De tien belangrijkste IT-trends van 2017

14-04-2017

Het IT-landschap evolueert IT evolueert zo snel dat het niet eenvoudig is om te voorspellen wat de grote doorbraken op korte termijn zullen zijn. Maar het is niet zo dat het IT-landschap er volgend jaar volledig anders uitziet dan nu. Er zijn verschuivingen en trends, en die zien we vaak al jaren aankomen. Om te kijken wat de belangrijkste IT-trends in 2017 zijn, gingen we te rade bij de grote marktonderzoeks- en analistenbureaus. Wat verwachten ze in 2017 in de IT-markt?

De tien belangrijkste IT-trends van 2017 De volgende trends spelen zeker een belangrijke rol in het IT-landschap van 2017:

1. Meer omzet uit informatiegebaseerde producten Volgens IDC speelt IT een steeds belangrijker rol voor de omzet van bedrijven. Tegen 2017 groeit bij een derde van de 2000 grootste bedrijven wereldwijd (de G2000) de omzet uit informatiegebaseerde producten dubbel zo snel als die van de rest van het productportfolio. Tegen 2019 zullen de wereldwijde bestedingen aan initiatieven voor digitale transformatie 2,2 biljoen dollar bereiken, bijna 60% meer dan in 2016. En tegen 2020 zal volgens het marktonderzoeksbureau bij de helft van de G2000 de business afhangen van het vermogen om digitaal verbeterde producten, diensten en ervaringen te creƫren.

2. Bedrijven verlaten bimodal IT Bij bimodal IT deelt u uw IT-inspanningen op in twee naast elkaar bestaande tracks: een voor stabiliteit en een voor wendbaarheid. Een deel van de IT-afdeling is verantwoordelijk om de standaardsystemen draaiende te houden, terwijl een ander deel de vrijheid krijgt om te experimenteren. Zo bent u volgens Gartner, dat het concept uitdacht, in staat om te innoveren terwijl u de garantie hebt dat uw standaardsystemen stabiel blijven. Maar recentelijk beginnen meer en meer partijen te twijfelen of bimodal IT wel werkt. En met populairder wordende methodologieĆ«n als DevOps en Continuous Delivery die de kloof tussen stabiliteit en wendbaarheid verkleinen, verdwijnt de bestaansreden voor bimodal IT. Volgens Forrester zullen de meeste CIOā€™s die eerder bimodal IT omarmden daar in 2017 dan ook terug van afstappen.

3. De opkomst van de cloudbrokers Cloudbrokers zullen volgens IDC een belangrijker plaats innemen in het cloudlandschap. Cloudproviders kunnen immers niet op hun eentje nieuwe klanten blijven bereiken en hen ondersteunen. IT-distributeurs zullen daarom tegen 2018 volgens IDC voor minstens een derde van hun business overgestapt zijn van hardwareverkopen naar verkopen van clouddiensten. Tegen 2020 zal zelfs meer dan 70% van de omzet van cloudproviders verlopen via cloudbrokers.

4. Containers in productie Containers zijn als lichtgewicht alternatief voor volledige virtualisatie populair bij ontwikkelaars. Volgens Forrester zijn Linux-containers in het begin van 2017 beschikbaar op elk belangrijk platform voor de publieke en private cloud. Ontwikkelaars zullen hier volgens het onderzoeksbureau meer en meer van gebruikmaken en vaak hun eigen stacks van containers creƫren om microservices te ontwikkelen. Maar wanneer containers breder worden ingezet in productie, krijgen we ook met nieuwe uitdagingen te maken op het gebied van opslag, netwerken, beveiliging en monitoring.

5. Open source wordt mainstream Opensourcesoftware speelt nu al een belangrijke rol in heel wat technologieĆ«n, niet in het minst in de cloud. Forrester verwacht dat ontwikkelorganisaties in 2017 massaal opensourcesoftware gaan omarmen. In het bijzonder ziet het onderzoeksbureau heil in de inzet van opensourcesoftware in oplossingen die siloā€™s van technologieĆ«n of bedrijfsafdelingen overstijgen. En in de cloudwereld verdient OpenStack volgens Forrester een belangrijke vermelding. Dat open source mainstream wordt, is ook op andere manieren zichtbaar. Zo is Microsoft onlangs lid geworden van de Linux Foundation en is het bedrijf dat Linux ooit een kanker noemde de laatste jaren gaan bijdragen aan diverse opensourceprojecten.

6. Overal kunstmatige intelligentie Kunstmatige intelligentie (artificial intelligence, AI) zal in meer en meer toepassingen op de achtergrond draaien. De technologie zit al in intelligente assistenten in consumentenapparaten, maar volgens IDC zullen in de periode 2017-2020 maar liefst 7 van de 10 top AI use cases uit de industrie komen en zullen ze samen goed zijn voor 85% van de investeringen van die top 10. De belangrijkste use cases zijn medische diagnostieken en behandelingen, kwaliteitsbeheer in productie en geautomatiseerde service agents in de retail. Tegen 2019 zullen 40% van de initiatieven voor digitale transformatie ondersteuning krijgen van AI.

7. Conversationele systemen De manier waarop we met software omgaan, is al decennia hetzelfde: met een toetsenbord, muis of aanraakscherm. Ook de interfaces zelf zijn in wezen hetzelfde als decennia geleden: Windows 95 en Windows 10 maken, hoewel ze visueel er helemaal anders uitzien, nog altijd gebruik van dezelfde interfaceconcepten, ook al ligt er twintig jaar ontwikkeling tussen. Volgens Gartner evolueren we in de komende jaren naar een meer menselijke manier van communiceren met software: in de vorm van conversaties. We converseren met chatbots of praten zelfs met onze computer.

8. De Blockchain krijgt onvermoede toepassingen De Blockchain, de technologie die het fundament vormt van de digitale munteenheid Bitcoin, maakt bijna onzichtbaar een grote opmars. Banken als UBS, Deutsche Bank, Santander en BNY Mellon investeren allemaal in de technologie om betrouwbare financiƫle transacties mogelijk te maken. Gartner voorspelt dat de Blockchain wel eens populairder kan worden buiten de financiƫle wereld, met toepassingen zoals slimme contracten, transparantie van bedrijven over hun supplychain en betrouwbare communicatie in het Internet of Things. De Blockchain is nuttig in elke situatie waarin u met een onbetrouwbare omgeving te maken hebt.

9. Augmented reality breekt door 2016 was het jaar van PokĆ©mon Go en daardoor ook van de augmented reality (AR). Toch zijn de use cases voor de technologie niet erg talrijk. Daar gaat volgens Forrester in 2017 verandering in komen. CIOā€™s zullen AR in de mobiele apps die ze ontwikkelen verweven en klanten zo een betere gebruikservaring geven.

10. Adaptieve beveiliging Statische regels die bepalen wat wel en niet mag op het netwerk, zijn niet meer voldoende om uw netwerk te beveiligen. Niet alleen de malware ontwikkelt zich immers snel, maar ook de IT-systemen zelf. Bedrijven zullen volgens Gartner dan ook vooral moeten investeren in systemen die het gedrag van gebruikers en systemen analyseren, anomalieƫn opsporen en zo onmiddellijk reageren op nog niet eerder ontdekte bedreigingen.

AG Connect Ā BusinessLeads

Index