8 IT-voorspellingen van 2013 die de plank missloegen
30-12-2013
Vlak voor de jaarwisselingen halen we de voorspellingen van vorig jaar erbij om te zien wat ervan is uitgekomen. 8 x 'plons' en 2 x 'boem'.
Daar zijn we dan: 2013 is praktisch voorbij. En wat een jaar zeg. Apple is naar de achtergrond verdwenen, de Chromebook heeft de laptop én tabletmarkt veroverd en we zagen eindelijk de iTV. De pc-markt stabiliseerde en onderwijs is op z'n kop gezet door de komst van MOOC's. Oh wacht, niets van dat alles is gebeurd. Nee, dit waren een paar voorspellingen van vorig jaar om deze tijd van analisten die in de glazen bol keken om markttrends te duiden.
Nu we makkelijk terug kunnen kijken, zien we snel hoe vaak deskundolgen ernaast zitten met hun voorspellingen. Ondanks dat vind je zo rond deze tijd een hoop geschreeuw over hoe 2014 zich zal ontwikkelen met de ene trefzekere voorspelling na de andere. Dit geeft nou mooi aan dat een jaar in de IT heel turbulent kan zijn. Hier zijn 8 voorspellingen die de plank finaal hebben misgeslagen. En als bonus twee die wél zijn uitgkomen.
Misser 1: Apple komt met iTV
Apple-geruchten doen het altijd goed maar is er één vaker opgedoken dan het op handen zijnde verschijnen van de iTV? Waarschijnijk niet en toch branden analisten hier keer op keer hun vingers aan. Gene Munster van financieel instituut Piper Jafray voorspelt het al een paar jaar op een rij. Dit is een goede analist en hij verkeerde in goed gezelschap van deskundigen die allemaal een iTV in 2013 voorzagen.
Een van de redenen was de biografie 'Jobs' waarin Steve Jobs beschreef dat hij een televisie voorzag die naadloos geïntegreerd kon worden met andere apparaten. Maar Jobs stond er ook om bekend om een heleboel ideeën te proberen om te zien wat werkte. En waarom zou Apple een iTV brengen? Er zijn een heleboel smart-tv's op de markt en geen eentje neemt nu echt de leiding. En met een Roku kun je streamen wat je wilt.
Misser 2: Chromebooks gooien hoge ogen
Sommige mensen zullen het idee van de thin client nooit opgeven. En de thin client van nu is de Chromebook. Een heleboel analisten hadden het vermoeden dat deze nieuwste thin client een groot succes zou worden. Dat was het niet. De Chromebook zorgde er niet voor dat mensen de laptop links lieten liggen – net als de netbook dat eerder al niet voor elkaar kreeg.
Een van de redenen dat de Chromebook zoveel aandacht kreeg is omdat er een bijna onredelijke afkeer is voor producten van Microsoft, vooral als die met de letter W beginnen. Deskundologen voorspellen graag dat Microsoft zware klappen gaat krijgen. Vernederender dan het succes van een apparaat dat geen Windows en geen Office gebruikt bestaat bijna niet.
Maar de waarheid is dat Chromebooks het niet zo goed doen in de markt. IDC schreef in november dat fabrikanten er geen goede resultaten mee behalen, met uitzondering van Samsung. Volgens het onderzoeksbureau heeft de Chromebook de meeste impact in het onderwijs in de VS als vervanger voor sterk verouderde netbooks. Een vervanger voor netbooks. Dat is nou niet bepaald iets om over naar huis te schrijven.
Misser 3: De pc-markt stabiliseert
Vorig jaar was het duidelijk dat de pc-markt in zwaar weer verkeerde en dat dit zou doorzetten. Dat was een ontwikkeling die iedereen zag aankomen. Maar niemand voorzag dat de markt zulke zware klappen zou krijgen. Ben Reitzes van Barclays verwachtte bijvoorbeeld een daling van 3 procent. Maar dat cijfer werd al snel gehaald en IDC denkt dat we dit jaar uitkomen op een daling van 10 procent – een unicum in de geschiedenis van de pc-industrie.
