Microsoft valt niet te negeren

6 dec. 2013

Of je Microsoft nu haat of er juist van houdt: het bedrijf roert zich opnieuw in de IT-wereld en het is een partij die je niet kunt negeren.

Ik werk al jaren in de IT en in die tijd heb ik Microsoft vaak belachelijk gemaakt. Of het nu ging om BSOD's, het veelvuldige rebooten of prestatieproblematiek, het is altijd leuk om je mening te ventileren met grappen over de software – ongeacht je kennisniveau. Bovendien houden we allemaal van een underdog en Microsoft is zo'n belangrijke speler in de IT-wereld, dat je al snel gaat juichen als alternatieven tegenwicht proberen te bieden. Dat hoort er nu eenmaal bij en maakt de IT-sector zo'n leuk gebied om in te werken.

Microsoft doet het goed

Maar heb je de laatste tijd nog eens goed naar Microsoft gekeken? De aandelenkoers bereikte deze week met 38,98 dollar op de NASDAQ zijn hoogste piek in 13 jaar. Weet je welke vooruitgang er zit in Windows Server 2012 R2? Of de Surface? Microsoft kreeg het zwaar te verduren met lauwe recensies en lage verkoopcijfers. Maar deze zomer heeft de Consumentenbond de tablet Beste Koop genoemd en ook de New York Times is positief.

Wat dacht je van Microsofts publieke clouddienst Azure? Momenteel haalt het bedrijf 1000 klanten per dag binnen bij Azure en het IaaS-model is goed voor 70 procent van het totale Azure-gebruik. Het is indrukwekkend dat Azure op zoveel verschillende markten beschikbaar is en ze blijven nieuwe regio's toevoegen, met bijvoorbeeld Brazilië. Bij ons onderzoeksbureau komen juist steeds meer vragen binnen over Microsoft.

Houd het in de gaten

Of je Microsoft nu haat of er juist van houdt: kijk naar wat Microsoft aan het doen is. Ze zijn er nog niet helemaal uit wat de toekomst wordt en hebben nog flink wat horden te nemen, zoals de wisseling van de wacht met het aankomende vertrek van Ballmer en de stevige concurrentie van bedrijven als Amazon en Google. Maar op zijn minst is het belangrijk om in de gaten te houden wat Microsoft uitvoert in het datacenter, op de pc en met zijn mobiele strategie.

Mark Bowker is MSCE-gecertificeerd analist bij IT-onderzoeksbureau ESG. Hij richt zich vooral op cloud en virtualisatie. Voordat hij als analist aan de slag ging, was hij hoofd van een IT-afdeling bij een consultancy.

Mark Bowker

Index