20 voorspellingen voor 2015

29-12-2014

Aan het einde van het jaar komen allerlei experts en leveranciers binnen de IT met hun voorspellingen voor het komend jaar. In dit artikel hebben we de belangrijkste op een rij gezet.

1. 'Data moet makkelijker verplaatsbaar worden'

CEO John Schroeder van Hadoop-specialist MapR voorspelt dat bedrijven in 2015 in toenemende big data gaan gebruiken in plaats van het alleen te verzamelen. Dat vereist wel dat data gemakkelijk uit te wisselen moet zijn en dat is met veel legacy databases en datawarehouses niet het geval. Bedrijven gaan volgens Schroeder beter kijken naar de impact van 'data agility'op processen en hun infrastructuur optimaliseren zodat sneller kan worden geacteerd op veranderende omstandigheden in de organisatie of markt.

2. 'SDN en NFV worden volwassen'

In 2014 zagen we de opkomst van zowel software-defined networking (SDN) als network function virtualization (NFV). Netwerkleverancier Ciena verwacht dat deze technologieën in 2015 nog vaker toegepast gaan worden. De opkomst va NFV biedt niet alleen kansen voor de infrastructuur van telco's, maar ook voor de operationele ondersteuning - denk aan billing, customer service management en de helpdesk.

3. 'Mobility levert meer frictie op tussen IT en gebruikers'

Nog sterker dan afgelopen jaren het geval was, zullen IT-organisaties moeite hebben met de consumerisatie. BYOD groeit wel, maar IT is er lang niet altijd blij mee, voorspelt bureau Ovum.

4. 'Meer cyberaanvallen op geldautomaten'

Aanvallen op geldautomaten (ATM's) leken dit jaar explosief toe te nemen, met diverse openbare incidenten en wetshandhavingsinstanties die wereldwijd snel moesten reageren op deze crisis. Aangezien de meeste van deze systemen onder Windows XP draaien en ook last hebben van zwakke fysieke beveiliging, zijn ze standaard ongelooflijk kwetsbaar.

"In 2015 verwachten we een verdere evolutie in deze ATM-aanvallen, via het gebruik van gerichte kwaadaardige technieken om toegang te krijgen tot het "brein" van geldautomaten. De volgende fase zal eruit bestaan dat aanvallers binnendringen in de netwerken van banken en het resulterende toegangsniveau gebruiken om geldautomaten in real-time te manipuleren", voorspelt Alexander Gostev, Chief Security Expert van Kaspersky Lab's Global Research and Analysis Team.

5. 'De Europese doorbraak van Apple Pay

Apple, PayPal en Google gaan heviger concurreren met traditionele financials als MasterCard en Visa. Consultancy Certeco verwacht dat Apple volgend jaar zijn betaalsysteem Apple Pay in Europa gaat lanceren en dat dit een revolutie in betaalverkeer gaat opleveren.

6. 'De keuze in cloud wordt reuze

Bedrijven worden in 2015 gek van de opties die ze hebben in de cloud, zegt cloudleverancier RackSpace. Cloudproviders gaan sterker differentiëren: er komen duidelijker specialisten op bepaalde vlakken, terwijl anderen vooral nog op prijs zullen concurreren. Bedrijven zullen steeds vaker een mix van clouds kiezen: veilige private clouddiensten worden gekoppeld aan goedkope publieke services

7. 'Het datameer wordt een dataverwerkingsplatform'

Veel organisaties kozen in 2014 voor de bouw van een zogenaamd datameer, een centrale plek in de infrastructuur om ruwe big data op te slaan. CEO John Schroeder van Hadoop-specialist MapR stelt dat die datameren in 2015 gaan veranderen in verwerkingsplatforms. Dat is niet alleen handig voor governance, maar op die manier hoeven organisaties ook maar één plek te beveiligen.

8. 'Apple Pay wordt flink onder vuur genomen'

Kaspersky Lab's Global Research and Analysis Team verwacht dat criminelen elke gelegenheid zullen aangrijpen om misbruik te maken van betalingssystemen. Deze angst is mogelijk uit te breiden naar het nieuwe Apple Pay, dat NFC (Near Field Communications) gebruikt om draadloze consumententransacties te verwerken. Deze markt is rijp voor beveiligingsonderzoek en we verwachten een opkomst van meldingen over kwetsbaarheden in Apple Pay, virtuele portemonnees en andere virtuele betalingssystemen.

