Vraag naar IT-professionals blijft groeien

05-08-2014

Door de grotere economische stabiliteit en het groeiende vertrouwen van ondernemers is er over de gehele linie een toenemende vraag naar IT-professionals, aldus de European Job Index van Robert Walters.

De index vergelijkt elk kwartaal de vacaturevolumes in verschillende vakgebieden. Het aantal geadverteerde vacatures in het tweede kwartaal steeg met 6% in vergelijking met het eerste kwartaal. Vergeleken met dezelfde periode vorig jaar was er een stijging van 13%, wat wijst op een verder herstel van de arbeidsmarkt.

Vraag door BI, CRM en outsourcing
ICT, qua personeelsadvertentievolume een van de grootste sectoren, zag in het tweede kwartaal een groei van 5% en een stijging van 28% ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar. Deze stijging is toe te schrijven aan investeringen in ICT-projecten voor business intelligence, het implementeren van nieuwe CRM-systemen en outsourcing van interne ICT-systemen, waarmee de sector kan anticiperen op groei.

Bij retail en productie was er sinds het eerste kwartaal dit jaar respectievelijk een stijging van 28% en 13% van het aantal advertenties. Beide sectoren zijn erg gevoelig voor economische veranderingen. Ook zakelijke dienstverlening zag dit kwartaal een groei in het aantal geadverteerde vacatures. In het tweede kwartaal steeg het aantal geadverteerde marketingvacatures met 9% en nam het aantal personeelsadvertenties voor HR met 6% toe.

Rob Vermaak, Managing Director van Robert Walters Benelux: “De toegenomen productiviteit vertaalt zich duidelijk in een opleving van activiteiten in een aantal belangrijke sectoren, met name bij IT, productie, supply chain, HR en marketing. Daarnaast zien we ook een grote vraag naar professionals in de sectoren rond FMCG en is er in alle branches vraag naar professionals voor ondersteunende functies.”

Mismatch
Medio juli werd nog bekend dat de situatie op de arbeidsmarkt voor Nederlandse IT-ers  niet verbetert. Op dat moment telde ons land volgens de gegevens van het UWV werkbedrijf 6245 werkloze automatiseerders op mbo-niveau, 10.494 werkloze hbo-ICT’ers en 255 academisch geschoolde IT-professionals zonder baan. Tegelijkertijd is de vraag naar hoogopgeleide ICT-ers groot. Op de eerste plaats komen softwareontwikkelaars, daarna business consultants, functioneel beheerders, informatieanalisten, testers en  projectmanagers.

IT-executive  Redactie

Index