Nederlandse CFO is trendsetter op IT-gebied

15-10-2014

De Nederlandse CFO is verantwoordelijk voor relatief veel taken en activiteiten, vooral rond IT-operaties. Daarom haalt hij meer plezier uit zijn werk dan buitenlandse collega's. Dit blijkt uit Michael Page-onderzoek onder 2874 CFO's en financieel directeuren in 70 landen, waarvan 90 in Nederland.

Waar wereldwijd en Europees gezien ongeveer vier op de tien CFO's IT in hun portefeuille hebben, zijn in Nederland bijna 7 op de 10 financieel directeuren strategisch verantwoordelijk voor informatietechnologie.

Trendsetter

Daarmee zet Nederland volgens Bart Klompenmaker, directeur van de Nederlandse divisie van Michael Page, een trend: "Ik verwacht dat we de komende jaren op de ingeslagen weg verder gaan. De scheidslijn tussen de IT-afdeling en de financiële afdeling zal steeds onduidelijker worden en de rol van de CFO steeds groter."

Hij denkt dat de voortrekkersrol noodgedwongen is ontstaan. "De crisis is in Nederland behoorlijk scherp ingezet en lijkt langer aan te houden dan in de rest van Europa," stelt hij. "Dat vraagt om andere maatregelen en Nederlandse bedrijven hebben zich afgelopen jaren sterker gericht op verbeterslagen en herstructurering dan de rest van Europa. We zijn een stapje verder met reorganiseren en verder in het proces van kostenefficiënt werken en het stroomlijnen van de organisatie. Het eisenpakket dat we aan CFO's stellen is daarmee een stuk breder geworden. Je ziet bijvoorbeeld dat het tegenwoordig vaak de vraag is of een bedrijf een financial met IT-kennis zoekt, of een IT-professional met financiële kennis."

Gelukkiger

Het heeft de Nederlandse CFO er echt niet ongelukkiger op gemaakt: ruim acht op de tien financieel directeur is hier tevreden over zijn baan. Het Europees en wereldwijd gemiddelde ligt rond de 75%. Klompenmaker verklaart dit ten eerste door zijn dynamische rol in ons land: "De grotere diversiteit, verantwoordelijkheid en impact van de functie zelf dragen bij aan dit verhoogde geluksgevoel."

Tegelijkertijd wordt hij gelukkig van het feit dat hij door zijn brede takenpaket op tijd schoon schip heeft kunnen maken. "Van alle verbeterslagen van de afgelopen jaren, profiteren hij en zijn bedrijf. Je ziet al het harde werk en alle inspanningen terug in een positief resultaat. En dat zorgt natuurlijk voor een prettigere werksfeer, meer voldoening en meer tevredenheid", aldus Klompenmaker.

CEO-ambities

Omdat de Nederlandse CFO een relatief grote strategische rol heeft, zou er bij hem of haar ook eerder ambities opborrelen om later CEO te worden. 6,7% van de Nederlandse CFO's wil binnen nu en twee jaar CEO worden, tegen 3,1% in Europa en 1,7% wereldwijd.

CXO.NL  Redactie

Index