IT'ers moeten zichzelf bijscholen

02-10-2013

Een succesvolle IT-carrière heb je zelf letterlijk in de hand. Dat houdt HP jonge IT'ers voor. Zij moeten zichzelf onderwijzen, en dat blijven doen.

IT-professionals moeten zich flexibel opstellen en bereid zijn om zichzelf nieuwe skills bij te brengen. Dát is de sleutel tot succes, zegt innovatiebaas Ian Brooks van HP. Hij gaf dit advies aan jonge IT'ers op een bijeenkomst in Londen, meldt Webwerelds Britse zustersite Computerworld UK.

'Je moet je eigen succes verdienen'

Een carrière van 28 jaar bij één bedrijf zit er volgens hem echt niet meer in voor mensen die nu aan een IT-loopbaan beginnen. "Je moet doen aan zelftraining, je moet lezen, je moet studeren. Je kunt niet meer verwachten dat je alles krijgt aangereikt. De wereld verandert daarvoor te snel", legt de Europese HP-topman uit. "Je moet je eigen succes zelf verdienen."

Onlangs heeft Microsoft-topvrouw Adrienne Hall nog gezegd dat vrouwen hun angst moeten overkomen om zonder informaticadiploma de IT-sector te betreden. Die angst is namelijk ongegrond; vrouwen hebben geen IT-opleiding nodig, stelt zij.

Brooks benadrukt ook het belang van communicatie, de zogeheten zachte vaardigheden. Technische kennis is nog altijd nodig, maar zonder soft skills kom je er niet. "Je moet een goed idee hebben en je moet anderen meekrijgen. Zonder soft skills heb je een goed idee waar dan niemand naar luistert." Voor het opdoen van deze cruciale competentie adviseert het HP-innovatiehoofd een praktische aanpak: leren door het te doen.

ComputerWorld  Jasper Bakker

Index