6 manieren waarop technologie werk verandert

03-06-2014

In het verleden hebben bedrijven met de beste tools in handen altijd de bedrijven verslagen die dat niet hadden.

Vandaag is het niet langer de vraag of je technologie gebruikt maar hoezeer je in staat bent de beste nieuwe technologie in te zetten. En dat is lastig, want de snelheid waarin technologie verandert neemt toe en verspreidt zich naar nieuwe delen van de economie. Denk daarbij maar aan productie (3D-printing), finance (Bitcoin) en healthcare (wearable computing).

Dit zijn zes grote veranderingen die nog langskomen of waar we inmiddels middenin zitten:

1. Mobility betekent dat je altijd kunt werken

De shift naar mobile computing is enorm snel gegaan. Veel mensen besteden meer tijd aan het staren naar hun smartphone en tablets dan dat ze met laptops en pc's werken en die trend zal zich voor het bedrijfsleven verder doorzetten.

Mobiele apparaten zijn persoonlijker geworden dan ooit tevoren. We hebben ze altijd in de buurt - in onze zak, naast ons bed. Dat betekent dat we altijd connected zijn en altijd kunnen werken. E-mail, Skype, SMS, WhatsApp en Twitter-berichten kunnen ons altijd storen en je voelt dat je altijd moet reageren, omdat het net een belangrijke klant kan zijn of dat het van belang is voor een product.

Met mobile hebben we behoefte aan de juiste informatie op het juiste moment om ons te helpen op continue basis beslissingen te maken. Mobiele apps die ons helpen in het oerwoud van informatie wijs te worden, informatie te prioriteren en met onze collega's en partners te communiceren zijn essentieel.

2. De cloud schept gelijkheid

In de cloud weet niemand hoe groot of belangrijk je bent. Cloud computing verkleint de wereld omdat het dezelfde tools aan zowel de kleinste start-up als het grootste Fortune 500 bedrijf kan bieden. Het verschil tussen enterprise computing en business computing vervaagt in de cloud.

Belangrijker nog, nu belangrijke businessfuncties als HR, factuurverwerking en marketing vertaald worden in software beschikbaar via cloudservices, kan ieder bedrijf gebruikmaken van de beste back-office processen.

Aan de voorkant betekent de opkomst van cloud computing dat iedere startup dezelfde robuuste, gepolijste oplossingen kan bieden als grote partijen dat kunnen, omdat van dezelfde infrastructuur gebruikgemaakt kan worden.

Binnen bedrijven zorgt cloud computing ervoor dat IT'ers die voorheen enkel systemen beheerden veranderen in DevOps die verantwoordelijk zijn voor het draaiende houden van clouddiensten en het verrijken ervan met nieuwe features en betere data.

3. Slimme data biedt betere inzichten

Als je nu al overspoeld wordt met data, houd je dan maar vast, want dit gaat nog veel erger worden. Wat we nu meemaken is slechts het puntje van de ijsberg.

Ik heb het niet alleen over de interne klantgegevens, logistiek en financiƫle data, maar ook de sociale data die door miljoenen (potentiƫle) klanten op Twitter en Facebook uitgespuwd wordt, alle sensordata van ieder apparaat en machine, klantdata door bezoeken op de website en mobiele app, enzovoorts.

Al deze genoemde zaken leiden tot big data-problemen. Hoe sorteer, schift en vind je de juiste informatie in de exponentieel groeiende set datapunten? Maar het gaat niet alleen over big data, het is vooral smart data wat telt - of het nu afkomstig is uit big of small datasets. Producten en technologieƫn die in staat zijn om uit deze brei data waardevolle inzichten te halen zullen in het competitieve landschap onmisbaar zijn.

4. Delen gaat competitief voordeel bieden

Bedrijven die medewerkers in staat stellen zowel goed intern als extern met partners samen te werken via collaboration, zullen een groot voordeel hebben. Bedrijven zijn altijd georganiseerd geweest om mensen van buiten te betrekken voor dingen die zijzelf niet konden, maar dat gaat sterker worden.

Je zult niet langer enkel werken aan jouw gedeelte - een component van een spreadsheet bijvoorbeeld - en dat over de heg gooien naar je collega, die het weer deelt met een extern model. Collaboration maakt parallel werken mogelijk - iedereen werkt tegelijkertijd aan hetzelfde.

Aangezien de benodigde tools hiervoor in de cloud werken, kunnen teams over de hele wereld verspreid zetten en toch met elkaar blijven communiceren. Technologie die ons helpt om beter samen te werken en te communiceren zal leiden tot snellere productcycli, snellere salescycli en snellere economische groei.

5. Het netwerk verspreid zich naar wearables en sensoren

EĆ©n van de onderschatte gevolgen van mobile computing is dat de prijzen voor chips en sensoren voor smartphones zo sterk zijn gedaald, dat ze beschikbaar zijn gekomen voor een heel nieuw scala apparaten.

De volgende platforms van computing zullen het netwerk doen uitbreiden naar draagbare apparaten (wearables) en sensornetwerken in winkels, fabrieken en voertuigen. Dit worden allemaal nieuwe endpoints die nog meer data naar datacenters zullen pompen.

6. Alles zal nog meer gedistribueerd worden

Of het nu gaat om manufacturing, finance of creatieve branches; alle onderdelen van de economie neigen over te stappen op meer gedistribueerde modellen. Cloud en collaboration maken het eenvoudig een wereldwijd team te managen. Een centraal kantoor is niet langer nodig. Bitcoin vormt de basis van een gedistribueerd p2p-betaalsysteem. Een centrale bank is niet langer nodig. 3D-printen zorgt dat manufacturing naar een on-demand model gaat waar onderdelen overal waar nodig uitgeprint kunnen worden. Een centrale fabriek is niet meer nodig. Laten we niet vergeten dat het internet zelf al een sterk gedistribueerd netwerk vormt. En de lijst gaat nog wel even door.

Technologie stelt ons in staat om netwerken te beheersen zonder centrale controle. En verschilt sterk van hoe werk in het verleden werd georganiseerd. Coƶrdinatie hield command-and-control in. Maar de manier van werken verandert nu sterk omdat de technologie die we voor werk gebruiken ons superkracht geeft.

Redactie CIO

Index