"Het enthousiasme over het nieuwe Apple Pay zal de acceptatie ervan enorm doen toenemen, wat onvermijdelijk talloze cybercriminelen zal aantrekken die van deze transacties willen profiteren. Apple's ontwerp biedt een grotere focus op beveiliging (bijvoorbeeld in de vorm van gevirtualiseerde transactiegegevens), maar we zijn erg benieuwd hoe hackers de kenmerken van deze implementatie toch zullen weten te misbruiken", voegt Gostev hieraan toe.

9. 'Schermen worden vaker gebogen, opvouwbaar of doorzichtig geleverd

Samsung gelooft dat de manier waarop we omgaan met schermen de komende jaren verandert. Nog voor 2020 maken onze huidige, platte schermen plaats voor buigbare, opvouwbare en doorzichtige varianten, waarmee de mogelijkheden verder uitgebreid worden. De eerste stap, gebogen schermen, is nu al te zien in de Curved UHD TV's, Galaxy Note Edge en Gear S van het Zuid-Koreaanse bedrijf.

Ook voor de retail worden schermen belangrijker. Zo verdwijnen veel winkels, is ruimte schaars en zijn de huren hoog. Het is niet langer voor alle merken realistisch om fysieke winkels te openen, waardoor retailers steeds vaker uitwijken naar digitale winkelmuren. Een andere ontwikkeling binnen retail is het gebruik van virtual technology. Bijvoorbeeld om medewerkers te trainen of shoppers een virtuele tour te geven. Tot slot zien we steeds meer pop-up stores, tijdelijke winkelconcepten. Samsung verwacht dat de shopervaring, ook in pop-up stores, steeds digitaler wordt, waarbij interactieve displays centraal staan.

10. 'Bedrijven kiezen voor NFV'

Niet alleen telco's, maar ook grotere bedrijven gaan voor NFV-technologie kiezen, denkt Ciena. Dankzij NFV is er minder hardware, stroom en ruimte nodig voor het uitrollen van netwerkfunctionaliteit als firewalls, routing en encyptie, kunnen implementatietijden omlaag, kunnen subdomeinen ontstaan en worden applicaties verplaatsbaar.

11. 'Cloudklanten kijken minder naar kosten van de dienst'

Prijs zal in 2015 minder vaak leidend zijn in de keuze voor cloud, zegt RackSpace. Beheer en schaalbaarheid van de omgeving wordt belangrijker - besparen op personeel levert meer op dan op een dienst. Bedrijven kiezen liever voor een duurdere dienst die clouds goed managet dan voor een goedkope dienst waar veel handwerk voor nodig is, redeneert de leverancier.

12. 'BYOD wordt vaker geformaliseerd'

Nu is het nog zo dat BYOD vaak in bedrijven is terug te vinden, maar niet door IT wordt beheerd. Dat gaat veranderen nu risico's toenemen en de MDM-beheeroplossingen beter worden. Bedrijven kunnen het zich niet meer verantwoorden met een informeel beleid te werken, stelt Ovum.

13. 'Het Internet of Things komt echt van de grond'

Op dit moment gebruikt al twee op de vijf huishoudens automatisering in huis, dit aantal zal naar verwachting aanzienlijk groeien in 2015. Veel mensen ervaren op dit moment nog barrières voor het doorvoeren van automatisering in huis, waarbij zij bang zijn voor het overbodig raken van technologie (52%), privacy (42%) en het onduidelijk is wat het nut van automatisering (36%) is. Samsung gelooft dat 2015 het jaar wordt dat deze zorgen worden weggenomen, dankzij meer gebruiksvriendelijke oplossingen en crossplatform functies. Het bedrijf bouwt zelf aan een open platform, waarbij slimme apparaten van verschillende fabrikanten samenwerken. Daarmee wordt het huis van de toekomst echt slim. Denk bijvoorbeeld aan een boodschappen-app die van de koelkast "hoort" dat de melk bijna op is, en melk automatisch op je digitale boodschappenlijst zet. In 2015 kiezen we massaal voor slimmere oplossingen in huis, van thermostaten en verlichting tot andere huishoudelijke apparatuur.

Ook RackSpace ziet die opkomst doorzetten en verwacht in 2015 veel vuurwerk van Apple Pay en de Apple Watch. Wel gaat IT moeite hebben met het veilig houden van bedrijfsdata, terwijl werknemers juist al hun IoT-gadgets naar kantoor mee willen nemen.

