Nederland aan kop in flexibel werken met ICT

02-12-2014

Nederland is koploper als het gaat om flexibel werken. 79% van de Nederlandse organisaties biedt de mogelijkheid flexibel te werken. Het Verenigd Koninkrijk (VK) (65%), Duitsland (60%) en België (57%) volgen op de voet.

Dit blijkt uit onderzoek van BakkerElkhuizen, leverancier van ergonomische producten, onder 502 ICT-professionals. In Belgie? en Duitsland zitten daarnaast nog 19% van de bedrijven midden in de uitrol of hebben invoering van flexibel werken binnen 3 jaar gepland. Het VK volgt met 15% en in Nederland sluit de rij met 12%.

‘Aanwezigheid van medewerkers is noodzakelijk’
Van de Nederlandse bedrijven die flexibel werken niet mogelijk maken geeft 58% aan de aanwezigheid van medewerkers noodzakelijk te vinden. Geen enkele Nederlandse organisatie geeft aan dat de IT-systemen nog niet geschikt zijn voor flexibel werken. Dit percentage ligt in België op 12,5%, in het VK op 8% en in Duitsland op 4%.

Bedrijven in West-Europa lopen allemaal tegen dezelfde uitdagingen aan bij de invoering van flexibel werken. De top drie bestaat uit het efficiënt gebruiken van nieuwe IT-technologie door medewerkers, security-issues en de beheersbaarheid van de infrastructuur.

Rol van IT-afdeling
In Duitsland, België en het VK is de primaire rol van de IT-afdeling bij de invoering van flexibel werken vooral adviserend. In Nederland geeft bijna de helft van de IT-professionals helemaal geen rol te hebben gehad in dit proces.

IT-professionals in alle landen zijn van mening dat het aanbod van computeraccessoires ter ondersteuning van flexibel werken onvoldoende is. De laptop is voor 82% het belangrijkste middel om flexibel te kunnen werken. Alleen in België (97%) ligt dit percentage hoger. In Duitsland kiest 67% voor de laptop en in het Verenigd Koninkrijk 48%.

Ergonomie
Op het gebied van ergonomie scoren ICT-professionals uit ons land slecht. Slechts een kwart van de Nederlandse en Belgische ICT-afdelingen geeft aan aandacht te schenken aan ergonomie. Dit percentage ligt in Duitsland op 49% en in het VK op 46%.

IT-Business Network & Daily News  Wouter Hoeffnagel

Index