Een van de meest misplaatste voorspellingen was dat Windows 8 de val van de markt zou breken. Ja, het wordt verkocht – mensen zullen toch ooit hun pc moeten vervangen – maar Windows Frankenstein kreeg niet voor elkaar wat andere Windows-versies wel bewerkstelligden: dat mensen ervan overtuigd raakten dat ze een nieuwe pc nodig hadden. Zonder de boost van een nieuw OS, zakte de markt nog verder in dan verwacht en stapten gebruikers nóg meer over op tablets.
Misser 4: MOOC's transformeren onderwijs
De Massive Open Online Course (MOOC) zou in 2013 een revolutie teweegbrengen in het onderwijs. Maar dat is behoorlijk tegengevallen. De University of Pennsylvania onderzocht hoe meer dan 1 miljoen MOOCs hebben gelopen en ontdekte dat ongeveer de helft van alle gebruikers niet eens één les bekeken en dat ongeveer 4 procent een cursus daadwerkelijk voltooide.
Nog treffender: een veelgeprezen MOOC-experiment in San Jose, het hart van techregio Silicon Valley, had een boost moeten geven aan studenten die niet voldoende presteerden. Maar middelbare scholieren die de MOOC volgden, presteerden slechter dan leerlingen die het lesprogramma op de school volden.
Misser 5: Sociale netwerken veroveren het bedrijfsleven
Als marketingafdelingen de baas waren in het bedrijfsleven, zouden social media inderdaad de werkvloer hebben veroverd. Maar dat is niet gebeurd en ondanks de grote ogen van communicatieafdelingen en de verwachte hype, hebben bedrijven social media nou niet echt omarmd, behalve als een marketingtool.
Computerworld-auteur Galen Gruman zegt dat ondanks alle geluiden van leveranciers en managers over proefperiodes het daadwerkelijke gebruik van social media op kantoor laag blijft. Veel projecten verspillen uiteindelijk tijd en moeite. Gruman haalt geen harde bewijzen aan, maar die zijn er wel degelijk.
Harvard Business Review bekeek dit jaar sociale netwerken binnen bedrijven en kwam met de volgende cijfers over 'Enterprise 2.0':
- Dienstverlener McKinsey schat dat slechts 6 procent van de bedrijven Enterprise 2.0 hebben geïntegreerd in hun kernbedrijfsvoering.
- 20 tot 25 procent van het personeel moet sociale netwerken uitgebreid gebruiken wil het programma een acceptabele ROI opleveren. Maar meer dan de helft van de bedrijven haalt dit niveau niet.
- Veel bedrijven gaan prat op een 'aanwezigheid op sociale media' waarmee ze verwijzen naar volgens op Twitter, likes op Facebook en een marketingplan dat inspeelt op sociale netwerken. Maar zo'n 70 procent van de winst die te behalen is heeft niets te maken met marketing.
Â
6: Apple gaat onderuit
Een paar jaar kon Apple – tenminste volgens ons geeks – niets verkeerd doen en de koers van het bedrijf steeg naar 434 euro. De 750 euro lag zelfs in het verschiet. Maar toen overleed Steve Jobs, kwam Android op stoom en verhevigde de concurrentie van Samsung. Opeens was Apple een underdog en veel analisten hadden het voorgevoel dat dit Apple zou opbreken in 2013.
Nou, niet echt. Apple kwam er weer bovenop. In juli zat Apple op 291 euro per aandeel, wat steeg naar 405 euro afgelopen week – een stijging van 40 procent. En dat was niet zomaar vanwege irrationeel enthousiasme van Wall Street. Apple's producten – ook al leidden ze tot gemor bij bloggers – konden de goedkeuring van consumenten wegdragen.
Apple brak met zijn traditie en kwam met twee nieuwe iPhones in september. Deze kregen geen lyrische recensies, maar toch verkocht Apple er meer dan negen miljoen in het eerste weekend. ER werden 2083 iPhones per minuut verkocht, oftewel 34 per seconde. Een rapport van analysebureua Canaccord Genuity over de Amerikaanse markt stelt dat de iPhone 5s de bestverkopende smartphone is bij providers AT&T, Verizon en T-Mobile.
