10 techtrends waar je maar weinig van hoort

12-01-2015

Trendrapporten zijn vaak voorspelbaar. Ze zitten vol met herhalingen, bizarre claims van marketeers of futuristische fantasieconcepten. Maar er zijn uitzonderingen.

De Webbmedia Group, een consultatiebedrijf voor digitale strategieƫn, biedt een frisse aanpak. Webbmedia's 2015 Trends Rapport kijkt naar minder voor de hand liggende strategie verschuivingen tussen tech bedrijven, ontwikkelingen die zich verplaatsen van het laboratorium naar de commerciƫle wereld, en een aantal boeiende metathema's van het komende jaar.

Algoritmische verantwoording:

Terwijl trends als gepersonaliseerde advertenties of inhoud niet langer verrassend zijn, liggen algoritmes - of formules voor het bereiken van een bepaald resultaat - ten grondslag aan deze producten, evenals veel van de opkomende technologieƫn beschreven in het rapport. Over het algemeen zijn deze algoritmen onduidelijk voor de meeste mensen.

Het rapport voorspelt de opkomst van zogenaamde 'algoritmische verantwoording'. Naarmate algoritmen een grotere rol gaan spelen bij het bepalen van de mogelijkheden die aan mensen worden aangeboden, van het vinden van een baan tot geaccepteerd worden voor een lening, zal meer aandacht worden besteed aan de vooroordelen die erin kunnen worden ingebouwd.

Deep learning:

Het rapport merkt op dat diep leren, ofwel computers aanleren om patronen te herkennen en daarvan te leren, een snelle ontwikkeling doormaakt. Google-onderzoekers brachten onlangs een project naar buiten waarbij software automatisch foto's kan herkennen en bijschriften kan opstellen, zonder te worden geprogrammeerd om te weten wat de voorwerpen waren. Inhakend op patronen van woorden en beelden op het web, identificeerde de software twee pizza's in een foto alsmede een groep jonge mensen die een spelletje Frisbee speelden.

Slimme camera's:

Deze apparaten bevatten software die mensen kunnen volgen terwijl ze bewegen en objecten vastleggen die mensen aanraken in winkels en de emoties op hun gezichten begrijpen.

Personal assistant apps:

Software verkrijgt het vermogen gedrag in het verleden van de gebruiker te begrijpen en behoeften te voorspellen, een belangrijk kenmerk van persoonlijke assistentie apps. Google en Yahoo kochten bijvoorbeeld de persoonlijke assistentie technologieƫn Emo en Donna, terwijl Amazon Echo lanceerde, een apparaat dat mensen helpt vragen te beantwoorden en zo het winkelen stimuleert. Terwijl persoonlijke assistenten vooralsnog beperkt zijn, zoeken bedrijven voortdurend naar manieren om hun capaciteiten te versterken.

Privacy:

In het verslag worden een aantal trends met betrekking tot privacy in kaart gebracht. Terwijl beveiligings-experts al lang gecodeerde software bouwen, worden dergelijke hulpmiddelen steeds meer algemeen. Een keur van beveiligde telefoons zoals de Blackphone zijn te koop voor concurrerende prijzen.

Digitale veiligheid:

Het rapport voorspelt dat in 2015 bedrijven zullen investeren in het ondersteunen van hun digitale veiligheid. Grote bedrijven, waaronder Apple en Twitter, voegen tweeledige authorisatie toe om inbreuk te voorkomen, soms met behulp van biometrische indicatoren zoals een hartslag. Open Whisper Systems, een bedrijf geleid door het voormalige beveiligingshoofd van Twitter, biedt een encryptie-optie voor Android telefoongesprekken en beveiligt tevens de populaire WhatsApp instant messaging app.

Vluchtige inhoud:

PrivƩ en anonieme sociale netwerken en apps worden steeds populairder en ontvangen meer geld van beleggers. Vluchtige inhoud, gepopulariseerd door de Snapchat app, wordt nu steeds meer algemeen, en Facebook is naar verluidt van plan eenzelfde messaging service te lanceren en merken als Taco Bell experimenteren eveneens met vluchtige inhoud.

Uber van X:

Uber, gewaardeerd op $40 miljard - is zelf een van de grootste succesverhalen van het jaar. Uber heeft tal van bedrijven geinspireerd die naar zichzelf verwijzen als de "Uber van X."

Uitlenen:

Het bedrijfsmodel van Uber grenst aan uitlenen, een andere trend uiteengezet in het rapport. Uitlenen, een concept dat niet-eigendom van goederen en apparatuur ondersteunt, beslaat snelgroeiende bedrijven als Netflix en Rent the Runway, waarbij vrouwen haute couture huren, en een aantal bedrijven gespecialiseerd in het onderling deelgebruik van auto's.

Omringende nabijheid: De opkomst van bakens levert kansen op voor grote bedrijven, een trend die omgringende nabijheid wordt genoemd in het verslag. Wi-Fi- en Bluetooth-aangevoerde bakens kunnen worden bevestigd aan persoonlijke bezittingen, waardoor ze gemakkelijk terug zijn te vinden. Of een winkel kan winkelende mensen die een app hebben gedownload een signaal zenden om te bepalen hoeveel mensen in de winkel voor een bepaald produkt stil stonden. Consumenten met apps die informatie van bakens ontvangen zullen niet langer de weg binnen winkels, stadions en musea hoeven te vragen, omdat een app het signaal van de baken zal oppikken en hen de route zal aanduiden.

Andere ontwikkelingen in het rapport aangestipt, zoals robots, 3D printen, Bitcoin, en het Internet der Dingen hebben al wel veel aandacht gekregen - wat wellicht meer dan gerechtvaardigd is door de algemene opname van sommige van die technologieƫn. Evenwel biedt de samenvatting van Webbmedia een nuttig overzicht van trends om op te letten in het komende jaar.

CXO Ā Redactie

Index