5 Tips om effectief te netwerken tijdens IT Innovation Day 2017

20-07-2017

Voor het vijfde jaar op rij strijkt de IT Innovation Day neer in Amersfoort.

Op 28 september 2017 is De Nieuwe Stad de plek waar zeker tweehonderd beslissers van grote bedrijven zich laten inspireren in interactie met controversiële sprekers én elkaar; hoe kan IT hun business naar een next level tillen in tijden van digitale transformat

Verbinding, verbreding en verdieping

In iedere branche worden congressen en seminars georganiseerd over de nieuwste trends en ontwikkelingen in uw vakgebied. Vaak bezoekt u deze niet alleen om nieuwe kennis en informatie op te doen, maar ook om te netwerken met gelijk geïnteresseerden: nieuwe mensen brengen nieuwe inzichten en ervaringen. Ontmoetingen zorgen voor verbinding, verbreding en verdieping in uw vakgebied. Vanaf het eerste begin in 2013 is Amersfoort Business al partner van IT Innovation Day, hét event van IDG over innovatieve inzet van IT samengesteld door de experts van CIO.nl, Computerworld, CXO en Webwereld. Maar hoe haalt u nu het meeste uit zo'n prachtig netwerkevent als IT Innovation Day? De belangstelling voor bijeenkomsten als IT Innovation Day neemt nog steeds toe en vreemd is dat niet. Deze bijeenkomsten zijn vaak informatief, nieuwswaardig, onderhoudend van opzet en ze vormen een tegenhanger voor de afstandelijkheid van de social media. Een mens blijft per slot van rekening een sociaal dier. In deze blog leest u een aantal tips en aanbevelingen om effectief te kunnen netwerken tijdens IT Innovation Day 2017.

Psychologisch principe: wederkerigheid

Bij fysiek netwerken draait het om wederkerigheid. Ik doe iets voor u, dan doet u iets voor mij. Elkaar kunnen inschakelen op momenten dat het nodig is. Een mens is sneller geneigd te geven dan te nemen. U moet er echter wel wat voor doen. Ga daarom gesprekken voeren, ga op zoek naar informatie en wees alert op wat u voor anderen kunt betekenen. Het doel van netwerken is het delen van kennis, informatie en contacten. Secundaire doelen zijn daarbij het bouwen en onderhouden van relaties, nieuwe opdrachten binnenhalen, op de hoogte te blijven via kennissen, collega's en vakmensen, kennis delen en kansen zien en pakken.

5 tips om effectief te netwerken

  1. Toon oprecht interesse in anderen. Kijk wat u voor anderen kunt betekenen; stel uzelf als een helper op.
  2. Wees aanwezig; netwerken heeft alleen zin wanneer u structureel aanwezig bent. U wilt namelijk een relatie of band opbouwen met elkaar. Aanwezigheid is belangrijk om vertrouwen te wekken bij de ander.

 

  1. Zoekvraag. Durf te vragen waarnaar u op zoek bent. Alleen dan weet de ander ook echt waarmee hij u kan helpen.

 

  1. Wees zorgvuldig met leads en aanbevelingen die u ontvangt. Volg ze op en geef terugkoppeling. Zo bewerkstelligt u dat de ander u een volgende keer weer met plezier zal aanbevelen aan zijn of haar netwerkrelaties.
  2. Absorbeer en noteer; kennisdeling of een interessante presentatie kan tot nieuwe inzichten leiden. Maar noteer het wel, anders bent u de nieuwe inzichten zo kwijt!

