10 grandioze werkplekken van de toekomst
23-02-2017
De werkomgeving die we kennen als "kantoor" is flink veranderd in de laatste jaren. Weg zijn de schrijfmachines, ladekasten en faxmachines. Maar ook is de desktopcomputer al bijna verdwenen en zijn we de hype voorbij van de staande bureaus en de rustkamers voor een dutje. De koffiemachine heeft het nog wel overleefd, al zien we in sommige kantoren een heuse barista in dienst. O ja, soms wordt er nog gevraagd naar een nietmachine.
Wat heeft de toekomst voor ons in petto als het gaat om "het kantoor", waar zovelen van ons nog steeds hun dagen slijten? We kijken op de volgende pagina's naar enkele nieuwe technologieën die onze werkomgeving revolutionair gaan veranderen. We kijken vooral naar opmerkelijke ontwikkelingen, gewaagde ideeën en onmogelijk voor te stellen ontwerpen. We blijven wel weg van de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie, wat weer een geheel ander verhaal is.
Is het een tafel? Is het een bureau?
De lessenaar of het bureau is eeuwenlang het anker geweest van de werkomgeving, vanaf de middeleeuwen tot aan het huidige kantoor. In de laatste jaren zagen we hierin nieuwe ontwikkelingen, zoals het sta-bureau, het fitness-bureau en het opmerkelijke nieuwe 'hot desking'. Maar in New York City heeft een bedrijf het begrip 'bureau' compleet overhoop gehaald.
De Superdesk is ontworpen door Clive Wilkinson Architects en is 408 vierkante meter groot. De Superdesk golft door het gehele kantoor van marketingbedrijf The Barbarian Group en biedt aan diverse mensen werkruimte. Het moet een fysieke expressie zijn van de samenwerkingsfilosofie van het bedrijf en geeft maar liefst aan 170 mensen de ruimte, op sommige plekken aan een 'bureau' en even verder aan langere conferentietafels, maar ook vervormd het zich tot akoestische stilteplekken. Overigens wordt er bij het bedrijf Texas A&M door ontwerpers gewerkt aan een slim bureau dat je vertelt wanneer je moet staan, zitten of stoppen.
Vervormend meubilair dat op jou anticipeert
Als je oprecht geïnteresseerd bent in de toekomst van de moderne werkplek dan is de Tangible Media Group Lab van MIT iets om in de gaten te houden. Het onderzoekslab, dat geleid wordt door professor Hiroshi Ishii, kijkt naar reële fysieke toepassingen van digitale technieken. Het lab is vooral gericht op de TUI, de tangible user interface, in plaats van de GUI (grafische user interface) met als doel het creëren van fysieke objecten en oppervlakten die een directe verbinding maken met digitale data.
Recente projecten van het lab zijn onder meer de Haptic Edge Display voor telefoons en andere mobiele apparaten, die 'tactile pixels' gebruiken, oftewel taxels. De groep is gespecialiseerd in kantoorobjecten die van vorm kunnen veranderen. Het Transform-initiatief brengt toekomstige 'adaptief kantoormeubilair' voort dat zich aanpast aan je behoefte. Als je bij je bureau komt bijvoorbeeld, zal in je bureaublad direct alle benodigdheden voor het docken van je laptop te voorschijn halen, en je stoel wordt automatisch aangepast aan jouw specifieke behoeften. Zie de video https://vimeo.com/122370241
Een plek van stilte
Google en MIT werken samen aan een kegel van stilte, genaamd de Transformable Meeting Space. Het is een bewonderenswaardige oplossing dat verrassend weinig tech nodig heeft. Als je snel een privéplek nodig hebt om een gesprek te voeren terwijl je in een open kantoorruimte staat, trek je aan een gewichtje en vervolgens komt er een drie meter brede afscheiding naar beneden vanuit het plafond. Het is niet transparant, maar het is goedkoop en een simpele manier om direct een privégesprek te kunnen voeren als dat nodig is. Zie: https://vimeo.com/183045783
Vrijstaande hologrammen vervangen schermen
De toekomst van beeldtechnologie ligt in interactieve hologrammen, daar is vrijwel elke sciencefictionfilm van de afgelopen dertig jaar het wel over eens. Maar helaas, zoals in de film zien we het nog niet terug in het echte leven, maar recente ontwikkelingen laten zien dat we er wel erg dichtbij zijn. Eind 2015 kwam een consortium van 16 Koreaanse bedrijven met een video waarin ze lieten zien dat ze een hologram uit een tafelblad konden laten komen die uit elke hoek goed zichtbaar was. In januari van dit jaar onthulden onderzoekers van de Australische Nationale Universiteit een potentieel hologramsysteem dat licht projecteert door mini nanopilaren, 5090 maal dunner dan een menselijk haar.
