IT moet in de hele organisatie zitten

31-03-2014

IT moet echt waarde gaan toevoegen aan elke hoek van de organisatie. Dit lijkt eenvoudig, totdat je terugdenkt aan de geschiedenis van IT. Deze richtte zich namelijk op afscheiding

Een afscheiding die zal verdwijnen is het onderscheid tussen technologie zelf en het gedrag dat gekoppeld is aan de implementatie en het gebruik. In de toekomst zullen IT-carrières meer om gedrag gaan draaien dan om technologie.

De Britse wetenschapper Charles Percy Snow zei eens dat de Westerse samenleving bestaat uit wetenschappers aan de ene kant en dichters aan de andere. Wetenschappers verkondigen al jaren dat het menselijk brein verdeeld is in een linker hersenhelft (het logische brein) en een rechter hersenhelft (het creatieve brein). Het curriculum van de meeste universiteiten blijft disfunctioneel verdeeld door steeds nauwer gedefinieerde subdisciplines en sub-subdisciplines. De structuur van veel organisaties maakt dat er onderscheid bestaat tussen mensen die in IT-werken en mensen die dat niet doen. Als empirisch futuroloog die vaak over creativiteit nadenkt, kan ik je zeggen dat deze splitsing waarde vernietigt.

De ontwikkelingen gaan steeds sneller

Je kunt je blijven verbazen over hoe digitaal ieder aspect van ons leven is geworden. Ieder onderdeel van het menselijk bestaan wordt geconfronteerd met IT. Ûberondernemer, CEO en oprichter Bill Seibel van Mobiquity vermaakt zijn publiek met humoristische omschrijvingen over hoe de verschillende mobiele functionaliteiten (bijvoorbeeld de accelerometer, de klok en de microfoon) samenkomen in een nieuwe applicatiecategorie - apps om je seksuele prestaties mee te meten. Technologie is er overal en altijd.

Op het werk is er geen baan of taak te vinden waarbij geen IT betrokken is. Veel bestuurders lijken dit te vergeten. Bij een recent bestuurdersevenement op Florida State College in Jacksonville, beschreef één van de vroege CIO's van verzekeraar Progressive Insurance het project dat hij en zijn team deden om de business te deautomatiseren (met andere woorden, business zonder IT te doen). Om hetzelfde volume werk zonder IT te doen, zou een stadion met 25.000 mensen met typemachines moeten worden gevuld. De waarde van IT werd zo op een hele creatieve en aansprekende manier gedemonstreerd.

Ik denk dat we het er allemaal mee eens kunnen zijn dat in een modern bedrijf iedereen met IT werkt. Wat er gedaan moet worden, is dat iedereen zich er vanaf nu bewust van moet zijn in IT te werken. Docent Don Marinella van het Entertainment Technology Center van Carnegie Mellon University stelt dat mensen ofwel technisch ofwel artistiek zijn. Zijn briljante studenten zijn het allebei. We moeten er op blijven wijzen dat kunnen omgaan met technologie (waarde-toevoegend gedrag) voor iedereen een noodzakelijke vaardigheid is. Het is de taak voor IT'ers om die skill aan te leren aan diegenen die niet in IT werken.

IT mag best sexy worden

Historisch gezien wordt IT altijd als losstaand beschouwd, ook in de media. Wie herinnert zich niet de zeer oncharismatische programmeur uit de eerste Jurassic Park film? Hoewel de meeste weergaven van IT'ers sympathiek zijn (neem bijvoorbeeld de computerexpert uit Almost Human, de politieserie die zich in 2048 afspeelt), blijven stereotypes present. Zelfs in een denkbeeldige toekomst waarin alles kan gebeuren, wordt IT nog steeds gedegradeerd tot de rol van het aanzetten van machines en niet meedoen aan de echte actie. Als jij je richt op het integreren van waarde-toevoegend IT-gedrag in elke hoek van je organisatie, ga je een gouden toekomst tegemoet.

CXO.NL  Thonton A. May

Index