5 acties die een CIO geliefd maken
13-02-2015
In veel bedrijven speelt de CIO een verdedigende rol. Hij maakt zich zorgen om malware, ERP-integratie, zijn budget, misdragende medewerkers en licensering. Maar je kunt met verdedigen geen wedstrijden winnen, helemaal niet binnen bedrijven waarin geld verdiend moet worden.
Gebruikers binnen zulke organisaties zijn daarom al jaren geleden overgestapt naar tooling van bedrijven als Salesforce.com, Amazon, Apple en Google. Toch blijven nog steeds veel CIO's en IT-organisaties rond het eigen datacenter hangen en vergeten zij gebruikersbehoeften en laten zij kansen onbenut.
Als CIO's en IT-managers maar ook een klein beetje aandacht zouden besteden aan de technologie waar gebruikers direct mee te maken hebben, dan kunnen ze uitgroeien tot geliefde bestuurders. Dit zijn een aantal projecten die CIO's en IT-managers kunnen gebruiken in een offensief.
Dit is trouwens een defensieve actie die ik iedereen wil aanraden: vervang je pc's zoveel mogelijk door iPads, Macs en Chromebooks. De hack bij Sony heeft laten zien hoe gevaarlijk het kan zijn om te blijven hangen bij Windows als voornaamste platform, mede gezien zijn lange en blijvende reputatie op vlak van malware (iets waar Android ook mee kampt).
Bij Sony werden alle Windows pc's en servers platgelegd, maar konden werknemers met Macs en iPads gewoon doorwerken. Zij hielden het bedrijf draaiende. Dat is een les die iedere CIO in de oren zou moeten knopen.
1. Installeer in elke vergaderruimte een Apple TV
Ze kosten minder dan 100 euro per stuk en werken razend eenvoudig met iOS-apparaten en Macs om schermbeelden, video's prestentaties en meer via een tv te delen. Het maakt het makkelijk voor werknemers om presentaties te geven zonder dat er geklooid moet worden met laptops, VGA-kabels en instellingen.
Het AirPlay-protocol zit in iPads, iPhones en iMacs ingebouwd zodat iedereen via WiFi zijn presentatie - in welk programma deze ook gemaakt is waar het gehost is - kan met de rest kan delen.
Apple TV kan beheerd worden via MDM-tooling, zodat je beperkingen kunt stellen aan apparaten en je geen zorgen hoeft te maken dat de TV-kastjes enkel worden gebruikt voor YouTube-feestjes.
Voor Windows-gebruikers is het lastiger de Apple TV te benutten, gezien iTunes alleen AirPlay ondersteunt als de relevante Apple-drivers beschikbaar zijn. Windows-gebruikers kunnen third-party tools als AirParrot en Reflector gebruiken om alsnog mee te kunnen doen. Maar het is makkelijker gewoon voor een iPad te kiezen.
Afhankelijk van je technologiemix en beschikbare HDMI-poorten op televisietoestellen, zou je ook met Chromecast en/of Miracast streaming kunnen werken om ook Android en Windows apparaten native te ondersteunen. Maar weet wel dat deze apparaten niet zo goed hierop voorbereid zijn als Macs en iOS-apparatuur, dus het kan veel tijd vergen om deze lekker aan de praat te krijgen. Miracast is berucht vanwege wegvallende verbindingen en voor Android zijn maar weinig goede presentatie-apps verkrijgbaar.
2. Maak mobiele apps voor werknemers
Veel IT-organisaties kijken naar mobiele technologie en zoeken naar manieren om het te beheren in plaats van er echt profijt van te trekken. Deze houding maakt zeker dat je organisatie achterop raakt, vooral op vlakken waar je interactie hebt met de klant.
Het creƫren van apps voor werknemers in een geweldige manier om veilig en goedkoop met verschillende platforms en API's te experimenteren. Je ontwikkelaars gebruiken waarschijnlijk al Macs dus het opzetten van een group developer account en het installeren van Apple's Xcode IDE en Swift is triviaal. Daarbij kun je op dezelfde computers ook voor Android ontwikkelen.
Door een paar in-house apps te maken - maak het niet te ingewikkeld - raak je vertrouwd met de mobiele omgeving en kun je wellicht vanzelf een aantal ideeƫn gaan uittesten in de buitenwereld. Ideeƫn? Wat dacht je van een app om vergaderzalen te reserveren? Of een controle-app voor de beveiliging en verwarming? Of een app die collega's lunchafspraken laat maken?