Het Australische project heeft nog geen hologram opgeleverd, maar het kan de echte doorbraak zijn. Door licht te manipuleren op nanoschaal kan het systeem de enorme aantallen data aan die nodig is voor echt vrijstaande hologrammen. O ja, Elon Musk is er ook bij betrokken. Zie: https://youtu.be/akPiJ-dGFyw
Draagbare kantoorbots kruipen over je kleren
Er komen steeds meer wearables het kantoor binnen, smart watches, activiteitstrackers etc. Maar voor degenen die er echt voor willen gaan, is er hier de nogal enge ontwikkeling vanuit het vorig jaar gehouden ACM User Interface Software and Technology Symposium (UIST) in Tokyo.
Rovables zijn kleine autonome hulprobots die aan je kleren kunnen worden gehecht en om je heen kruipen gedurende de dag. Door middel van magnetische wielen - eentje ervan zit zelfs in je kleren - kunnen de bots bewegen zonder je kleren te beschadigen. De kleintjes zijn verbonden met je smartphone en functioneren onder meer als fitnesstrackers of je letterlijk op de schouders tikken als een belangrijke e-mail binnen komt. Ze kunnen zich ook aan elkaar hechten tot een beeldschermpje op je mouw. De prototypes zijn nog wat onhandig, maar de ontwerpers hopen dat ze de Rovables uiteindelijk zo klein krijgen als een vingernagel. Het prototype wordt in de video hierboven gedemonstreerd. Zie: https://www.youtube.com/watch?v=IhIOLLE0ugg&feature=youtu.be
Smartphones klappen zich uit tot tablets
Alles wijst erop dat buigbare, uitvouwbare smartphones de Next Big Thing worden die uit de fabrieken van de grote leveranciers zullen komen, - misschien zelfs al dit jaar. Je werkgerelateerde mobiele apparaten worden dus letterlijk meer flexibel.
In Korea gaat het hardnekkige gerucht dat Samsung twee nieuwe Galaxy-smartphones dit jaar zal uitbrengen die buigbare beeldschermen hebben, met eentje die zich kan ontvouwen tot een tablet van 7 inch. Andere bedrijven werken eveneens aan dit uitvouwbare ontwerp - het prototype van Lenovo staat hier afgebeeld. Het idee is dat het scherm zowel de voor- als de achterkant van de telefoon bedekt als het gesloten is. Je opent de telefoon als een boek en het beeldscherm verdubbelt dan tot tabletgrootte. Dezelfde technologie zou ook smartphones kunnen opleveren de om je pols heen krullen zoals een armband of smartphones die je kan opvouwen als een landkaart.
Zelfrijdende autos worden rijdende kantoren
Er gaat zoals je waarschijnlijk weet enorm veel geld en denkwerk om in de ontwikkeling van autonoom rijdende voertuigen. De meeste inspanning is gericht op kritieke elementen als navigatie, infrastructuur, en - laten we eerlijk zijn - het vermijden van verkeersdoden. Maar verschillende autofabrikanten en andere bedrijven zijn al bezig met het ontwerpen van zelfrijdende auto's die kunnen worden omgevormd tot mobiele kantoren om zo het woon-werkverkeer productiever te laten zijn.
