6 goed betaalde IT-banen die je (nog) niet kent

18-03-2016

Volgens mij moeten we ons omscholen

Toen de CompTIA, de wereldwijde IT-belangenbehartiger, vorig jaar een onderzoek deed naar de arbeidsmarkt in de IT, kwam het banen tegen waarvan de naam nog geen twee jaar geleden volledig betekenisloos zou zijn. We zetten de banen van de toekomst op een rijtje.

Dat er nieuwe banen bijkomen is geen verrassing; immers de IT-markt is continu in beweging en nieuwe technologie vergt soms nieuwe vaardigheden en er verschijnen nieuwe titels om de inhoud van die banen een betekenis te geven. Tot op het hoogste niveau aan toe. Zo heeft IBM een directeur Blockchain en Ford zoekt naar GPU cluster-engineers.

Over enkele jaren zullen sommige titels alweer zijn verdwenen. Maar andere blijven nog wel even bestaan. Toen we 5 jaar geleden het hadden over datawetenschappers was het een nieuw en vrij onbekend fenomeen. Nu laat een zoekopdracht op Dice.com al zien hoe veel ernaar wordt gevraagd. De trend om waarde uit grote datasets te halen heeft een enorme vraag gecreƫerd naar nieuwe vaardigheden en zorgt daarnaast voor nieuwe soorten functies die ervan zijn afgeleid.

Tegelijkertijd zijn de traditionelere banen aan het veranderen en vergen deze nieuwe vaardigheden, zegt Tim Herbert, onderzoeker bij CompTIA. Netwerkadmins moeten bijvoorbeeld cloudkennis opdoen en beveiligingsexperts gebruiken machine learning om hun netwerken te beschermen.

Maar ook de ontwikkelingen in hardware -je verwacht het niet- leiden tot een vraag naar nieuwe vaardigheden waaraan we enkele jaren terug niet dachten. Zo zoekt kredietanalist Experian naar ontwikkelaars en architecten voor zijn enorme GPU-clusters. "Iemand die op zijn CV aangeeft dat hij verstand heeft van GPU's zal direct uit vele rijk betaalde banen kunnen kiezen", zegt Eric Haller van Experian DataLabs..

Het is wat CEO Bob Melk, van vacaturesite Dice.com, "een indicatie van de groei in het gat wat er is ontstaan tussen vraag en aanbod van talent" noemt. Technologische ontwikkelingen gaan sneller dan dat er kan worden voldaan aan de vraag naar geschikt personeel dat kan omgaan met die technologieƫn. IT-ers die zich continu laten bijscholen kunnen daarvan profiteren.

"Het probleem is dat digitale strategieƫn en transformatie noodzakelijk zijn in de huidige concurrentiestrijd en niet slechts middelen zijn tot groei. Maar er is niet genoeg talent met de benodigde ervaring om die behoefte in te vullen. En dat wordt eerder slechter dan beter", zegt David Foote, analist bij Foote Partners.

In het onderzoek naar de nieuwste veranderingen in de IT-banenmarkt hebben we met analisten, recruiters en HR-managers gepraat en op de volgende pagina's beschrijven we een aantal banen die vandaag nog vreemd lijken maar morgen hot zijn, en goed betaald.

Machine learning-specialist

Watson, het cognitieve computerprogramma van IBM, heeft geleid tot een geheel nieuwe functietitel, de cognitieve systeem-engineer. De functieomschrijving wordt nog ingevuld en ook IBM is nog niet geheel zeker hoe dat eruit moet gaan zien. Maar inmiddels is een heel stel bedrijven al technologie aan het ontwikkelen rond Watson en dat levert allerlei nieuwe carriĆØrekansen op, in beveiliging, in de zorg en zelfs in de reisindustrie..

De vraag naar vaardigheden op het gebied van cognitieve computing neemt zodanig toe dat er allerlei opleidingen ontstaan. IBM helpt enkele honderden universiteiten met de ontwikkeling van lesmateriaal, zegt Jim Spohrer, directeur van het universiteitsprogramma bij IBM.

Cognitieve computing gaat verder dan de vaardigheden die specialisten in Big Data hebben. Zo meldt een vacature bij IBM Watson Health Group onder meer: "Kandidaten moeten vaardigheden hebben op het gebied van ongestructureerde data, statistische extractie van entiteiten, machine learning, natural language processing en zoektechnologie."

Blockchain-engineer

Je zal nog niet veel vacatures met deze titel tegenkomen. Maar startups zijn volop bezig met het inhuren van ontwikkelaars die bekend zijn met de technologie achter bitcoin en die een diepe kennis hebben van cryptografie, gedistribueerde systemen, hash-algoritmes en meer.

De blockchaintechnologie wordt al door meer dan 200 bedrijven gebruikt om applicaties te draaien zoals handelsplatformen, het beveiligen van identiteitskaarten en vooral veel toepassingen in de financiƫle dienstverlening.

