Vraag naar startende IT’ers flink gestegen

10.02.2017

Het aantal vacatures voor IT-starters laat in het laatste kwartaal van 2016 een forse stijging zien. De vraag is 34% hoger dan een jaar eerder en de totale groei van vacatures in het vakgebied IT bedraagt 26%. Daarop duidt een analyse over het vierde kwartaal van 2016 door recruiter Yacht.

De vraag naar IT-professionals is zó groot dat bedrijven steeds vaker talent met vooropleidingen zoals sterrenkunde, psychologie en natuurkunde binnenhalen, een ontwikkeling met een interessant potentieel voor de betrokken organisaties.

Om in de behoefte aan gekwalificeerd personeel te kunnen voorzien, is vakkennis namelijk lang niet het enige waar bedrijven naar zoeken. “Veel bedrijven zetten in op de transformatie naar digital en vormen nieuwe teams. Daar horen ook nieuwe profielen bij”, zegt Michiel Valk, directeur van Yacht IT, dat een traineeprogramma heeft waar mensen zonder IT-achtergrond relevante werkervaring kunnen opdoen.

“Een goede IT-er beschikt niet alleen over vakkennis. Analytisch denkvermogen, aanpassingsvermogen en creativiteit zijn minstens zo belangrijk. Dat legt de lat hoog, maar biedt ook kansen voor mensen met die specifieke competenties. Ook als je een vooropleiding hebt in bijvoorbeeld marketing, psychologie, natuurkunde, kun je een goede IT-er worden. We kijken vooral naar iemands motivatie en nevenactiviteiten. Iemand die als hobby ‘programmeren’ heeft, beschikt al over bepaalde basisvaardigheden die in dit vakgebied goed van pas komen.”

Er is binnen organisaties meer behoefte aan mensen die beschikken over ‘soft skills’ als communicatieve vaardigheden, creativiteit, inventiviteit en flexibiliteit terwijl specifieke vakkennis steeds vaker ‘on the job’ wordt bijgebracht. Dat geldt ook voor banen in de IT.

ITexecutive  Redactie

Index