De voorbereiding

Aangemeld voor IT Innovation Day? Om goed voorbereid te beginnen met fysiek netwerken, maakt u een overzicht van bedrijven en mensen met wie u wilt netwerken. Check ook vooraf de deelnemerslijst. Voor de meeste events staan hier alleen bedrijfsnamen op vermeld, dus is het daarna handig om op LinkedIn te kijken wie bij dit bedrijf werkt en wie interessant voor u als gesprekspartner kan zijn. U kunt dan meteen bekijken of hij/zij overeenkomstige connecties heeft! Bedenk vervolgens waarmee u diegene kunt helpen.
Verzamel daarbij ook achtergrondinformatie over deze bedrijven of mensen. Het is essentieel om te begrijpen wat hun voornaamste uitdagingen en doelstellingen zijn. Probeer dit netwerk ook visueel in kaart te brengen. Geef door middel van een prioriteit van 1 tot en met 3 de belangrijkste contacten aan.
Bedenk een goede zoekvraag.
Bedenk vooraf waar u het event mee wilt verlaten. Hoe helderder u bent in uw vraag aan de ander, hoe groter de kans dat u aan de juiste contacten komt. Uw zoekvraag is dus afhankelijk van wat u op dat moment nodig hebt en wie er op het event zijn.
Met in de ene hand een drankje en in de andere een even exotische als ingewikkeld snack, is het slecht handen schudden en communiceren.

Aandacht

Er zijn maar weinig mensen die echt geïnteresseerd luisteren naar wat een ander te vertellen heeft. Zorg dat u daar bent waar u bent en écht, oprecht geïnteresseerd bent in iemand. Bent u in gesprek met iemand maar ineens zijn of haar voornaam, bedrijfsnaam of werk vergeten? Dan bent u er niet bij met uw aandacht. Wat u ook vraagt: luister. En vraag door, alleen al om te laten merken dat u echt volledige aandacht hebt voor uw gesprekspartner. Vraag uzelf af wat u voor anderen kunt betekenen en focus op vragen van de ander. Handvatten kunnen zijn: Waar is hij naar op zoek? Kan ik hem misschien met iemand in contact brengen? Ken ik een goed boek dat ik hem aan kan bevelen? Nadat u oprecht hebt geluisterd, is het tijd om uw verhaal te vertellen. Vertel in hooguit anderhalve minuut wat u exact doet en wat uw unieke toevoeging hierin is.

TIP Topnetwerker Adam Rifkin stelt voor om elke keer wanneer u iemand in vijf minuten kunt helpen niet te twijfelen en dat onmiddellijk te doen, vooral indien u in deze korte tijd iemand een groot plezier kan doen.

Follow up

Een congres of netwerkbijeenkomst is vaak alleen maar het beginpunt van een nieuwe zakelijke connectie. Ook voor IT Innovation Day is de follow-up de sleutel om de relatie te ontwikkelen. Bedank mensen die iets voor u hebben gedaan, het liefste binnen 24 uur met een mailtje of telefoontje, en vertel wat u eraan hebt gehad. Denk bij netwerken ook aan de lange termijn. Misschien kunt u nu nog niets met een contact, maar over een half jaar wel. Voeg alle mensen die u ontmoet op LinkedIn toe. Dit is ook een belangrijk aspect van netwerken via social media. Vervolgens blijft netwerken een kwestie van regelmatig en gericht onderhoud. De visitekaartjes (want die heeft iedereen nog wel degelijk) bergt u systematisch op, voorzien van aantekeningen omtrent wat de ander voor u kan betekenen.

De kunst van het netwerken is niet zozeer het aangaan van nieuwe contacten, maar het onderhouden van uw netwerk. Uw netwerk hoeft u niet per se iets op de korte termijn op te leveren, maar kan op de lange termijn erg handig zijn. Onderhoud daarom uw contacten.

Valkuilen

Het hebben van een goed professioneel netwerk maakt uw werk plezieriger en effectiever. U weet bij wie u voor welke zakelijke vraag terecht kunt en wie waarmee bezig is. Mensen gunnen u meer, u wordt eerder gevraagd voor interessante projecten en u kunt gemakkelijker een beroep op mensen doen. Iedereen kent op zijn minst 250 anderen, ieder van die 250 kent er ook weer 250. Dat zijn 62.500 indirecte contacten. In derde instantie kent iedereen ook weer 250 mensen en zo kom je al snel op 15.000.000 contacten binnen vrij kort bereik!

U bent er klaar voor!

Bovenstaande tips goed gelezen? Dan bent u helemaal klaar voor de 5e editie van IT Innovation Day op 28 september 2017 in de Prodentfabriek te Amersfoort. Het event over innovatieve inzet van IT samengesteld door de experts van CIO.nl, Computerworld, CXO en Webwereld. Toonaangevende visionaire sprekers, power sessies en gedurende de gehele dag interactie en experience.

CXO.NL

Index