De kloof tussen vraag en aanbod IT'ers groeit
10 sep. 2014
Nu we allemaal in meer of mindere mate afhankelijk zijn van technologie, groeit de vraag naar programmeurs, ontwikkelaars en computerwetenschappers.
Tot op heden houdt geen land het tempo bij waarin deze mensen nodig zijn - dit kan de economische groei wel eens flink tegen gaan werken. Je kunt je dan ook afvragen waarom deze vaardigheden zo belangrijk zijn, hoe het komt dat er te weinig capabele mensen zijn en hoe dit tekort is op te lossen. Tot op heden wordt het gat tussen de vraag naar IT'ers en het aanbod ervan namelijk alleen maar groter.
Waarom moeten we het gat vullen?
Waarom is het eigenlijk zo belangrijk het gat te vullen? In het kort: het ontwikkelen van IT-vaardigheden is fundamenteel voor de groei van organisaties. Het is zelfs even belangrijk als andere economische investeringen, zoals de infrastructuur. Een uitgebreide IT-talentpool is daarnaast van groot belang voor ondernemers bij het starten van een bedrijf. En niet alleen de economie doet er haar voordeel mee, ook overheden hebben slimme IT'ers hard nodig. Denk alleen al aan de digitalisering van gemeenten. De digitale overheid moet volgens velen een einde maken aan fraude, kosten gaan terugdringen en de efficiëntie vergroten. Het behoeft geen verdere toelichting dat hiervoor knappe IT-koppen nodig zijn.
Hoe is het gat ontstaan?
Helaas moeten we constateren dat te weinig jonge mensen IT-gerelateerde vakken kiezen op school. Daardoor gaan ze het ook niet studeren. Vrouwen hebben een ander probleem: een carrière in IT wordt nog steeds beschouwd als iets voor mannen. Om het tekort aan studenten op te lossen en toekomstige generaties te motiveren voor dit vak, moeten we studenten geïnteresseerd krijgen in exacte vakken. Maak duidelijk hoeveel leuke en goedbetaalde banen er wel niet zijn. Laat weten dat je met IT bij ieder bedrijf terecht kan, niet alleen de technologiebedrijven.
Hoe laten we het gat verdwijnen?
Gelukkig realiseren meer en meer onderwijsministeries in Europa dat ze stappen moeten ondernemen. De technologiebranche kan hierbij helpen. Ze kan waarde toevoegen door samen met de overheid een curriculum te ontwikkelen dat concreet weerspiegelt wat een student met zijn opgedane kennis kan doen. Dit geldt helemaal bij vakken als programmeren en data-analyse - twee van de vaardigheden waar het meest naar wordt gevraagd. Technologiebedrijven zijn dagelijks met IT bezig en weten precies wat er verandert. Daarom zijn ze in de perfecte positie om er samen met overheden voor te zorgen onderwijssyllabi altijd zo up-to-date mogelijk zijn.
Laten we het positief bekijken. Waar een probleem is, liggen ook kansen. Voor de huidige generatie studenten en afgestudeerden liggen er kansen in het verwerven van vaardigheden die hen in staat stellen in elke mogelijke branche te werken, in welk land ze ook willen. Als overheden het geschetste probleem oplossen, profiteren ze uiteindelijk mee van een toekomstbestendige economie. Zo bieden ze bedrijven de kans verder te groeien en banen te creëren voor een generatie die ze hard nodig heeft. Daarvoor moet de publieke sector nauw samenwerken met de technologiebranche om van informatica een kernvak te maken. Samen bouwen we zo aan vaardigheden waardoor jonge mensen geïnteresseerd raken in computing, programmeren en codering. Dat betekent het einde van het 'IT-kennisgat' en de geboorte van nieuwe digitale helden die zo belangrijk zijn voor onze toekomst.
Reinier van Grieken is Managing Director van Oracle Nederland.
CIO.NL Â Reinier van Grieken