Speciale IT-opleiding schoolt werklozen om tot java-developers

28-04-2017

Wat doe je als er veel vraag is naar IT-specialisten in de arbeidsmarkt en de aanvoer jonge talenten hier maar nauwelijks in voorziet? Je zorgt er gewoon voor dat je ze zelf gaat opleiden. En dan bij voorkeur mensen die écht gebaat zijn bij intensieve scholing. In samenwerking met het UWV en ProgramIT startte DPA GEOS een mvo-traject op, waarbij we werklozen duurzaam terugbrengen naar de arbeidsmarkt.

Fred Boevé: “Het aanbod IT-professionals kan de vraag in de arbeidsmarkt niet bijbenen. Bij de universiteitspoorten is het druk: grote bedrijven houden nieuwe talenten met arendsogen in de gaten. We wilden een nieuwe markt aanboren. Er zitten veel competente mensen thuis die een nieuwe kans zoeken. Die geven we ze graag.”

Van salesman tot java-developer
Na een belletje naar het UWV kregen we toestemming om door hun namenbestanden te struinen. Binnen afzienbare tijd hadden we een groep gemotiveerde mensen bij elkaar die niet vies zijn van javascripts, back-ends en programmeerwerk. Meest belangrijke eigenschap: de motivatie om via een intensief traject een nieuwe kans in de IT-wereld aan te grijpen. Ervaring in de sector is geen vereiste, interesse in computers wél cruciaal. In principe kan iedereen zich inschrijven, van jong tot oud en van salesman tot advocaat. Kosteloos, in ruil voor een dienstverband bij DPA GEOS, de IT-specialisatie unit van DPA.

Marcel Schreur: “Ik werkte dik vijfentwintig jaar in de sales. Een baan die me prima afging, maar waar ik niet meer echt gelukkig van werd. Ik was toch meer een cijferman. Toen ik na een reorganisatie thuis kwam te zitten, wilde ik iets anders. Vanaf het begin zie ik deze opleiding als de kans van m’n leven. Waar krijg je die nog op je negenenveertigste?”

Breed opgeleid
De opleiding stelden we op samen met ProgramIT, een ambitieuze intermediair die hoog opgeleide en gemotiveerde mensen met veel werk- en levenservaring nieuwe kansen geeft op de arbeidsmarkt. Met de intensieve cursus kunnen werklozen zich binnen twaalf maanden omscholen tot gekwalificeerde junior java-developers. De opleiding doorloopt verschillende stadia: van kennis uitbreiden en ervaring opdoen tot sociale competenties, lichamelijke fitheid en persoonlijk leiderschap verbeteren.

Geestelijk én lichamelijk
De junior programmeurs worden niet alleen technisch breed opgeleid, van Java tot HTML en CSS, ook op mentaal vlak worden ze klaargestoomd om goed zelfstandig te opereren. Een groot deel van de opleiding is erop gericht dat ze weer lekker in hun vel gaan zitten. De meesten hebben na een periode zonder werk een duwtje in de rug nodig om weer rechtop in het zadel te gaan zitten. Door met een personal trainer aan de slag te gaan, voelen ze zich al snel beter, zowel lichamelijk als geestelijk. Hierdoor zijn ze in staat sneller kennis op te nemen en zich aan te passen aan verschillende sociale- en werkomstandigheden.

Tot en met de praktijk
De opleiding wordt afgerond met een eindopdracht. De programmeurs-in-spe maken een app voor muziekstudenten; een soort karaoke, maar dan voor drum. Docenten kunnen hiermee de ontwikkeling van hun leerlingen bijhouden. Voor de trainees is de opdracht een manier om hun pas opgedane kennis in de praktijk te brengen, met alles wat daarbij hoort. Programmeertaal krijgt ineens vorm in een app. Codes worden functies. En voor de technische problemen waar je als developer ongetwijfeld tegenaan loopt, gaan ze voor het eerst in gesprek met andere programmeurs op specialistische fora: een heel nieuwe wereld.

Marcel Schreur: “Het is leerzaam om zo snel voor een echte opdrachtgever aan de slag te gaan. Hierdoor krijg je direct gevoel bij het werk dat je straks zelfstandig bij een opdrachtgever gaat doen. Je merkt al snel dat je met allerlei technische vragen bij je collega-developers terecht kunt. Of deze nu fysiek naast je of online zitten.”

In dienst bij DPA
Eenmaal opgeleid, komen de trainees in dienst bij DPA GEOS. De IT-afdeling van DPA koppelt developers aan vaak lastige IT-vraagstukken bij diverse interessante klanten, van groot mkb tot multinationals. De kersverse consultants kunnen hun kennis en kunde hier maximaal inzetten en zijn van grote toegevoegde waarde bij onze klanten. Vier trainees zijn inmiddels gedetacheerd, voor de andere zijn we nog op zoek naar een goede aansluiting tussen hun competenties en ambities en de vraag van de opdrachtgever. 

Persberichten.com  DPA - Fred Boeve

Index