ICT-uitgaven 2009 nog lager dan verwacht


01-07-2009


Het dal in de ICT-markt is nog veel dieper dan eerder werd gedacht. Maar de bodem is in zicht, stelt Forrester.

Vanwege tegenvallende verkoopresultaten moet onderzoeksbureau Forrester de Ibestedingscijfers op de ict-markt voor 2009 opnieuw bijstellen: deze zullen wereldwijd geen 3 maar bijna 11 procent dalen.

Doordat bedrijven en overheden minder hardware, software en diensten aanschaffen, zakken de ict-bestedingen dit jaar met 10,6 procent in plaats van met de eerder voorspelde 3 procent, zo bericht Forrester op basis van het rapport 'US And Global IT Market Outlook: Q2 2009'.

'Vreeswekkende daling'

De Amerikaanse ict-markt zal dit jaar met 5,1 terugvallen, waar Forrester eerder een daling van 3,1 procent beloofde. Het onderzoeksbureau baseert de bijstelling op de sombere berichten over tegenvallende investeringen in technologie. Forrester-analist Andrew Bartels heeft het zelfs over een 'vreeswekkende daling van de ict-verkoop in de VS'.

Wel verwacht Forrester een wederopleving van de Amerikaanse ict-markt in het vierde kwartaal van dit jaar en wereldwijd herstel in 2010. Volgens analist Bartels zijn de tegenvallende cijfers dus geen voorbode voor nog meer economische malaise in de IT-sector. 'De Amerikaanse bestedingen zijn tijdelijk tot stilstand gekomen, maar we verwachten dat bedrijven in het vierde kwartaal merken dat zij overdreven hebben gereageerd', aldus Bartels.

Zwaarste klappen

In 2010 zou de Amerikaanse technologiesector weer met 8 procent groeien tot 568 miljard dollar. Wereldwijd verwacht Bartels in dat jaar een herstel van 4 procent, overeenkomend met een verkoop van 1,52 biljoen dollar. Ter vergelijking: in 2008 was dit 1,64 biljoen dollar.

De uitgaven aan computerapparatuur zullen dit jaar de zwaarste klappen krijgen: Forrester voorspelt een neergang van 13,5 procent voor deze sector. Softwareverkoop komt er relatief beter af met een daling van slechts 8,2 procent, terwijl diensten als consulting en outsourcing met een terugval van 8,6 rekening moeten houden.

WebWereld - Maarten Hell

Index