verwachtingen voor komend kwartaal. Daarvan zou 60 procent verwachten de komende drie maanden professionals of managers aan te nemen.

Ook Nederlandse ict-werkgevers uit Computables expertpanel zijn weer positiever. Zo overwegen sommige weer personeelsadvertenties te plaatsen en hebben andere al nieuw personeel aangenomen. Het zou kunnen dat het einde van de vakantieperiode daarin een rol speelt. Robert-Paul Eijkenaar van Active Professionals vergelijkt het aantal personeelsaanvragen dat de arbeidsbemiddelaar nu krijgt daarom met het aantal aanvragen in de lente. Volgens Eijkenaar hebben eindklanten nu meer interesse in personeel.

Voorzichtig

Marjolein Ahsmann-Mosmans van Automama, een bedrijf dat internetoplossingen ontwikkelt en implementeert, merkt dat ook. Ze neemt weer personeel in dienst. 'Het is allemaal nog wel voorzichtig: het zijn kleine contracten op tijdelijke basis. Toch vermoed ik dat ook de tarieven voor freelancers weer snel omhoog gaan.'

Desondanks is niet iedereen lyrisch over de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt. Zo vraagt mede-eigenaar van databaseleverancier Dataccent Jos Struik zich af of er wel echt sprake is van verbetering. Hij denkt dat het vooral een gevoelskwestie is. 'Ons gevoel bij de ontwikkeling van de economie verbetert, waardoor we weer openstaan voor goede kandidaten', zegt hij. Ook ziet Struik dat organisaties hun projecten stilleggen, omdat ze te maken hebben met te hoge ict-uitgaven.

Toch lijkt hij in de minderheid. Voor de ict'er die desondanks nog geen baan heeft kunnen vinden, heeft Kees Groeneveld van ict-detacheerder Xperts4UĀ een advies: 'Zorg ervoor dat je niet alleen kennis hebt van tools en applicaties, maar werk ook aan kennis van bedrijfsprocessen en aan communicatieve vaardigheden. Dan hou je werk, ook in moeilijke tijden.'

ComputableĀ Heleen van Roon

Index