Netwerken voor IT’er blijft lastig

21 okt. 2014

5 veelgemaakte fouten

Goed kunnen netwerken is voor meer zaken belangrijk dan alleen het vinden van een baan. In echt succesvol te zijn, zouden IT-managers zich moeten richten op het bouwen en onderhouden van relaties en niet zozeer op het toevoegen van connecties en volgers.

Netwerken draait om het bouwen van relaties met mensen - vrienden, collega's, kennissen - die je kunnen voorzien van informatie, advies en nieuwe connecties. Deze kunnen je bijvoorbeeld helpen aan de ideale baan, maar de meeste IT-managers pakken het helemaal verkeerd aan, zegt senior vice-president client services Jayne Mattson van Keystone Associates. Zij definieerde vijf veelgemaakte fouten bij het netwerken en reikt oplossingen aan om hier iets aan te doen.

Het vinden van een betere baan is niet iets wat je zomaar besluit te gaan doen, zegt ze. "Ook al heb je nu een prima baan, dan zou je toch de moeite moeten steken in het vinden van nieuwe connecties."

De focus zou in eerste instantie moeten liggen op het bouwen van relaties. Als je deze goed onderhoud, kun je ervan profiteren mocht het nodig blijken te zijn, aldus Mattson.

Probleem 1: LinkedIn verkeerd gebruiken

LinkedIn>
is één van de belangrijkste virtuele netwerktools, maar je hebt er alleen wat aan als het gebruikt zoals bedoeld. Vaak verzamelen mensen visitekaartjes op conferenties om daarna daarmee op LinkedIn een connectie aan te gaan, vertelt Mattson. "Dit is een goed begin, maar de meeste relaties blijven koud. Je moet constant contacten prikkelen en je eigen profiel updaten om ervoor te zorgen dat LinkedIn voor je gaat leven."

Je profiel moet een eerlijke afspiegeling zijn van wat je wenst dat mensen van je weten, persoonlijk en professioneel gezien. Veel organisaties selecteren kandidaten niet alleen op basis van skills, maar ook op een bedrijfsculture match en uitgedragen waarden.

"Je moet geen dingen gaan delen waar je niet achter staat, maar onthoud dat solliciteren ook om mensen draait en niet alleen het CV", zegt Mattson. Iets meer moeite doen om werkelijk met contacten te interacteren kan zich later uitbetalen; bij een warme relatie is men eerder bereid moeite voor je te doen als je daarom vraagt.

Mattson raadt aan bij het opdoen van online contacten een notitie te plaatsen waarom je wilt connecten en wat je carrièredoel is. "Schrijf een persoonlijk bericht waarin je uitlegt waarom een connectie voor beide voordelen heeft. Schrijf niet alleen over jezelf - je kunt je hulp aanbieden bij een uitdaging voor die ander of aanbieden hen in contact te brengen met één van jouw connecties. Wees in de ander geïnteresseerd, benadruk niet alleen hoe zij jou kunnen helpen", zegt ze.

LinkedIn Groepen zijn ook in potentie een geweldige tool, maar alleen het toevoegen ervan is niet genoeg. "Besteed tijd aan het leveren van commentaar, stel vragen in de groep, deel relevante artikelen en gedachten", zegt Mattson. Dit vergroot je zichtbaarheid en nodigt connecties uit op je te reageren.

Probleem 2: Teveel over jezelf praten

Het is heel menselijk om in conversaties vooral over je eigen skills, kennis en ervaringen te willen spreken, maar dit is eigenlijk niet goed. "De truc is een stap terug te doen en eerst interesse in de ander te tonen. Maak complimentjes. Onderzoek daarna hun behoeften en waar jij zou kunnen helpen", adviseert Mattson.

Mattson raadt aan om soms de naam van de ander te laten vallen zodat het persoonlijk blijft. Je mag best aangeven hoe je hoopt dat je gesprekspartner je kan helpen, maar push niet teveel. "Je kunt altijd aan het einde van het gesprek vragen 'Is er nog iets dat ik voor je kan doen?'", zegt ze. Bij goede gesprekken kun je via een berichtje de ander nog voor de tijd bedanken of als je geholpen bent zelfs een kleinigheidje als een cadeaukaart van 5 euro laten bezorgen. "Daarmee maak je nog lang veel indruk", zegt Mattson.

