IT-afdeling bestaat niet meer in 2018

06-06-2013

Achtergrond - Onder andere de groeiende generatiekloof tussen oude en nieuwe techies leidt tot het verdwijnen van de IT-afdeling, zeggen experts.

De consumerisatie van IT en trends op gebied van self-service zullen ertoe leiden dat de IT-afdeling zoals we die nu kennen verdwijnt. Daarvoor in de plaats komt een hybride model bestaande uit tech consultants en integrators.

“De business wordt zelf de IT-afdeling. Techies zullen enkel nog als enabler functioneren”, zegt hoofd techniek & oplossingen Brandon Porco van beveiliger Nothrop Grumman.

Porco nam tijdens de deze week gehouden CITE-conferentie deel aan een paneldiscussie waarin vier technologie-experts vragen van het aanwezige publiek beantwoordden. De vragen gingen over het verlies van controle van de IT-afdeling en over de vraag waar het datacenter blijft als technologie onderdeel wordt de zakelijke business.

Technologiegedrag loopt uiteen

Andere panelleden uitten hun zorgen over de groeiende generatiekloof tussen jonge honden en ervaren rotten – beide groepen voelen zich prettig bij verschillende technologieën.

“Stagiairs die deze zomer aan de slag zullen gaan, moeten vertrouwd zijn met Google Apps en dat zijn ze vaak ook”, zegt IT-directeur en cloudarchitect Nathan McBride van AMAG Pharmaceuticals. “Maar we hebben ook medewerkers in het bedrijf die afgelopen jaren vertrouwd zijn geraakt met Outlook. Tegen die mensen moeten we gaan zeggen dat we dat pakket niet langer gebruiken.”

McBride zegt dat de meeste bedrijven in de Fortune 100 inmiddels zijn overgeschakeld naar Google Apps, net als een hoop onderwijsinstellingen. Dit betekent dat er een generatie opgroeit die niet gewend is te werken met Microsoft Exchange en Office. Over vijf jaar moeten bedrijven zeker weten dat hun gebruikte technologie overeen komt met hun wat hun personeelsbestand wenst, zegt McBride.

Volgens directrice Kathleen Schaub van de IDC-denktank CMO Advisory Practice, rapporteren veel IT-managers aan de afdelingshoofden van de business waarvoor ze ingezet worden.

'IT volgt businessfuncties'

“De plaats van IT in de business bepaalt wat IT gaat doen”, zegt ze. “Als IT in Finance zit, gaat het om kostenbesparingen. Als ze in Operations zitten, gaat het om procesbeheer. Als het bedrijf besluit zich meer te richten op de klant, dan moet IT iets gaan verzinnen op marketing.”

Hoewel de functie van de CIO binnen organisaties waarschijnlijk blijft bestaan, zal zijn of haar rol wel veranderen naar een voorspeller en strategist, in plaats van een technologieverzorger, zegt Porco.

'Business kan IT afwijzen'

John Mancini, CEO van de vakbond AIIM, is het met Porco eens en zegt dat in het huidige tijdsgewricht van consumerisatie, de business de tools heeft en daarom de wens van IT om zoveel mogelijk te controleren en te weten, kan weerstaan.

Hoewel de business zelf kan bepalen welke technologie of dienst het wenst te gebruiken, kan IT nog steeds een adviserende rol spelen, zegt McBride. Hij noemt als voorbeeld dat zijn businessgebruikers vroegen om gebruik van Microsoft Visio voor het tekenen van grafieken, maar dat het team van McBride de goedkopere, webgebaseerde tool LucidChart kon aanraden. Uiteindelijk waren de gebruikers net zo gelukkig, zegt McBride.

“We proberen niet de technologiecurve voor te blijven en we willen ook niet achterop raken, maar we willen wel tempo erin blijven houden zodat we weten wat businessgebruikers gaan vragen voordat ze erom vragen”, zegt hij.

ComputerWorld  Lucas Mearian

Index