Slechte aansturing voornaamste oorzaak falen IT-projecten

20.02.2014

Het mislukken van projecten met een groot IT-component is in meer dan de helft van de gevallen (68 procent) te wijten aan een slechte besturing ervan. Vooral de houding en gedrag van het projectteam blijkt een grote bottleneck te zijn.

Dit blijkt uit relatief kleinschalig onderzoek van Cerios, gespecialiseerd in IT-projectmanagement. Vijftig respondenten deden mee aan een enquete, aangevuld met tien diepte-interviews. Volgens de respondenten een realistische planning (84 procent), een goede controle over de voortgang (78 procent), voldoende meet en beslispunten (70 procent) en het behapbaar maken van de complexiteit van het project (70 procent) belangrijke factoren die van invloed zijn op een goede besturing. Andere oorzaken die de respondenten aanwijzen voor het mislukken van IT-projecten zijn de aanpak van het project (40 procent) en de samenstelling van het projectteam (36 procent).

DNA van het projectteam
Cerios vroeg de respondenten ook welke eigenschappen van het projectteam van invloed zijn op het slagen of falen van IT-projecten. De houding en het gedrag van de teamleden – zoals communicatieve vaardigheden en het vermogen om samen te werken – blijken een grote bottleneck tijdens projecten. Maar liefst 36 procent van de respondenten wijst dit aan als reden van het falen. Op de tweede plaats komt met 26 procent het gebrek aan professionele vaardigheden (zoals het vermogen om kennis en ervaring toe te passen) binnen het team. Op de respectievelijk derde en vierde plaats komt de kennis van de teamleden (16 procent) en de ervaring van de teamleden met vergelijkbare projecten (12 procent). Deze resultaten liggen geheel in lijn met de eigenschappen die respondenten als meest belangrijk ervaren bij het samenstellen van het team voor een project. Houding en gedrag worden ook hier aangewezen als de belangrijkste eigenschap voor een succesvol team.

Anita van Dekken, Managing Director bij Cerios: “Nog te vaak zijn IT-projecten negatief in het nieuws. Het roer moet om! Onze missie is daarom ervoor te zorgen dat op 27 mei 2026 geen enkel project met een IT-component meer mislukt. Zelfs de meest complexe projecten kunnen 100 procent succesvol binnen de gestelde tijd en budget gerealiseerd worden. Uit het onderzoek blijkt dat sturing, houding en gedrag hiervoor essentieel zijn. Wij geloven dat professionals met de juiste kennis echt een bijdrage kunnen leveren aan succesvolle IT-projecten, als ze qua houding en gedrag in staat zijn om samen te werken, het resultaat centraal te stellen en de stakeholders daarvoor weten te mobiliseren.”

IT Executive  Sytse van der Schaaf

Index