Probleem #3: Niet participeren in nemen én geven

Stel dat je contacten hebt opgedaan en daarmee goede conversaties hebt gehad, maar er gebeurt helemaal niets ondanks dat je wel op een vervolg hoopte. Wat doe je dan?

Er zijn twee scenario's mogelijk, zegt Mattson. De eerste is dat je niet genoeg indruk hebt gemaakt en de andere dat je niet de juiste vragen hebt gesteld. "Nu is het zaak te bekijken wat de kans op follow-up met aanvullende informatie vergroot", aldus de VP.

Onthoud allereerst dat het een tweerichtingsverkeer is, met informatie krijgen en geven. Het zou kunnen zijn dat je contact de informatie die je nodig hebt niet snel paraat heeft of vergeten is ernaar te kijken. "Je kunt ze een berichtje sturen met een artikel of anekdote die relevant is voor de conversatie die jullie hadden en vragen hoe het met ze gaat; dit vergroot de kans dat ze je verzoek opvolgen, maar laat het hier ook bij. Het is nog te vroeg om echt te gaan pushen", zegt Mattson.

Je kunt ook teruggaan naar een eerdere uitdaging die hij of zij heeft genoemd en vragen hoe jij daarbij zou kunnen helpen. "Mensen zijn eerder geneigd anderen te onthouden als je hulp zijn aangeboden. In plaats van naar de informatie te vragen die je nodig hebt, kun je ze een artikel sturen over de branche, een link naar een handige website, of ze vertellen hoe je naar aanleiding van een gesprek actie hebt ondernomen", aldus Mattson.

Probleem 4: Met koude contacten is netwerken moeizaam

Het bouwen van een sterke, bruikbare relatie is geen sinecure, maar netwerken blijft hét middel om de kans op een baan te vergroten, zegt Mattson. Als je niet elke dag met je relaties bezig bent, duurt het veel langer om er een keer gebruik van te maken als het moet.

"Het aangaan en onderhouden van relatie is een voortdurende taak. Je moet altijd aan het vervolg van je carrière denken en over een eventuele nieuwe baan. Dat lijkt soms zinloos, zeker als je geen specifieke nieuwe functie in gedachten hebt, maar het moet gebeuren", vindt Mattson.

Het hoeft niet heel veel moeite te kosten. Als je iedere maand drie keer een handreiking doet naar een ander, dan kan dat ook voldoende zijn, zegt Mattson. Je hoeft het niet face-to-face te doen, het mag ook via een bericht op LinkedIn of een e-mail waarin je vraagt hoe het gaat. Tête-à-tête kan het een goed idee zijn om te gaan lunchen en elkaar daarin zowel persoonlijk als zakelijk bij te praten.

Probleem 5: Kwantiteit over kwaliteit plaatsen

Duizenden contacten op LinkedIn is leuk en een volle kaartjesbak ook, maar heb je daarmee ook goede relaties? "Relaties heb je met mensen die je kent, vertrouwt en op wiens hulp je kunt rekenen als je het nodig hebt. Het draait niet om kwantiteit, maar om kwaliteit", zegt Mattson.

LinkedIn heeft het makkelijk gemaakt om een groot netwerk te krijgen zonder face-to-face ontmoetingen te hebben. Tuin niet in de valstrik die maakt dat je contacten maakt zonder deze echt te kennen. Bekijk iedere uitnodiging voor een connect daarom kritisch, zegt Mattson.

Het kan helpen om iedere dag tien minuten te besteden aan je online relaties. "Probeer je te focussen op wat netwerken daadwerkelijk inhoudt, namelijk het bouwen van relaties. In plaats als het puur te gebruiken als jobtool, kun je er veel meer mee", besluit Mattson.

CIO-NL   Sharon Florentine

Index