Op de Detroit Auto Show van dit jaar onthulde Volkswagen het ID Buzz conceptvoertuig - een heruitvinding van de klassieke microbus net een zelfrijdende optie die ingaat op de toekomst van echt chauffeurloos woon-werkverkeer. Als je overschakelt naar de ID Pilot-modus en de voorstoelen 180 graden draait, komen er modulaire tafels omhoog vanuit de vloer. Dat is een van de zich snel ontwikkelende mobiele kantoorconcepten, waarbij sommigen heel erg sci-fi overkomen. Microsoft maakt nogal logisch ook plannen voor deze nieuwe kantooromgeving, Het softwarebedrijf werkt hierin al samen met autofabrikanten in het ontwerpen van een nieuw besturingssysteem voor het mobiele kantoor, in het geval je lekker aan spreadsheets wilt werken bij 60 kilometer per uur.
Nieuwe manieren om naar kantoor te komen
Voor degenen die niet naar hun werk hoeven te rijden krijgt de toekomst zelfs nog gekkere woon-werkopties. Eigenlijk is voor mensen die in de stad werken de toekomst al aangebroken. Een van de weinige echte succesverhalen uit dat hele hoverboardgedoe is de Onewheel, een elektrische vervoermiddel dat eigenlijk helemaal niks weg heeft van een hoverboard. Door een radicaal nieuw ontwerp is de Onewheel populair geworden onder vooral skaters, surfers en - verrassend genoeg - stedelingen die naar het werk gaan.
De Onewheel is een goede optie geworden voor meer avontuurlijk aangelegde forensen die anders moeten lopen of fietsen naar het werk, of althans een gedeelte van de trip ernaar toe. Met een bereik van iets meer dan 10 kilometer en een topsnelheid van zo'n 25 kilometer per uur is het een goed alternatief voor de fiets, en over het algemeen wordt het ook als leuk ervaren. Het bedrijf achter Onewheel heeft daardoor per ongeluk een nieuwe markt aangeboord.
Degenen die echt nadenken over hun toekomstige forensenbestaan kunnen tevens overwegen de Onewheel te combineren met de Gita, een nieuwe vervoersrobot uit dezelfde Italiaanse stal dat ons ook de Vespa-scooter schonk. De Gita lijkt een beetje op een koffer op wielen, en het volgt je op je reis door de stad, met eventueel tot op 20 kilo aan spullen.
Omgekeerde wolkenkrabbers als kantoorgebouwen
Als het gaat om roekeloos gokken, dan helpt denken in het groot. Dus hoe staat het met de toekomst van het kantoorgebouw zelf? Welnu, een groep ondeugende architecten in New York City heeft het plan opgevat om het bekende Amerikaanse concept van de skyscraper om te keren.
De winnaar van de eVolo Skyscraper Competition 2016, het New York Horizon-project, stelt voor om in het hart van New York een omgekeerde megagebouwenstructuur in te graven. In plaats van het bouwen naar de hemel zien de architecten meer in het verzakken van Central Park met 30 meter, om vervolgens de ontstane aarden wand die het park dan omgeeft te voorzien van ramen van duizenden ondergrondse kantoren. Ontwikkelaars schatten in dat het 'antigebouw' uiteindelijk liefst 18 vierkante kilometer aan nieuwe onroerend goed oplevert.
Ze hebben er goed over nagedacht. Steen en grond van het afgegraven gat worden gebruikt om projecten te bouwen in andere buurten. De wanden, dan eigenlijk muren van ramen, zouden voorzien worden van reflecterend glas, waarmee dus een oneindige spiegel ontstaat en het nieuwe Central Park tot in de oneindigheid lijkt door te lopen. Gekte!
CIO.NLÂ Glenn MacDonald