Negen op de tien IT’ers zoekt andere baan

21-02-2013

In de it- en technieksector is ongeveer 90 procent, al dan niet actief, op zoek naar een nieuwe baan. Optimistisch of dit zal lukken, is men niet. Bijna de helft geeft aan dat het de komende twee jaar lastig wordt om een andere baan te vinden. Dat blijkt uit onderzoek van detacheerder Brunel en vacaturesite Monsterboard onder ruim vijfduizend respondenten.

De nieuwe baan hoeft niet per se in Nederland te zijn, bijna de helft van de it’ers geeft aan open te staan voor een avontuur in het buitenland. Bij de engineers is dit iets hoger (52 procent). ‘It’ers en technisch specialisten zijn schaars en overal is vraag naar het juiste talent’, zegt Janwillem Swart, marketingmanager bij Brunel. ‘Dus is het logisch dat ze zoeken naar wat het beste voor ze is, ook al is dat in het buitenland.’

Andere branche

Uit het onderzoek blijkt dat it’ers en technici niet zomaar op zoek zijn naar een andere baan, maar vaak ook in een andere functiecategorie of zelfs in een andere sector willen werken. Van de it’ers geeft de helft aan binnen twee jaar van functie te willen veranderen. Ook staan ze open voor een baan in een andere branche. Bij de technici is dit niet anders, hoewel hier een groter percentage in een andere branche wil werken (65 procent) dan in een andere functiecategorie (58 procent). ‘De bereidheid en de wil die it’ers en technici hebben om ergens anders te werken, geeft aan dat ze zich ervan bewust zijn dat er veel vraag naar ze is’, zegt Swart.

Uit eerder onderzoek van Brunel bleek dat bedrijven de aankomende jaren een flinke daling verwachten van het personeelsaanbod in met name softwareontwikkeling, applicatiebeheer en systeembeheer. Werkgevers in alle sectoren waar it’ers en technici werken, staan dus voor de uitdaging om de komende jaren voldoende personeel te vinden. Ze moeten hierbij rekening houden met de wensen van it’ers en technici.

Voertaal

Vooral het vinden van hooggeschoold personeel kan lastig worden. Uit het onderzoek blijkt dat hoe hoger de opleiding (hbo of wo) is, hoe groter ook de bereidwilligheid om voor een goede baan naar het buitenland te verhuizen. ‘Er liggen dus kansen voor specialisten uit het buitenland’, vervolgt Swart. ‘Om deze aan te trekken, moeten werkgevers zorgen dat ze aantrekkelijk blijven. Dat betekent dat ze een bedrijfscultuur moeten creĂ«ren die aantrekkelijk is voor buitenlandse werknemers en bijvoorbeeld moeten nadenken over wat de voertaal binnen het bedrijf moet zijn.’

Computable  Sander Hulsman

Index