19 toppers voor je IT-dreamteam

27-03-2015

1. De generaal

Aan het hoofd van ieder leger staat een generaal. Toch zou deze vooraanstaande man of vrouw niet alleen maar orders mogen opdragen, stelt CTO Marc Malizia van RKON Technologies. "Ze zijn ook verantwoordelijk voor het aandragen van nieuwe ideeën en technologie binnen de board en moeten partners zijn van andere businessunits binnen het bedrijf, waar ze inspiratie opdoen voor het grotere plaatje van hun eigen team."

Wel moeten ze optreden daar waar nodig. "Ze houden van samenwerken met anderen, maar hebben een sterke eigen mening en kunnen niet stilzitten. Vaak worden ze gewaardeerd door hun collega's, maar soms gaan ze te ver als ze echt passie voor iets hebben."

Volgens CEO Simon Slade van Affilorama moet een teamleider in detail de rol van ieder teamlid kennen. "Zo wordt het voor iedere medewerker mogelijk zich op zijn specialiteit te richten zonder zich over anderen zorgen te maken."

2. De techfanaat

Medewerkers die de laatste ontwikkelingen in de ICT op de voet volgen zijn geweldige bronnen van inspiratie voor je team. "Je hebt iemand nodig die de nieuwe technologieën bijhoudt en beslissingen neemt over de vraag of ze de moeite zijn uit te proberen", zegt CEO David Politis van Bettercloud.

Vice-president Julie Long van IT-recuitingbureau Scout Staffing zegt dat de fanaat de eerste is die binnen je bedrijf die nieuwe geniale podcast of Reddit-discussie opmerkt die exact het probleem behandelt waar jouw team mee worstelt. Nadeel is wel dat ze misschien te veel mailtjes sturen met linkjes naar interessante artikelen, maar ach, niemand is perfect.

Eén waarschuwing: soms zijn deze lieden zo bleeding edge dat ze nieuwe problemen creëren met ongeteste, nog niet volledig ontwikkelde tools.

3. De evangelist

Voor ieder project heb je behoefte aan een persoon die het eindresultaat als een superuitkomst ziet. Deze persoon moet zijn hand in het vuur durven steken voor het idee achter het IT-project en daarmee twijfelaars kunnen overtuigen.

Maar deze persoon moet meer kwaliteiten bezitten, vindt marketingdirecteur Steve Susina van LYONSCG. "Zijn of haar drive moet gekoppeld zijn aan technisch vernuft om het nodige gewicht te kunnen dragen tijdens de ontwikkeling- of implementatiefase." Doet hij of zij dit niet, dan zal het onuitputtelijke enthousiasme niet serieus worden genomen, waarschuwt hij.

4. De meesterontwerper

Ieder project heeft een visie nodig en die visie moeten anderen kunnen zien. Je hebt daarom een designer nodig die adembenemende concepten kan maken op basis van wat vooral vaag was in jouw hoofd of in de gedachten van teamleden. Niet alleen zijn zij in staat esthetisch fantastische mockups te maken, ook zijn ze praktisch. "Ze weten hun ideeën te communiceren en daarmee voor het juiste voetlicht te brengen bij de engineers", zegt oprichter Jackie Wu van Eight Six Ninety-One Technologies.

5. De codeprototyper

Om van een theoretisch ontwerp naar werkende code te gaan, heb je een expert in prototyping nodig, vindt Wu. Deze moet minimaal een proof-of-concept af kunnen leveren. "Misschien zijn ze niet het sterkst in wiskunde, security of iets anders, maar ze kunnen wel wat een designer heeft gemaakt omturnen naar een semi-functioneel prototype dat iedereen kan zien en aanraken." Vaak bezit al een van je teamleden deze skill als verborgen talent, dus blijf er een scherp oog voor houden.

6 . De algoritmeknobbel

Om je code prachtig te laten zingen, heb je een goede expert op gebied van algoritmen nodig. Zoiemand die niets liever leest dan een werkje als CLRS Intro to Algorithms. Deze persoon kan "effectief het minst belastende algoritme voor iedere oplossing toepassen", zegt Wu. Dit bespaart organisaties tijd, storage en overhead.

