Cloud heeft het netwerk weggeblazen

24 okt. 2013

Voor de traditionele netwerkbeheerder zijn de mooie tijden van vroeger definitief voorbij.

Applicaties waren altijd eenvoudig te beheren, zeker in vergelijking met hoe dat momenteel geldt. Traditionele netwerkarchitectuur richtte zich op het inkaderen van applicaties die ze ondersteunen. Data vloeide lineair, dus dat gold ook voor de beweging van het netwerk en dat ging jarenlang hand in hand samen. Als de applicatie groeide, groeide ook het netwerk. Deze typologieën zijn relatief eenvoudig horizontaal op te schalen via tools als loadbalancers en simpel te monitoren door ergens in het netwerk een meetapparaat te prikken.

Maar toen kwam virtualisatie opzetten, wat applicaties mobiel maakte. “Als je daardoor met workloads rond gaat spelen, worden de dataflows ook veel gecompliceerder”, zegt analist Eric Hanselman van de 451 Group. “De traditionele networkingtiers waren hier niet op uitgerust.”

Nu heeft de cloud een hele nieuwe golf aan complexiteit gebracht. In een cloudomgeving zijn niet alleen de virtuele machines binnen een server opgedeeld, maar kunnen ze ook automatisch ingesteld en opgeschaald worden. Dit vraagt om aanvullende netwerkflexibiliteit. Maar dat is nog niet alles wat cloud kan veroorzaken. Tegenwoordig kunnen applicaties geografisch verspreid over de wereld gerund worden. Als dat gebeurt, moet de onderliggende data die deze applicaties ondersteunt constant geĂĽpdate en gesynchroniseerd worden.

Andere manier van data veilig wegzetten

Bedrijven zijn weliswaar gewend geraakt aan replicatie van data voor disaster recovery, maar dat fenomeen steekt anders in elkaar in een cloudwereld. Geografisch verspreide locaties moeten gesynchroniseerd worden, waardoor het niet langer actief/back-up is, maar actief/actief wat je op verschillende locaties in stand moet houden. Dat is een lastige taak.

Soms nemen organisaties genoegen met het niet beschikbaar hebben van de meest recente data van applicaties, maar vaker kiest men voor een systeem waarbij de data altijd up-to-date in het lokale systeem komt te staan en gerepliceerd wordt naar een gedistribueerde omgeving, zegt Hanselman. Gigantische datacenters van de grote cloudspelers maken hier slim gebruik van: Als een gebruiker zijn of haar Facebook update, verschijnt de post wel op het netwerk, maar wordt deze pas geleidelijk wereldwijd verspreid. Na een paar minuten is de verandering door het mondiale systeem doorgevoerd. “Maak je data klaar om gescheiden gedistribueerd te kunnen worden”, adviseert Hanselman.

De cloud heeft nieuwe modellen voor datadistributie mogelijk gemaakt en IT-networking moet in die veranderingen mee. Leveranciers van cloudoplossingen proberen deze nieuwe denkwijzen voor networking te pushen door ze in hun eigen services te verwerken. Zo is Amazon Direct Connect in feite een directe link tussen hun eigen datacenters en de colocatie faciliteiten van Amazons partners. Andere bedrijven rollen Software Defined Networking (SDN) uit in de cloud, wat klanten in staat stelt netwerken op oproepbasis te creëren of te verwijderen.

Cloud blijft lastig te doorgronden

Cloud maakt IT nog veel dynamischer dan het eerder al was, zegt directeur Bernard Golden van Dells cloudbeheerplatform Enstratius. Gebruikers begrijpen vaak wel op conceptueel niveau wat er nodig is om hun netwerk de nieuwe werkwijzen van omgaan met gedistribueerde data te laten ondersteunen, maar komen na implementatie voor verrassingen met applicaties te staan.

Een oplossing die veel issues kan verhelpen, is het aanbrengen van een extra softwarelaag tussen het netwerk en de dynamische applicaties – of dat nu een SDN is of een meer vertrouwde oplossing als een virtuele switch. “Uiteindelijk heb je slimme software midden in je netwerk nodig”, zegt Golden.

De echte les van de afgelopen jaren is dat virtualisatie, en vooral cloud, bijzonder veel verandering heeft aangebracht in de traditionele manier van omgaan met netwerken. Als jouw netwerk nu niet mee kan met nieuwe technologie als cloud computing, is het hoog tijd voor actie.

ComputerWorld  Brandon Butler

Index