9 prima LinkedIn-alternatieven voor de IT-professional
24-05-2017
Voor een nieuwe baan, betere contacten en meer kennis.
Er zijn zoveel alternatieven voor dat uitgekauwde LinkedIn, dat tegenwoordig Microsoft voorziet van jouw data, dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet. We hebben de beste geselecteerd waar je als IT-professional goed mee uit de voeten kunt.
Professionele netwerken zijn bedoeld om zakelijke professionals de gelegenheid te geven relaties aan te gaan en te onderhouden, kennis te delen en zelfs een nieuwe baan te vinden. Sommige sites zijn bedoeld voor het MKB terwijl andere gaan voor de grotere organisaties. Hoe dan ook, er is er altijd wel eentje voor jou. Als je LinkedIn beu bent, hebben we hier negen alternatieven voor je als IT-professional. Ze zijn niet specifiek op Nederland gericht, net als LinkedIn, maar het geeft je wel de gelegenheid om naast Nederlanders ook kennis te maken met collega's in buitenland. Probeer ze eens uit en blijf plakken bij degene die het beste bij je past!
Spiceworks
Spiceworks is een grote community die speciaal is bedoeld voor IT-professionals. Het sociale netwerk bestaat al sinds 2006 en geeft een plek voor het delen van kennis, het samenwerken aan projecten en het krijgen van IT-advies. Anders dan bij LinkedIn en dergelijke sites hebben gebruikers toegang tot een marktplaats waarin IT-gerelateerde producten en diensten kunnen worden aangekocht.
Data.com
Salesforce kocht Data.com in april 2010. Het is een platform voor B2B-beslissers. Salesforce houdt vol dat Data.com voor iedereen is, van stagiair tot directeur, lijkt het toch het beste te passen bij de meer ervaren IT-leiders, zoals CIO's, CTO's en CDO's. Data.com heeft naast de gebruikelijke contactlijsten een forum, The Corner, voor professionals om contacten te leggen, samen te werken en te discussiëren over allerhande topics uit de IT.
beBee
beBee is nog jong, uit 2014, en is een professioneel netwerk dat uitnodigt tot het delen van kennis en interesses, met daarnaast een uitgebreide vacaturelijst. Net als LinkedIn biedt beBee groepen (hives geheten) voor discussies op onderwerpen. De site wordt vaak aangehaald als concurrent van LinkedIn en is een eventuele uitwijkmogelijkheid als de 'echte' LinkedIn je begint te vervelen. De 'hives' bieden een breed palet aan onderwerpen voor een net zo brede groep gebruikers, van zelfstandigen tot aan IT-leiders, van winkelassistenten tot aan grafische ontwerpers.
XING is een carrièregericht sociale netwerk dat vacature's, fora en relatiebeheer biedt en naar verluidt wordt gebruikt in meer dan 200 landen. Het geeft tevens een opsomming van meer dan 25.000 events voor professionals, alleen al in Europa.
Meetup
Meetup is sinds 2002 langzaam, maar vooral in de laatste jaren stevig, gegroeid. Het heeft inmiddels 30 miljoen gebruikers in 182 landen, en elke maand vinden er meer dan 600.000 ontmoetingen plaats. Hoewel het niet direct aan de definities van een traditioneel professioneel netwerk voldoet, omdat het geen echte online community heeft, is het wel degelijk interessant voor de professional met 'echte' netwerkevents voor vrijwel elk werk- en interesseveld. Deze groep is ideaal voor IT-hobbyisten en IT-professionals als developers en programmeurs.
Novertur
Novertur biedt een online zakelijke community dat gebruik maakt van een matchmaking-systeem, dat automatisch je behoefte peilt en die relateert aan aanvullende aanbieders. Gebruikers kunnen tevens tarieven aanbieden en opvragen, en contact leggen met potentiële leveranciers.
Opportunity
Opportunity bestaat sinds 2013 en is een zakelijke netwerksite die professionals aan elkaar matcht gebaseerd op bedrijfsanalyse en 'waarschijnlijke' toekomstige zakelijke partners. Gebruikers kunnen nieuwe zakelijke contacten opzoeken, ermee chatten en relaties aanknopen. Ook zijn er banenpagina's waarbij je zowel vacatures kan posten als erop reageren.
AITP
De Association of Information Technology Professionals (AITP) is een online en offline netwerk voor IT-professionals, met onder meer webinars, fora, meetups en een online carrièrecentrum. De AITP geeft leden kortingen op onder meer producten van Dell via zijn partner- en affiliate portal. Hoewel AITP gericht is op de Verenigde Staten zijn er genoeg voordelen via de online community die het interessant maken voor Europeanen.
AngelList
In afwijking van de rest in deze lijst is AngelList niet echt een professioneel netwerk zoals LinkedIn is, maar het heeft wel een aantal dezelfde mogelijkheden. AngelList geeft IT-professionals de gelegenheid in contact te komen met startups en investeerders, en als je zelf een startup bent kan het je helpen in het vinden van talent om je zaak te laten groeien. Je wordt gevraagd om een bedrijfsprofiel in te vullen, een vacature te plaatsen en vervolgens kan je gesprekken aangaan met potentiële kandidaten. Als je zoekt naar een nieuwe baan kan AngelList je verbinden met allerlei werkgevers die op zoek zijn naar iemand met jouw vaardigheden/
CIO.NLÂ Christina Mercer
Â
Â
Â
Â
Â
Â
Â