Wat is een CDO?

31 jul. 2013

IT-begrippen kort en helder uitgelegd. Wat is een Chief Digital Officer? Is het een volwaardige titel of toch vooral gebakken lucht?

Chief Digital Officer (CDO) is een nieuwe functie op C-niveau die zich richt op het gebruik van digitale content om gebruikers van dienst te zijn en omzetgroei mogelijk te maken. Het is geen IT-functie, maar IT-managers en CIO’s zullen wel regelmatig met de CDO om de tafel moeten.

Het aantal CDO’s in Nederland is vooralsnog zeer gering, maar neemt in de Verenigde Staten al serieuze vormen aan. Gartner voorspelt dat in 2015 ongeveer 25 procent van de bedrijven een Chief Digital Officer in dienst heeft om digitale doelstellingen te bewaken. Media-organisaties als kranten, uitgeverijen en televisiezenders lopen hierin voorop.

Toch zullen ook andere sectoren snel volgen, denkt analist Mark McDonald. “Organisaties zijn altijd op zoek naar innovatie en groei. Digitale technologieën zijn afgelopen decennium de voornaamste bron van groei geweest.”

Een CDO houdt zich niet bezig met servers

CIO’s en CDO’s houden zich beiden bezig met digitale activa, maar hun verantwoordelijkheid daarin verschilt. “De rol van IT is van oudsher om IT-apparatuur aan te schaffen en te beveiligen. Daartoe behoort ook data”, zegt CDO Jason Brown van George Little Management. “Wat betreft digitale content, wil je het zo wijd mogelijk verspreiden zodat iedereen op de wereld het kan zien. Ik houd me echter totaal niet bezig met Exchange servers, webservers of iets in die trant. “Ik ben wel geïnteresseerd in het bouwen van producten die geld kunnen verdienen. Bedrijven moeten nogmaals naar hun producten kijken en zich afvragen waar ze het geld digitaal kunnen verdienen.”

“Veel functionarissen begrijpen het digitale domein nog niet goed”, zegt CDO Guy Tasaka van Calkins Media. Tasaka zegt dat Chief Digital Officers met een op de toekomst voorbereide visie moeten komen die zich niet laat beperken door technische of architecturale limieten van de organisatie.

“CIO’s en CTO’s houden zich niet bezig met de core business”, zegt Tasaka. “Als CDO is het mijn verantwoordelijkheid om mij bezig te houden met alles wat betreft technologie, mobiel en online dat met de klant te maken heeft. Ik doe niks zonder omzetstrategie en duurzaam winstmodel. Mijn taak is het om onderscheid te maken tussen wat mijn bedrijf strategisch helpt en wat niet meer dan ‘cool’ is.”

“Als CDO maak ik geen beslissingen over technologie – deze worden op andere plaatsen in de organisatie gemaakt”, zegt CDO Michael Smith van de Forbes Media Group. “Het is de taak van de CDO om de adoptie van de technologische keuzes te ondersteunen. Ik richt me voornamelijk op het vergroten van omzet. Dat is grotendeels een businessrol.”

Klantbereik online vergroten

Als CDO heeft Smith zich afgelopen jaren beziggehouden met de implementatie van nieuwe content managementapplicaties, online uitgeefsystemen en andere digitale innovaties die de digitale content van Forbes beter voor het voetlicht brengen. Sinds de aanstelling van Smith is het online publiek met een factor drie toegenomen, tot een totaal van 45 miljoen unieke bezoekers per maand. “Dit helpt het bedrijf vooruit”, zegt hij.

“Bijna iedereen die je spreekt in binnen digitale marketing kan je wel een horrorverhaal vertellen over een website die niet werkte, een app die niemand downloadde of een banner waarop niemand klikte”, zegt CDO Joe Pierce van advertentiebureau Doe-Anderson. “Vaak zijn deze horrorverhalen het gevolg van het ontbreken van een geek die de ervaring, wijsheid, kunde, enzovoorts had om het team weg te sturen bij het risico en de focus op de winst te houden.”

Voor Pierce is dit hetgeen waar het CDO-schap om draait. “Jij bent een sherpa. Het is jouw taak om je organisatie zo snel en veilig mogelijk naar de top van de digitale berg te brengen.” Een achtergrond als IT’er, algemeen manager of operationeel directeur, komt daarbij goed van pas.

Van meerdere markten thuis

“Je kunt geen strategisch directeur zijn zonder dat je de technologie begrijpt die je nodig hebt om die strategie tot bloei te laten komen”, zegt Pierce. “En je kunt ook geen zaken doen op C-niveau zonder businesskennis over de klant. Iemand die dit wel heeft en aan de bestuurstafel plaatsneemt, kan helpen.”

Toch hoeft niet ieder bedrijf een CDO aan te stellen, geeft ook Gartner-analist McDonald toe. “Het is een prima zaak om een rol op C-niveau te scheppen als technologie nog nieuw is. Maar als de organisatie meer kennis over de technologie opbouwt en deze begint door te sijpelen naar core operations, dan kun je ook een digitaal bedrijf zijn zonder CDO.”

ComputerWorld  Redactie

Index