7. De mechanicus

Zelfs als alle systemen het gewoon doen, heb je iemand nodig die onmiddellijk ingrijpt als de eerste tekenen van problemen zich voordoen - of dat nu gaat om een stukje code of een sputterende pc. "Goede reparateurs kunnen diagnosticeren en troubleshooten. Dat is wat ze horen te doen", zegt oprichter Kurt Simione van Technology Seed.

"De mechanicus kan een 'Mijn computer doet raar' vertalen in 'Oh, ik zie het al, een deel van het VPN-verkeer tussen Haarlem en Hoofddorp komt niet goed door.'" Onderschat de importantie van deze support-rollen niet.

8. De briljante systeembeheerder

Eigenlijk zijn systeembeheerders gewoon een ander soort ras reparateurs, maar de echte meerwaarde ontstaat als hij echte rockster-kwaliteiten bezit. "Ze verbeteren efficiency en halen de voordelen uit nieuwe IT-technologieën omdat ze begrijpen hoe innovaties je IT-capaciteiten kunnen vergroten. Ze weten ze te integreren om de kwaliteit van je infrastructuur te vergroten en je product sneller naar de markt te krijgen", zegt CFO Bill Koefoed van Puppet Labs. "Systeembeheerders zijn de schatbewaarders van IT-innovatie en zijn zo essentieel dat zonder hen innovatie niet voor het voetlicht bij de board gebracht wordt."

9. De developertank

Deze coders vormen ware machines. Dit type medewerker ploegt zonder zuchten of steunen voorwaarts en zijn op en top professional. "Ze hanteren soms vreemde werktijden en blijven soms tot erg laat op, maar zijn daardoor altijd wakker als jij ligt te slapen. Soms hebben ze vreemde karaktereigenschappen en kleden ze zich apart. Maar ze investeren een krakzinnige hoeveelheid uren in de week om het product realiteit te laten worden, kunnen goed ruziemaken over details, maar zeuren nooit over mensen. Met dit type IT'ers in je team moet je enorm dankbaar zijn", aldus Wu.

10. De ongediertebestrijder

Als je een goed finaal product wilt afleveren, heb je een scherpe bughunter nodig, zegt Slade. "Dit individu zorgt ervoor dat iedere pixel perfect wordt weergegeven en apps geen enkele imperfectie bevatten." Je wilt iemand voor deze functie die zo hooggevoelig is als mogelijk en melding maakt ook al schopt dat de planning in de warm. Je moet op hun instincten vertrouwen en ze de ruimte geven een productrelease te vertragen tot de bugs zijn verdwenen.

11. De kwaliteitsbewaker

Finale producten moeten niet alleen gepolijst uitgebracht worden, ze moeten ook werken zoals bedoeld. "Er moet een teamlid aanwezig zijn die niet alleen vooraf de echte businessbehoeften kan vaststellen, maar ook deze doelstellingen bij de andere teamleden voor het voetlicht kan krijgen", zegt CTO Jonathan Alexander.

"Vanwege taalbarrières (business-speak versus techspeak), gebrek aan communicatie over deliverables, conflicterende agenda's en enthousiasme voor slechts een deel van het project kan dit een uitdaging zijn. De kwaliteitsbewaker zorgt ervoor dat alle stappen naar het einddoel duidelijk vastgelegd liggen."

12. De mentor

Niet iedereen in je team bezit dezelfde vaardigheden, laat staan dat ze op hetzelfde niveau zitten - maar als je geluk hebt is er minstens één teamlid die de groentjes onder zijn of haar hoede kan nemen en ervoor zorgt dat ze in voldoende mate meedraaien. "Dit type werknemer excelleert in het beter later presteren van de juniors", zegt Simione. "Een zekere vaderlijke of moederlijke trots straalt dikwijls van het gezicht van deze medewerker. Ze staan open voor goede gesprekken, heftige discussies en plannen voor de toekomst."

13. De veranderingshamer

Teams kunnen soms muurvast komen te zitten. Daarom wil je sowieso één teamlid hebben die de capaciteit bezit de rest mee uit het ravijn te sleuren. Volgens CEO David Politis van BetterCloud heb je een teamspeler nodig die in staat is buy-in van het management te verkrijgen om hen de toegevoegde waarde van IT te laten begrijpen, maar die ook gebruikers onderop weet mee te trekken in het creatief gebruik van cloudtools en andere nieuwe technologie.

