In 5 stappen naar IT-leiderschap

11-06-2014

Hoe word je gezien als dé leider wat betreft IT en digitalisering binnen jouw organisatie? Dit zijn vijf manieren om een voortrekkersrol te vervullen en vertrouwen te wekken.

1. Heb je zaakjes op orde

"Je moet de infrastructuur rimpelloos laten functioneren", zegt Curtis A. Carver Jr, CIO bij het University System of Georgia. "Zodra dit het geval is of de infrastructuur bijna vlekkeloos opereert, kun je iemand anders hiervoor aanstellen zodat je jezelf op de business kunt richten."

2. Werk aan je empathie

Het is sterk aan te raden dat je jezelf in de schoenen van anderen kunt verplaatsen. "Je moet vanuit het perspectief van een ander kunnen denken", zegt Jim Edmunds, IT-directeur bij American Infrastructure. "Als ik mijn punt niet kan maken, ligt dat dan aan anderen of aan mij? Wensen ze meer details? Je moet de conversatie zo kunnen kantelen dat anderen je begrijpen, maar wel op een subtiele manier."

3. Behaal minstens Ă©Ă©n succes met innovatie

Carver raadt aan om te innoveren met een concept of product dat geld bespaart. "Onafhankelijk van het bedrag dat je verdient, laat twee derde terugvloeien naar de organisatie en ga met een derde van de opbrengsten aan de slag voor de volgende innovatie. Snel genoeg verdwijnt het beeld dat de IT-afdeling alleen bestaat uit techies", zegt hij.

Door beetje bij beetje de opinie over IT te beĂŻnvloeden, wordt je afdeling sneller als business-savy gezien. "Als je jzelf direct op de borst slaat als gamechanger, wordt je snel gezien als rare vogel. Als je langzaam je reputatie opvijzelt, zul je merken dat mensen uit de business je steeds vaker om hulp gaan vragen."

4. Maak gebruik van je data

Gebruik de data waartoe je team de beschikking heeft om je argumenten kracht bij te zetten. "CIO's zijn veelal analytisch ingesteld, maar ze maken geen gebruik van de data die ze tot hun beschikking hebben", zegt analiste Tina Nunno van bureau Gartner. "Om macht te verkrijgen, moet je je analytische mogelijkheden gaan benutten."

CIO Shankar Arumugavelu van Verizon Wireless durft het nog wat stelliger te verwoorden: "In iedere cultuur is data lastig te weerleggen. Niemand anders binnen de organisatie zit in een betere positie om data te beheersen en competitief voordeel te verkrijgen."

5. 'Think different' - zowel over jezelf als je team

"De CIO is in de eerste plaats een businessleider; IT-manager uithangen komt op de tweede plek", zegt Arumugavelu. Niet langer opereren als orderverwerker heeft invloed op de gehele IT-afdeling, zegt hij. "Je moet de IT-organisatie in je kielzog meesleuren. Zorg ervoor dat je medewerkers niet zomaar aan een taak beginnen en daarna denken klaar te zijn. Ook zij moeten de KPI of ROI van een IT-investering kennen en de lijnen verbinden tussen wat zij doen en waarom de business vraagt."

COI  Howard Baldwin

Index