Nederland zakt uit top vijf ICT wereldranking

26-11-2014

Denemarken mag zich verheugen in de titel ‘het beste land op ICT-gebied’. Daarmee heeft het Zuid-Korea van de troon gestoten. Dat blijkt uit de jongste editie van de Global ICT Development Index (IDI) van de International Telecommunications Unit, een onderdeel van de Verenigde Naties. Nederland, dat vorig jaar nog op de vijfde plaats stond, is gezakt naar nummer zeven op de Index.

De International Telecommunications Unit (ITU) beoordeelt jaarlijks 166 landen op hun ‘ICT-gehalte’. Daarbij kijkt het naar onder andere het aantal breedbandige internetaansluitingen, het gebruik van ICT door de (beroeps)bevolking en de ICT-vaardigheden van de inwoners. Op basis van die criteria scoort Denemarken dit jaar het hoogst, zo blijkt uit het ITU-rapport ‘Measuring the Information Society 2014’. Het is onduidelijk waarom Nederland twee plaatsen is gedaald ten opzichte van 2013. Als regio bezet Europa evenwel nog immer de koppositie, de regio Noord- en Zuid-Amerika staat op nummer drie.

Uit het ITU-rapport blijkt verder dat wereldwijd een kleine drie miljard mensen over een internetaansluiting beschikken, wat neerkomt op een verdubbeling in de afgelopen vijf jaar. Daar staat echter een aantal van 4,3 miljard zonder internettoegang. Zij zijn met name te vinden in ontwikkelingslanden. De jaarlijkse groei van het aantal internetgebruikers staat nu op 8,7 en 3,3 procent voor respectievelijk de ‘ontwikkelde landen’ en de ontwikkelingslanden.

Channel Connect  Joost Biederman

Index