Oude ICT is obstakel voor HNW en BYOD

14-12-2012

31 procent van de Nederlandse werknemers omschrijft de ict-middelen van hun werkgever als verouderd en als een obstakel voor het nieuwe werken (hnw). Deze werknemers vinden dat hun werkgever te langzaam reageert op ict-ontwikkelingen en -innovaties. Een derde (33 procent) van de respondenten wil meer zeggenschap over de hard- en software die de werkgever beschikbaar stelt. Dit blijkt uit het bring your own device (byod)-onderzoek onder ruim vierhonderd kantoormedewerkers van Team Vier, in opdracht van licentiewaakhond BSA.

29 procent van de werknemers denkt efficiënter te werken met een grotere keuze aan software en hardware. 22 procent zou liever een jaarlijks it-budget krijgen om zelf hard- en software aan te schaffen. Zoals verwacht geven meer mannen (41 procent) dan vrouwen (21 procent) aan dat ze meer invloed willen hebben op het it-budget.

Beheersen en controleren

Met de brede beschikbaarheid van smartphones en tablets is het niet verwonderlijk dat byod steeds populairder wordt onder werknemers. Al meer dan één op de tien Nederlandse werknemers gebruikt zijn eigen smartphone, laptop of tablet voor het werk. Dit brengt echter ook risico’s met zich mee. In Nederland is de werkgever verantwoordelijk voor de software die wordt gebruikt voor het werk, zelfs de software waar het bedrijf geen controle over heeft. Als gevolg hiervan ontwikkelen meer en meer bedrijven beleid om deze trend te beheersen en te controleren.

‘Als werkgever kun je deze opkomende byod-trend niet negeren’, zegt Julian Swan, marketing compliance director van de BSA. ‘Om de beveiligingsbedreigingen te beperken moet een bedrijf een eigen byod-beleid formuleren. Het is beter om de regie te nemen over deze trend en richtlijnen op te stellen voor de hele organisatie. Het is cruciaal voor werkgevers om software als een strategisch bedrijfsmiddel te beschouwen, of het nu eigendom is van het bedrijf of van de werknemer. Gedegen software asset management kan risico’s voorkomen.’

Computable  Snader Hulsman

Index