Sterke groei zorgt voor nijpend tekort aan IT-specialisten

26-11-2015

De sterke groei in de IT-dienstverlening zorgt voor een nijpend tekort aan IT-specialisten. Dat schrijft ABN Amro in het sectorrapport dat vandaag verschijnt. De bank waarschuwt dat aanwas vanuit de collegebanken niet voldoende zal zijn om de groeiende tekorten op te vangen en pleit voor omscholing van huidige medewerkers door bedrijven.

De IT-sector groeit dit jaar sneller dan de Nederlandse economie. In acht jaar tijd is het aantal bedrijven in de IT-sector bijna verdubbeld, naar ruim 52.000. De bank verwacht dat deze groei ook in 2016 door zal zetten. De groei wordt veroorzaakt door de digitale transformatie waar de meeste sectoren mee temaken hebben. Informatietechnologie gaat daardoor binnen ondernemingen maar ook overheden en banken een steeds grotere rol spelen.

11.000 nieuwe vacatures

Bedrijven hebben daardoor steeds meer behoefte aan IT-producten en diensten zoals analyse van data, cloudgerelateerde diensten en cybersecurity. Hierdoor stijgt ook de vraag naar IT-specialisten zoals softwareontwikkelaars, programmeurs en webdevelopers. Volgens cijfers van uitkeringsinstantie UWV kwamen er vanaf 2011 gemiddeld elk kwartaal ruim 11.000 nieuwe vacatures voor IT-gerelateerde beroepen bij. Meer dan 80% van de vacatures blijft openstaan.

Informaticastudenten hebben de banen straks voor het uitzoeken want hun studie is het meest geschikt voor een groot deel van deze functies. Maar de 4500 informaticastudenten die jaarlijks afstuderen kunnen het nijpende tekort niet opvullen. Bovendien is het opleidingsniveau en de aansluiting van de kennis op de behoeften in de praktijk vaak onvoldoende. Volgens de bank vertrekken bedrijven mede hierdoor uit Nederland of nemen IT-specialisten uit het buitenland in dienst.

ABN Amro pleit in het rapport voor het omscholen van bestaande medewerkers tot IT-specialisten, het verhogen van het opleidingsniveau en een betere aansluiting op wat de praktijk aan specialismen nodig heeft. De overheid zou hierin een stimulerende rol moeten spelen.

FD Sabine Sluijters

Index