12 sociale tips voor mensenschuwe ICT'ers
22-02-2013
Introvert zijn is niet het einde van de wereld. Maar om succes te hebben in de ICT moet je verlegenheid overwinnen en leren om hulp te vragen (en aan te bieden). Hier volgen twaalf tips om je makkelijker te leren praten met anderen.
Als je van nature introvert aangelegd bent, kan het onnatuurlijk aanvoelen om met mensen te praten. Maar in ook de IT is dit behoorlijk belangrijk. Realiseer je dat je niet de enige bent die hier last van heeft. Collega’s, beroemdheden en zelfs diplomaten hebben hier last van. Als zij erover heen kunnen stappen, dan kan jij dat ook.
Het is nodig om te kunnen communiceren om je vakkennis te vergroten en je carrière vooruit te helpen. Het overgrote deel van banenzoekers zegt dat ze succes hebben bereikt door hun netwerk te gebruiken. Of je nu de carrièreladder wilt beklimmen of om je professioneel te ontwikkelen: praten met anderen is belangrijk.
Hoe breek ik het ijs? Waar moet ik het over hebben? Als je dit artikel leest, is de kans groot dat je jezelf dit soort vragen stelt. Om een antwoord te vinden hebben we allerlei professionals gevraagd over netwerken en hoe je het gesprek op gang houdt. Op basis daarvan hebben we twaalf tips om je sociale vaardigheden op te vijzelen.
1. Laat je niet uit het veld slaan door afwijzing
Je moet het niet persoonlijk opvatten als je wordt afgewezen door een gesprekspartner. Hoe vaker je een gesprek aangaat met andere mensen, hoe vaker je daarmee succes zult hebben. Oefening baart kunst. Maar je zult mensen tegenkomen die je simpelweg niet kunnen of niet willen helpen. Nou en? Schud dat van je af en probeer het bij iemand anders.
2. Netwerken is tweerichtingsverkeer
Sommige mensen hebben moeite met netwerken omdat ze denken dat ze niets hebben bij te dragen. Ze zijn bang bijvoorbeeld geen goede contacten of baanideeën hebben om terug te geven als iemand anders iets aandraagt. Maar de kans is groot dat je iets te bieden hebt waarbij je nog niet eens hebt stilgestaan. “Anderen helpen om succes te hebben, helpt jou aan succes”, zegt Caitlin Sampson, consultant en oprichter van Regal Resumes.
3. Gebruik je sterke kant
Begin door je sterke kant te gebruiken. Introverte mensen zijn vaak goed in luisteren en dat is een enorme kracht. Luister goed en stel vragen aan je gesprekspartner. Luister naar wat ze zeggen en bedenk wat dit voor jou kan betekenen. Of voor anderen in je netwerk (zie de vorige tip). Misschien hoor je een advies over SEO om je online profiel te vergroten of heeft iemand eigenlijk een vraag over hard- of software waar jij het antwoord op hebt. Vraag jezelf af wat je sterke kant is. Iedereen heeft iets te bieden; je moet alleen uitvogelen wat dat is.
4. Hou het simpel
Begin niet meteen met netwerken op een grote conferentie met mensen die je niet kent. Als je net begint te netwerken, kijk dan het eerst uit bij vrienden of collega’s bij wie je je op je gemak voelt. Contacten die waardevolle informatie of andere contacten opleveren zitten vaak ook gewoon in je familie, of tussen je vrienden, studiegenoten of buren.
5. Bedenk een netwerkstrategie
Als je hebt bedacht wat je anderen kunt bieden, is het verstandig om een strategie te bedenken over hoe je daadwerkelijk in de praktijk met mensen in contact komt. Hier zijn zeven tips van Elaine Varles, algemeen directeur bij carrièrebegeleideringsbedrijf Keystone Partners:
•Beoordeel je sterke punten, zodat je weet op welke manier je het gesprek kunt aangaan.
•Begin één-op-één, voor de verlegen mensen is dat eenvoudiger dan praten in een groep.
•Maak een lijst van waar je mensen tegenkomt, bijvoorbeeld een plek waar studiegenoten komen of waar collega’s vertoeven, sportclubs, familie en vrienden.
•Stop gesprekspartners in categorieën, zodat je snel kunt inschatten of het gesprek makkelijk of \moeilijk zal zijn.
•Stel doelen met details wie je gaat bellen, hoeveel mensen je per week contacteert en hoe je ze aanspreekt.
•Wees voorbereid en beoordeel van te voren wat iemand kan en welke connecties er mogelijk zijn.
Schrijf op wat je eigenlijk met deze persoon wilt bereiken, zodat je helder kunt praten en duidelijk is wat je nodig hebt om te slagen. Maak voor elk van dit soort gesprekken ook een lijstje met vragen.
•Bedank je contacten.