Peter Kirby, CEO of Factom, een startup die blockchain gebruikt in een open source-project, zegt dat het makkelijker is een miljoeneninjectie te krijgen van een investeerder dan het vinden van een gekwalificeerde specialist in blockchaintechnologie. "Het begint met inzicht in hoe gedecentraliseerde architectuur werkt, verder moeten de vaardigheden van een softwarearchitect samenvallen met die van een cryptografie-expert."

De technologie op zich is niet zo moeilijk te begrijpen, zegt hij, maar het is nieuw en in sommige opzichten meer gevorderde wiskunde dan programmeren. Op Dice.com worden salarissen geboden van tussen de 150.000 en 170.000 dollar, waarbij je dan ook ervaring moet hebben in Python, met bitcoins en gedistribueerde systemen.

GPU cluster-engineer

De rekenkracht van een GPU verbetert de prestaties van applicaties door zware rekenopdrachten binnen applicaties over te nemen van de CPU. Grote bedrijven als Facebook, Baidu en Experian maken daar veel gebruik van door de enorme datasets via GPU-clusters te laten afwikkelen. Facebook doet dat via zijn serverclusters voor machine learning bijvoorbeeld, Big Sur geheten. Volgens CTO Mike Schroepfer van Facebook werken GPU-gebaseerde systemen twee maal zo snel als de conventionele oplossingen.

Virtual reality-programmeur

VR is niet het exclusieve domein van game-makers meer. Je kan met de juiste kennis en vaardigheden inmiddels terecht bij bijvoorbeeld The New York Times, een van de eerste kranten die VR gebruikten in storytelling, in combinatie overigens met Google Cardboard.

Een ontwikkelaar van 3D-camera's, Lucid VR, heeft onlangs een vacature geplaatst waarin dit van je wordt gevraagd: Objective-C, C++, Computer Vision, C, computer graphics, mobile application development, OpenGL ES, C#, OpenGL, DirectX, WebGL, and digital image processing.

Maar kansen zijn er ook bij bijvoorbeeld de makers van smartphones en de ontwikkelaars van apps op de smartphone. Onder meer Samsung komt met smartphones die een camera hebben die VR-video's kunnen opnemen voor het afspelen in de Gear VR-headset.

Internet of things-architect

Miljarden apparaten zitten in het wereldwijde Internet of Things en elk bedrijf wil ermee op een of andere manier aan de slag. En daardoor komen nieuwe vacatures in de markt, zoals bij Verizon dat een IoT-solutionsarchitect vraagt. Daarin moet je onder meer vaardigheid hebben in "het afleveren van complexe oplossingen met betrekking tot IoT, M2M, cloud, security, professionele diensten en SaaS", naast "goede vaardigheden in technologiemarketing in analytics."

Opvallend dat Verizon ook niet-technische vaardigheden vraagt aan een architect. "Moet financiƫle managementvaardigheden hebben voor planning, beprijzing en marge-analyse. Verder professionele presentatie- en communicatievaardigheden in relatie met het hoger management."

Dat is in lijn met de ontwikkeling dat IT-afdelingen meer worden dan alleen een dienstenorganisatie en meer communiceren met de business, zegt analist David Foote.

Computer security incident responder

De man die om kan gaan met de gevolgen van een aanval of een exploit en die een brede kennis heeft van SIEM, zo verklaart Amir Husain zijn vacature bij SparkCognition.

SIEM combineert een aantal functies in Ć©Ć©n systeem en centraliseert eventlogs en andere securitygerelateerde documentatie voor analyse. De informatie zit in SIEM maar het goed benutten ervan hangt af van de kwaliteit van de vragen die je stelt. Maar weinig mensen hebben die kennis, zegt Husain. Daarbij komt dat security steeds meer vaardigheden vraagt, om bijvoorbeeld machine learning goed in te zetten om bedreigingen goed te kunnen analyseren en te begrijpen, om daaruit tegenmaatregelen te halen. SIEM alleen is daarin natuurlijk niet voldoende.

Een baan gelijkend aan die van SparkCognition werd onlangs opengesteld bij JPMorgan Chase. Naast andere taken moet de kandidaat "alerts analyseren die komen vanuit diverse bronnen binnen de organisatie en de oorzaken achterhalen van die alerts, het op tijd detecteren, identificeren en onderscheiden van die incidenten en events van van valse meldingen en ongevaarlijke activiteiten."

Je moet onder meer kennis hebben van netwerken (alle OSI-lagen), protocollen en pakket-analyse, versleuteling, tokentechnologie en ervaring met het schrijven van PL/SQL- of SQL-scripts. Daarnaast begint het natuurlijk met de certificeringen CISSP, SANS, SEH of gerelateerde certificaten.

CIO.NL Ā Redactie

Index

Ā 

Ā