14. 'IT automation gaat gebeuren'

Er zijn volgens Gartner twee manieren waarop je IT kunt bedrijven: de eerste manier is de traditionele manier, waarbij veiligheid en betrouwbaarheid voorop staan. Gartner noemt dit mode-1. De andere manier (mode-2) is veel meer gericht op innovatie en snelheid. Deze flexibele manier van IT probeert veel meer aansluiting te vinden op de business. Het ondersteunt experimenten, iteratieve softwareontwikkeling, snelle levering en het probeert waarde voor de klant te creëren. Gartner constateert dat de meest succesvolle bedrijven beide IT-vormen toepassen, maar wel volledig gescheiden: met verschillende mensen, verschillende processen en verschillende tools. Dit komt doordat de twee soorten IT in wezen onverenigbaar zijn. Je kunt mode-2 niet realiseren door simpelweg mode-1 te tweaken.

In 2015 zullen we het begin van het einde van de traditionele IT zien, die in steeds grotere mate vervangen gaat worden door de meer flexibele IT, stelt RES Software. En de grote katalysator is automatisering. IT-diensten worden afgenomen door middel van selfservice, waardoor IT-afdelingen zich bezig kunnen gaan houden met innovatie. Uiteindelijk zullen ontwikkelingen als automation en de levering van software 'as a service' mode-1 IT overbodig maken en in 2015 zal er al een flinke verschuiving in die richting zichtbaar worden.

Onderdeel van de verschuiving is de stroomversnelling waarin IT as a Service (ITaaS) het komende jaar terecht gaat komen. Dit kun je zien als een verandering van de rol van IT als een poortwachter naar een rol van IT als een winkelbeheerder en in 2015 zullen veel bedrijven dan ook de eerste stappen gaan zetten richting deze nieuwe manier van het leveren van IT-diensten.

Een ander aspect van de automatisering is dat IT steeds klantgerichter zal worden. Veel organisaties hebben het al niet meer over 'gebruikers', maar over 'consumenten', hetgeen een indicatie is van de veranderende relatie tussen de IT-afdeling en andere werknemers. We gaan de gebruikers binnen het bedrijf steeds meer behandelen met dezelfde zorg en service als we de klanten van het bedrijf behandelen.

15. 'OpenStack wordt heel saai'

OpenStack viert in 2015 verjaardag, maar echt boeiender wordt het cloudplatform daar niet op. Maar dat is volgens RackSpace niet erg. OpenStack wordt volwassen en die volwassenheid brengt simplificatie waardoor het eenvoudiger in gebruik wordt, beter beheersbaar en de schaalbaarheid toeneemt.

16. 'Financials gaan data-officers aanstellen'

Banken en verzekeraars volgen Amazon en Google door ook 'data-tsaren' aan te stellen die direct aan het bestuur rapporteren. Financials hebben door dat in data grote schatten verborgen kunnen liggen, daarom gaan zij in 2015 flink investeren in data-analytics en datamangement, voorspelt Certeco.

17. 'Nokia komt terug'

Nokia is een tijdje van de radar verdwenen, maar bracht eind dit jaar de N1 tablet uit. De introductie van de tablet komt vlak nadat Nokia in april dit jaar de mobiele tak verkocht aan Microsoft en het zou wel eens voor de comeback van Nokia in 2015 kunnen gaan zorgen, denkt RES Software. Met de nieuwe tablets, die op Android 5.0 draaien, weet Nokia de hardware van Apple te evenaren, dus de kwaliteit zal het succes zeker niet in de weg staan.

18. 'China gaat de wereldwijde ecommerce domineren'

Bureau Forrester verwacht dat China in 2015 de grootste ecommerce-markt van de wereld zal worden, zowel op b2c als b2b gebied. Dat is te danken aan het gebrek aan legacy, grote bedrijven die durven investeren en een bevolking die al heel digitaal denkt en werkt. Eind 2015 zal 95 procent van de Chinese bevolking gebruikmaken van sociale media, aldus Forrester.

19. 'Wearables worden nog slimmer'

Bijhouden hoever je hebt gerend of gefietst en het meten van je hartslag, werd normaal in 2014. In 2015 meten we meer en beter, mede door de explosieve groei van wearables (594,2% groei in 2014). Samsung voorziet voor komend jaar wearables die je precies laten weten wat jij nodig hebt om aan je dagelijkse energiebehoefte te voldoen en recepten op maat uitzoeken.

20. 'De CMO wordt een CMT'

Bureaus Forrester en Gartner lieten dit jaar al weten dat marketeers inmiddels meer aan technologie besteden dan IT dat doet. Vooral collaboration software, CRM, CMS en social zijn geliefde investeringen. Omdat de behoefte aan technologie verder toeneemt en er een kennisgat dreigt te ontstaan, verwacht RackSpace in 2015 een opmars van de Chief Marketing Technologist (CMT).

CIO.NL  Kristain van Tuil

Index