Vraag naar ICT'ers gaat door het dak

5 sep. 2014

De werkgelegenheid in de ICT-sector groeit spectaculair, onder meer door nieuwe trends en technologieën als big data en 3D printing.

ICT'ers zijn gewild. Het aantal vacatures in de branche loopt op naar 34 duizend in 2014. Dat is een stijging van 20 procent ten opzichte van vorig jaar, meldt het UWV, dat 'mogelijke tekorten' verwacht.

De meeste banen zijn op hoger niveau en dan met name in de regio's Groot-Amsterdam en Midden-Utrecht, Haaglanden en Zuidoost Brabant. Het gaat om functies zoals systeemanalist en informaticaspecialist. Daarnaast ontstaan nieuwe functies en beroepen door technologische ontwikkelingen, zoals 3D-printing en Big Data.

Markt beweegt snel

Het MBO-segment in de sector neemt steeds verder af, constateert het UWV. Het aandeel hoger opgeleiden dat in de ICT-sector werkt is bijna twee keer zo groot als het gemiddelde voor Nederland. De vraag naar IT'ers strookt niet langer met het aanbod.

UWV-onderzoeker Kees van Uitert: 'De knelpunten op de arbeidsmarkt vormen een urgent probleem voor de ICT-sector. Deze sector ontwikkelt en verandert razendsnel. Het is daarom van belang om te blijven investeren in instroom en opleiding van werknemers. Daarbij biedt de sector ook instroomperspectief voor mensen in de WW, mits zij voldoende op de hoogte zijn van nieuwe ontwikkelingen.' De Nederlandse ICT-sector biedt op dit moment werk aan een kwart miljoen werknemers.

Bubbletijden herleven

In Groot-Brittannië is zelfs sprake van de grootste groei in vraag naar ICT'ers sinds 1998, een tijd dat de techbubble nog de hemel in groeide. Het meest gewild is expertise in business intelligence, Java, .Net, SQL, PHP, alsmede project managers.

De stormachtige groei leidt wel tot onhoudbare situaties. "Bedrijven zijn zo desperaat om vacatures te vullen dat de lonen blijven stijgen, dit creëert een markt die niet houdbaar en realistisch is", aldus Heath Jackson van KPMG tegen de IDG Nieuwsdienst.

ComputerWorld  Andreas Udo de Haas

Index