Deze 18,5 miljoen mensen zijn aan de macht in de IT

20-12-2013

Achtergrond - De hele IT-organisatie is belangrijk, maar ontwikkelaars maken de toekomst. Met de opkomst van DevOps spelen ontwikkelaars een steeds belangrijkere rol in organisaties. Carrièremogelijkheden nemen toe.

Analistenbureau IDC schat dat er wereldwijd 11 miljoen professionele software-ontwikkelaars zijn en nog eens 7,5 miljoen hobbyisten. Dat zijn geen onbelangrijke mensen. Sterker nog, deze doelgroep is de belangrijkste drijvende kracht in onze sector. Ontwikkelaars – niet CIO's, netwerkarchitecten, hardwareproducenten, of iets anders in de IT – zijn verantwoordelijk voor de toekomst van technologie.

Cultuuromslag in IT-wereld

“Developers zijn de baas, wen er maar aan”, zei Dells clouddirecteur Barton George onlang op het congres Dell World. Denk ook maar eens aan de groeiende DevOps-trend, waarbij ontwikkelaars en IT'ers samen op een product worden gezet. De IT-afdeling is niet meer degene die het verschil maakt. De site 24 uur per dag up houden is belangrijk, maar het is verre van een onderscheidende factor, vindt George.

Ontwikkelaars zijn een opkomende factor binnen organisaties en dat verandert de manier waarop IT zijn werk doet. Deze nieuwe wereldorde is een bittere pil die IT'ers die niet van verandering houden moeten slikken. Als het hele DevOps-concept gaat werken, moeten IT-organisaties beseffen dat er iets belangrijks verandert. “Een cultuuromslag is altijd het moeilijkste onderdeel”, aldus George. “Het duurt een hele generatie voordat dit voet aan de grond krijgt bij traditionele bedrijven.”

Ontwikkelaars tellen mee

Hij zegt dat het zou helpen als ontwikkelaars daar ook hun steentje aan bijdragen. “Ontwikkelaars kunnen geen sterallures hebben en de dagelijkse ellende alleen door IT'ers laten opruimen.” De Dell-topman stelt voor dat ontwikkelaars “een pieper hebben zodat ook zij midden in de nacht aan de bak moeten als er iets misgaat.” Ja, dát gaat gebeuren.

Of je het nu leuk vindt of niet, ontwikkelaars zijn steeds meer van cruciaal belang voor de technische aspiraties van een bedrijf. Hierom is er zoveel vraag naar programmeurs, en hun invloed – en loon – is fors aan het stijgen. Dat wordt alleen maar erger door al die webbedrijven met een onverzadigbare honger voor ontwikkelaars en hun neiging om er geld tegen aan te smijten en programmeurs tot popsterren maken met status en aandelen.

Groei ontwikkelaars

Dit soort dynamische bedrijven zet de toon voor de IT-strategie van de zakelijke wereld. Dus het is ook geen wonder dat IDC verwacht dat het aantal ontwikkelaars gaat toenemen. Tegelijkertijd zorgt de groei van de mobiele markt voor een grotere instroom aan hobbyisten die zich tot ontwikkelaar ontpoppen. Ik geef onze nieuwe IT-leiders graag een warme ontvangst.

ComputerWorld  Fredric Paul

Index