10 IT-vaardigheden die erg gewild zijn

02-05-2016

Wat zijn de carrièretrends die zich op dit moment het snelst ontwikkelen?

De grootste overkoepelende trend heeft te maken met Big Data, van infrastructuur en operationele uitvoer, tot data-analyse en programmeren. Dit zijn de 10 skills die het meest in trek zijn.

Technologie is constant aan het veranderen en IT-professionals moeten hun vaardigheden daarom steeds bijspijkeren om relevant te blijven. Vacaturesite Dice brengt jaarlijks in kaart naar welke vaardigheden werkgevers vragen en daardoor wordt duidelijk wat er jaarlijks groeit. De vacature-eis moet minstens in 1000 functies opduiken om statistisch relevant te zijn.

Gebaseerd op die verzamelde gegevens, kunnen we zien welke IT-vaardigheden in trek zijn en waarvan het handig kan zijn om ze aan je technisch repertoire toe te voegen.

1. JIRA

JIRA is een bugtracker, ticket- en projectbeheersysteem dat is ontwikkeld door Atlassian, misschien beter bekend als de maker van HipChat of Bitbucket. Het systeem wordt vooral gebruikt door softwareontwikkelaars en is steeds meer in trek bij vacatures voor applicatiebouwers en programmeurs.

Kennis van JIRA was altijd een pre, maar vind je nu vaker terug bij de functie-eisen. Als je nog geen kennis had van JIRA en vooral als ontwikkelaar of applicatiemanager aan de slag gaat, is het wellicht tijd om je hierin te verdiepen.

2. Spark

Apache ontwikkelde deze engine na het succes van open source-framework Hadoop dat grote bergen data verwerkt. Spark is een engine om parallelle datastromen te verwerken, in tegenstelling tot bijvoorbeeld een MapReduce die lineaire datastromen distribueert. Bedrijven bouwen hun infrastructuren verder uit en bij de werving gaat er prioriteit uit naar Spark-kenners met sterke programmeervaardigheden.

3. Azure

Bedrijven die cloudapplicaties inzetten, maken in toenemende mate gebruik van Microsofts clouddienst Azure en daarom wordt kennis en ervaring met Azure ook belangrijker. Organisaties die mobiele ontwikkeling stroomlijnen met cloudvoorzieningen en organisaties die cloudanalytics toepassen, zoeken momenteel naar professionals met Azure of Amazon Web Services-kennis. Volgens Dice melden vacatures vaker zowel Azure als AWS.

4. Salesforce

Dit is nu bepaald geen nieuwkomer, maar uit de gegevens van Dice blijkt dat de vraag naar kennis over Salesforce bij IT'ers het snelst groeit. Het klantbeheersysteem om sterke leads binnen te trekken is een dominante speler in de wereld van sales. Interesse in Salesforce-professionels komt echter in alle sectoren voor en onder meer universiteiten, consultancy's en assurantiebedrijven zoeken naar IT'ers met kennis van het systeem.

5. Big Data

IT-systemen verzamelen overal data en je hebt specialisten nodig voor de uit de kluiten gewassen datasets die zo groot en complex zijn geworden dat het moeilijk is om de juiste gegevens eruit te krijgen. Bedrijven zoeken voor een concurrentievoordelen door het juist analyseren van hun data om bijvoorbeeld inzicht te krijgen in klantgedrag.

Organisaties zoeken naar dataspecialisten met bijvoorbeeld kennis van verschillende ecosystemen (bijvoorbeeld Hadoop of MapReduce), Big Data-programmeertalen (bijvoorbeeld R of Python), parallelle architecturen, statistische modellen, et cetera.

6. Elektrotechniek

Eigenlijk moet het gezien de IT-trends die zich nu ontwikkelen niet zo verwonderlijk zijn dat elektrotechniek, ook op Nederlandse universiteiten steeds vaker omgedoopt tot Electrical Engineering, in trek is bij werkgevers. Deze technici houden zich bezig met alles van design, programmeren, applicatie, fabricage en beheer van elektronische systemen. Ze spelen daarom een belangrijke rol in de ontwikkeling van het Internet of Things (IoT). Er zijn daarom vacatures voor Elektrotechnici bij grote techbedrijven, startups en overheden.

7. Cloud

Net als Big Data zo'n parapluterm voor een hele brede set aan kennis en vaardigheden voor het benaderen van dataopslag en rekenkracht via cloudproviders. Diverse vaardigheden die te maken hebben met cloudkennis zijn dan ook erg in trek. Kennis van High Performance Computing, clouddiensten (zie ook punt 3 op de vorige pagina) datatalen en gedistribueerde systemen worden vaak gevraagd in geplaatste vacatures.

8. Hive

Apache Hive is een dataopslagsysteem om grote Hadoop-datasets te analyseren. De populariteit van Hive gaat dan ook vrijwel gelijk op met die van andere Big Data-vaardigheden als Sprak en programmeertalen voor statistische analyse van gegevens. Het is nog een betrekkelijk nieuwe tool op deze markt, maar hij groeit fors en is in trek bij bedrijven als Apple en Amazon, wat aangeeft dat het een belangrijke speler begint te worden.

9. Cassandra

Ook kennis van Cassandra is een Apache-vaardigheid die in trek is bij dataspecialisten en organisaties die meer van plan zijn met Big Data. Softwaremakers, DevOps-ontwikkelaars en dataspecialisten met kennis van Cassandra komen op dit moment vaak in aanmerking voor hogere of beter betaalde posities, zo meldt Dice. Volgens diens salarisonderzoek waren mensen met kennis van Cassandra zelfs de op een na duurst betaalde werknemers. Alleen HANA-specialisten kwamen hoger uit.

10. Juniper

Veel bedrijven zijn afhankelijk van specifieke netwerkproducten en diensten en Juniper heeft met flexibele ASIC-processoren in switches en routers vooral de back-end veroverd. Ook levert Juniper identiteitsbeheer voor netwerken, firewalls en policytools aan bedrijven. Als bedrijven netwerkbeheerders met kennis van een specifieke leverancier zoeken, gaat dat volgens Dice het vaakst om Juniper-kennis.

ComputerWorld  Redactie

Index