6. Sluit je aan bij online groepen en communities
“Het internet is voor mensen die verlegen zijn aangelegd een ideale plek om een netwerk op te bouwen”, zegt Caitlin Sampson. Daarmee bouw je alvast een relatie op met contactpersonen, wat het makkelijker maakt om met ze te praten als je ze in het echt ontmoet. Hoewel Facebook een groot sociaal netwerk is, zijn andere netwerken als LinkedIn misschien meer geschikt. Vaak vind je daar ook groepen met mensen die ook introvert of verlegen zijn en groepen met vakgenoten.
“Zorg ervoor dat je professioneel overkomt met je profiel online”, adviseert Sampson. Er zijn hele websites die alleen maar gaan over de domme dingen die mensen op Facebook en Twitter doen. Door professioneel te blijven, vermijd je het risico dat je in een sollicitatiegesprek wordt geconfronteerd met een rare foto of stommiteit die je ooit hebt uitgehaald.
7. Doe wat je belooft
Hoeveel kansen blijven onbenut omdat mensen er niet op inspringen? Een heleboel. Het negeren van een belofte zorgt ervoor dat netwerken met de persoon die je iets hebt beloofd lastig wordt. Het kan zelfs het einde inluiden van een carrièrepad. Als je iemand iets beloofd, van een simpel verzoek om een linkje te sturen tot het helpen met een website, doe dat dan ook zo vlug mogelijk.
8. Ga naar bijeenkomsten
Ga naar bijvoorbeeld een usergroup in de buurt of een Twitterborrel – ook al is het om alleen maar aanwezig te zijn en te luisteren. “Ik ben niet verlegen en ik huiver soms al bij de gedachte aan een ruimte vol onbekende mensen”, zegt Tracy Cashman, directeur van de IT-afdeling van recruitmentbureau Winter Wyman. Wanneer je mensen tegenkomt die zich voor hetzelfde interesseren als jij, is het makkelijker om een gesprek aan te knopen.
Lid worden van zo’n groep is niet alleen goed voor je sociale vaardigheden, het staat ook enorm goed op je CV. Dus dit is een goede manier om je op persoonlijk niveau te ontwikkelen en meteen je CV te versterken. Kijk bijvoorbeeld op meetup.com om te zoeken naar een bijeenkomst in jouw stad.
Zo vonden we bijvoorbeeld met één druk op allerlei tech-bijeenkomsten in de buurt van Amsterdam. Je vind zo een PHP-groep, club van Android-ontwikkelaars of een MySQL-usergroep in jouw regio.
Dat is een ruimte met mensen die je nog niet kent, maar wel eentje gevuld met mensen met wie je sowieso al kennis en een passie voor het onderwerp deelt. Het advies van Cashman: “Denk niet dat je de hele ruimte rond moet om met allerlei mensen te spreken. Maar stel jezelf als doel om twee of drie goede gesprekken te hebben. Hoe je een gesprek moet beginnen? Dat is niet eens zo moeilijk: ‘Hallo, hoe gaat het? Ik ben…’”
9. Schrijf een blog
“Met een blog kun je laten zien dat je verstand van zaken hebt, je handelsmerk vergroten en interesse trekken van potentiële werkgevers”, zegt Sampson. Er zijn allerlei mogelijkheden, zoals Blogger, WordPress of Tumblr. Een blog dat je regelmatig bijhoudt, vergroot je zichtbaarheid en zorgt ervoor dat mensen kunnen zien wat je te bieden hebt.
10. Werk aan je 'elevator pitch'
Werk met een korte omschrijving in een paar zinnen, de ‘elevator pitch’. Bereid een korte presentatie van 15 á 30 seconden voor die omschrijft wie je bent, wat je doet en waarmee mensen hun voordeel behalen door jou als contactpersoon te hebben. Als je dit klaar hebt in je hoofd, is het vaak veel gemakkelijker om het ijs te breken en je gesprekspartner een aanknopingspunt te geven voor het gesprek. Zorg ervoor dat het niet opgedreund klinkt, maar oefen om het natuurlijk te laten klinken. Hou het simpel en oefen bij iemand die je vertrouwt om je te helpen het praatje te verfijnen en beter te maken.
11. Stop kaartjes in je portemonnee
Het uitbouwen van je netwerk kan zomaar gebeuren en daarom moet je altijd je kaartjes bij je houden. Dingen die je erin moet vermelden zijn je naam, je functie, contactinformatie en kennisgebieden. “Zorg er ook voor dat je (online) CV altijd is bijgewerkt met de nieuwste baan, cursus of vakgroep”, zegt Sampson. “Je weet maar nooit wanneer het ideale moment zich aandient om jezelf te presenteren.”
12. Ontstress vóór een stressvolle situatie
Voel je je nerveus als je mensen gaat ontmoeten? Er zijn allemaal manieren om die spanning weg te nemen, zoals sport, ademhalingsoefeningen, yoga, Tai Chi, of meditatie. “Dit soort bezigheden helpen je lijf om endorfine aan te maken”, legt Samspon uit. “Daarmee verminder je stress en heb je een positievere houding in een sociale omgeving.”
ComputerWorld Rich Hein