3. Test met push en geolocatie notificaties
Steeds meer mensen maken gebruik van (web) apps die werken via push notificaties en dat kun je ook gaan doen voor interne apps. Waar het nuttig is kun je bovendien geolocatie toevoegen voor mobiele devices, zoals bijvoorbeeld het uitschakelen van beltonen bij het betreden van vergaderruimten of het uitschakelen van de camerafunctie.
Ook hiermee leert je IT-organisatie met moderne technologie te experimenteren en verhoog je wellicht de productiviteit van de eigen werknemers. Alles draait om gemak!
Draaf met notificaties niet te ver door - het is makkelijk om gebruikers te overstelpen en ze te irriteren tot het punt dat ze notificaties geheel uitzetten
4. Maak overal Chrome de standaard browser
Voor Windows is Internet Explorer nog steeds de standaard browser, maar eigenlijk zuigt deze applicatie aan alle kanten. Niet alleen is het steeds minder compatible met moderne webpagina's, ook is de gebruiksvriendelijkheid niet om over naar huis te schrijven. Erger nog, iedere versie brengt een ander compatibiliteitsgat te berde - denk aan HTML5, Java en ActiveX - die een nachtmerrie vormt zowel voor IT-support als custom app ontwikkelaars.
De link tussen verschillende IE-versies en verschillende Java- en ActiveX-versies zorgt ervoor dat veel grote organisaties met browserconflicten te maken krijgen: App A draait alleen op IE6, terwijl App B alleen werkt met IE8 en dat terwijl Windows niet overweg kan met meerdere versies van IE.
Door naar Chrome als standaard browser over te stappen, geef je gebruikers een tool in handen die compatibel is met moderne websites en bovendien synchroniseert met verschillende pc's, Macs, iOS-devices en Android-devices. Dit maakt het lastig om overal dezelfde favorieten, wachtwoorden en add-ons te gebruiken.
Overstappen naar Chrome zorgt ervoor dat je gedwongen wordt af te stappen van alle browserversiegebonden applicaties in je bedrijf. Voor de IT-organisatie vormt dit een ballast waar zo snel mogelijk van afgestapt moet worden. Microsoft zou graag zien dat je IEx met de laatste versie (IE11) vervangt, maar dat is net zo'n klus als een overstap naar Chrome, zonder dat je kan profiteren van de voordelen van laatstgenoemde browser.
Als je werkt met een groot contingent Mac- of iOS-gebruikers dan zul je ongetwijfeld van gebruikers horen dat ze liever naar Safari overstappen. Dat is prima - het kent dezelfde plussen als Chrome en daarbij nog een aardige toevoeging als de bookmarklist. Ik zou Safari niet durven neer te sabelen, maar het is duidelijk dat de meeste mensen Chrome gebruiken en Google's brede platformondersteuning maakt dat je deze browser het makkelijkst kunt adopteren.
Chrome zou ik standaard maken, Safari tolereren en IE elimineren. Firefox en Opera zou ik vermijden, gezien steeds slechter presteren van deze producten, verminderde stabiliteit en zwakke ondersteuning voor meerdere platformen.
5. Zorg dat iedereen cloudopslag ter beschikking krijgt
Afgelopen jaren valt me iets op wanneer ik naar datalekken kijk: steeds gaat het om verloren USB-sticks, cd-roms en laptops en maar nauwelijks om clouddiensten van waaruit gestolen wordt. (Opvallend worden smartphones en tablets nauwelijks genoemd, terwijl mobiele paranoia binnen IT-organisaties hoogtij viert.)
De oplossing ligt voor de hand: Het bieden van toegang tot cloudopslag zodat er niets verloren gaat. Ik weet dat CIO's vrezen dat hun data via cloudopslag naar buiten lekt doordat gebruikers hun eigen device niet managen. Maar dat is altijd al een risico geweest. Bovendien is het idee dat je data kunt controleren naĆÆef - je bent die macht al lange tijd geleden kwijtgeraakt.
Door een managed cloud storageservice te bieden, houd je als IT meer controle en zeker meer zichtbaarheid dan je nu hebt. Iedereen wint.
Zowel Box als Dropbox bieden prima, door enterprise IT beheersbare clouddiensten die op alle platforms werken en met veel apps samenwerken. Google Drive kent brede beschikbaarheid, maar ontbeert de beheertools die organisaties willen hebben. Daarna heeft Google het ook veel te eenvoudig gemaakt om per ongeluk data naar een persoonlijk account over te zetten.
Veel IT-organisaties zullen een voorkeur hebben voor Microsoft OneDrive, maar de zakelijke versie van dit product werkt maar matig op de meeste platforms en de mogelijkheden zijn marginaal. Wat mij betreft zou er vooral een multiplatform versie van SharePoint kans van slagen hebben.
CIO.NLĀ Galen Gruman