Misser 7: Amazon raakt zijn clouddominantie kwijt
Niemand nam Amazon Web Services echt serieus als het gaat om de bedrijfscloud. Het is immers een e-commercebedrijf – vertrouw je daar je bedrijfsgegevens aan toe? Amazon was een van de eerste partijen in de publieke cloud, maar veel analisten verwachtten dat het bedrijf die voorsprong zou inleveren met de komst van serieuze bedrijven als IBM en Rackspace.
Dat is nu zover, maar Amazon is niets van zijn voorsprong kwijtgeraakt. Volgens Gartner is het cloudbedrijf dé marktleider. Als je cloudcapaciteit van de 14 concurrenten die het meest bij Amazon in de buurt komen bij elkaar optelt, is het nog steeds maar eenvijfde van wat Amazon heeft. Nog belangrijker, het heeft een groot en robuust ecosysteem en juist daardoor blijven marktleiders marktleiders.
Gartner wijst erop dat veel softwareleveranciers nu licenties hebben en draaien op Amazons server EC2. Deze API wordt ondersteund door veel managmentstools van derden die en veel open source en commerciële CMP's zijn compatibel met deze API. Boks daar maar eens tegenop, Rackspace.
Misser 8: De NSA en onze privacy
Je zou toch verwachten dat er érgens in de techwereld wel iemand een bron had bij Google of Microsoft of Verizon of waar dan ook die liet doorschemeren wat de NSA allemaal uitspookt. Voordat Edward Snowden ermee naar buitenkwam was de kennis dat de NSA alles meeleest iets wat je vond bij aluhoedjes, maar nu is het gewoon algemene kennis. Privacy? Welke privacy?
Raak: NoSQL gaat groot worden
Terwijl Larry Ellison van Oracle veel tijd en geld stak in een zeilwedstrijd, kwam het Oracle-team met interessante onthullingen. Maar NoSQL en Hadoop hadden ook de wind in de zeilen en, zoals verwacht, zijn belangrijke concurrenten geworden op het gebied van relationele databases.
In oktober haalde MongoDB 109 miljoen euro binnen in investeringen, de grootste investeringsronde ooit van een databasebedrijf. De waarde van MongoDB wordt nu geschat op 869 miljoen euro en dat laat zien hoe serieus inversteerders Big Data-spelers als MongoDB en Hadoop nemen.
MongoDB was niet de enige die in de kijker stond. Cloudera, nauw verbonden met Hadoop, haalde deze maand 47 miljoen euro binnen. Deze kapitaalinjectie brengt het totaal dat het bedrijf aantrok op meer dan 100 miljoen euro. Volgens bronnen waar AllThingsD mee sprak komt de waarde van Cloudera daarmee op 507 miljoen euro uit.
Los van de centenkwestie: het echt issue dat nu bekeken gaat worden is welk databasesysteem technisch gezien het beste in staat is om grote ongestructureerde hoeveelheden data te verwreken en of de relationele database flexibel genoeg is om deze uitdaging aan te kunnen.
Raak: Vertrek van Steve Ballmer
Deze had ik toevallig zelf vorig jaar op mijn lijst gezet. Op Computerworlds zustersite Infoworld schreef ik dat als Windows 8 en de Surface zouden mislukken, de aandeelhouders zouden schreeuwen om het hoofd van de CEO. Ze flopten inderdaad en in augustus – onder milde druk van het bestuur – kondigde Ballmer aan dat hij binnen een jaar met pensioen zou gaan.
Er zijn een heleboel redenen dat de energieke manager de deur is gewezen, maar het Windows 8 en Surface-debacle is wel aan te wijzen als een belangrijker oorzaak. Het is al erg genoeg dat er 652 miljoen euro op een product moest worden ageschreven, maar nog erger is dat Windows 8 waarschijnlijk meer mensen naar Apple heeft gedrecen dan iets wat Steve Jobs uit zijn hoge hoed getoverd zou kunnen hebben.
ComputerWorld  Bill Snyder
Â