14. De organisator

Met allerlei veranderingen die in de lucht hangen en rondzoemen, wil je over iemand beschikken die de bewegende delen uit elkaar houdt en het kaf van het koren scheidt. Deze mensen houden overzicht over alle zaken die anders in het gedrang raken of vergeten worden. Zij komen met antwoorden op vragen en issues die bij projecten de kop op steken. Dit zijn degenen op wie je vertrouwt om een degelijk, gedetailleerd projectplan op te stellen en die ervoor te zorgen dat het wordt gevolgd en alles gedocumenteerd blijft worden. Zonder hen worden projecten te technisch om door het voetvolk in de organisatie begrepen te worden.

15. De procesfreak

 

Ieder team heeft behoefte aan een teamlid die een voorliefde koestert voor bedrijfsprocessen en standaarden als ISO 27001, HIPAA en ITIL weet te doorgronden. "Zij zorgen ervoor dat er geen veranderingen in de infrastructuur, het netwerk, security of applicaties worden aangebracht die haaks staan op standaarden", zegt chief solutions architect Weston Morris van Unisys.

"Zij weten dat veranderingen in een heterogene IT-omgeving moeten worden gepland, getest en gedocumenteerd. Ze hebben slechte implementaties van technologie meegemaakt - denk aan idioot veel kostende ERP-upgrades - en willen dat nooit meer zien gebeuren." Procesfreaks scheppen orde, houden het hoofd koel en zorgen ervoor dat alles netjes blijft draaien.

16. De notoire improvisator

Waar een yin voor het proces nodig is, bestaat ook de behoefte aan een tegengewicht - een yang. Dit is iemand die overal in het kantoor schetsen en diagrammen laat slingeren van prototypen nieuwe technologie die op een gegeven moment hun aandacht heeft gegrepen. Veel van waar zij mee spelen heeft weinig nut voor de organisatie, maar één of twee keer per jaar hebben ze goud in handen en wordt het in productie genomen.

Deze persoon is niet bevreesd voor het in elkaar zetten van een gammele app om ervoor te zorgen dat enkele teamleden hun werk beter kunnen doen. CIO Brian Kelley van Portage County Information Technology Services, ziet hun vaardigheid om te improviseren als grootste goed. "Deze persoon weet iets te bedenken als de dingen niet gaan zoals gepland en biedt een oplossing voor een probleem zonder daarmee gebruik te maken van de gebruikelijke resources."

17. De vredesduif

Om de procesfreak en de improvisator goed met elkaar te laten samenwerken, heb je een vredesstichter nodig die iedereen rustig en tevreden houdt. Dit is gaat verder dan iemand met een goed ontwikkelde menselijke kant, zegt Morris. "Zij begrijpen two-speed IT, dat je bedrijf enerzijds processen en standaarden moet volgen om geen domme dingen te doen die core business services raken, maar anderzijds ook dat je bedrijf nieuwe innovatieve technologie moet testen die het bedrijf efficiënter laten werken of nieuwe kansen op omzet scheppen." De vredesduif weet proefballonnetjes op waarde in te schatten en brengt teamleden samen om goed te kijken naar de mogelijkheden voor integratie binnen de operations van het bedrijf.

18. De communicator

People-skills zijn traditioneel bij IT van ondergeschikt belang, maar hebben tegenwoordig een grote waarde. Natuurlijk is het nog steeds belangrijk te programmeren, want we willen software en oplossingen die gewoon werken. Maar als je niet kunt communiceren in geschreven en verbale vorm, dan weten mensen niet hoe ze jouw producten moeten gebruiken.

Volgens Wu heb je iemand in je team nodig die op de voorgrond treedt met technische bagage, "maar zijn werkelijke kracht ligt in communicatie en sociale vaardigheden". Als het product of de dienst immers geen aandacht krijgt, belandt het uiteindelijk op een plank om daar stof te vangen.

19. De showbink

Uiteindelijk wil je werken met serieuze teamleden die werk boven vermaak verkiezen, maar enkel nerds is ook weer niet goed. Je hebt daarom behoefte aan één of meerdere types binnen je afdeling die zich goed presenteren en een sfeer van business én party weten te scheppen. Deze showbink weet wanneer het tijd is om de druk van de ketel te halen omdat het niet altijd peentjes zweten kan zijn.

CIO.NL  Josh Fruhlinger

Index