Schade door softwarefouten kosten

Nederlandse economie 1,6 miljard euro

25-10-2014

Uit een onderzoek van ICT-dienstverlener Sogeti blijkt dat softwarefouten de Nederlandse economie op jaarbasis rond 1,6 miljard euro aan schade berokkenen door productiviteitsverlies en omzetderving. Door het falen van IT-systemen moeten vaak werkzaamheden worden onderbroken en dat kost veel geld.

Het gaat¬†om storingen en andere fouten¬†die het functioneren of de snelheid van bepaalde programma's be√Įnvloeden. Ook niet-werkende apps voor internetbankieren¬†en het niet kunnen gebruiken van digitale formulieren bij overheidsinstanties zijn in het onderzoek meegenomen.¬†

Voor het onderzoek zijn in d afgelopen twee maanden 150 IT-medewerkers bij bedrijven, instellingen en de overheid ondervraagd, alsmede ruim 300 consumenten. Het schadebedrag is berekend op basis van het aantal uren dat het werk stillag als gevolg van softwarefouten, vermenigvuldigd met de normale economische verdiensten.

IT-problemen liggen de laatste tijd extra onder een vergrootglas vanwege de vele mislukkingen met automatiseringsprojecten bij de overheid. Een onderzoekscommissie in opdracht van de Tweede Kamer schatte eerder deze maand al dat hier afgelopen tijd jaarlijks een bedrag tussen 1 en 5 miljard euro mee verloren is gegaan. 

Maar de gevolgen van niet (goed) werkende software spelen ook een rol bij keuzes van consumenten. Met name webwinkels kunnen hier de dupe van worden. Bijna een op de drie ondervraagde consumenten heeft afgelopen jaar minstens één keer een product op het laatste moment toch bij een andere webshop gekocht, omdat hij toen hij wilde afrekenen te maken kreeg met een foutmelding of storing. Doorgerekend betekent dat, dat online-retailers in totaal 514 miljoen euro aan concurrenten hebben gelaten, op het moment dat de consument virtueel al de portemonnee trok.

ChannelConnect  Pim Hilferink

Index