De 8 beste boeken voor IT-managers

14 apr. 2014

Achtergrond - Kennis is macht. Vooral binnen IT-management is dit credo van toepassing. Zonder adequate kennis, ben je nergens. Dit zijn 8 recente boeken om je begrip van leiderschap en IT op te vijzelen.

1. 'Quick and Nimble: Lessons From the Leading CEOs on How To Create a Culture of Innovation'

Quick and Nimble van auteur Adam Bryant is vooral een goed boek voor beginnende IT-managers. Eigenlijk is dit boek een verzameling van quotes van CEO's van innoverende bedrijven over leiderschap. De schrijver laat geen eigen mening doorschijnen en biedt geen overkoepelend verhaal aan, maar het boek biedt wel veel nuttige handvatten die je kunt gebruiken in je werk als manager. Denk daarbij aan tips over het aannemen van mensen, hoe om te gaan met weerstand en waaraan een goede manager te herkennen is.

2. 'The Hard Thing About Hard Things: Building a Business When There Are No Easy Answers'

Dit is ongetwijfeld één van de beste boeken ooit geschreven over techmanagement. Hard Things beschrijft een verhaal over crisis door de ogen van een insider. Schrijver Ben Horowitz staat niet bekend om een fijnzinnige schrijfstijl, maar is ongelooflijk direct en haalt intrigerende conversaties aan die hij met senior IT-personeel in het verleden voerde. Ook zijn er in dit boek veel voorbeelden te vinden van situaties waarin je als leider tegen de stroom in zou moeten gaan.

In een voorbeeld twijfelt Horowitz openlijk aan de aanname dat een werknemer die klaagt zelf met een oplossing zou moeten komen - vaak is dat helemaal niet mogelijk. Dit boek zou iedereen die met conflicten op C-niveau te maken heeft moeten lezen.

3. F.I.R.E.: How Fast, Inexpensive, Restrained and Elegant Methods Ignite Innovation

Dit boek is geschreven door een actieve Air Force commandant en zo leest het ook - als een militair trainingshandvest, en dat bedoel ik in de positieve zin des woords. Schrijver dan Ward begint het boek met het voorbeeld hoe de Amerikaanse luchtmacht Sony PlayStations gebruikte om een goedkope supercomputer te fabriceren. Het punt dat hij over projectmanagement maakt is zo klaar als een klontje: leiderschap draait om het vinden van werkbare oplossingen voor ingewikkelde problemen.

De schrijfstijl van F.I.R.E. - dat op 29 april verschijnt - is messcherp en prettig leesbaar; het voelt aan als het setje kisten dat je voor een militair trainingskamp aangereikt krijgt. Het belangrijkste: Ward geeft uitstekende voorbeelden over hoe leiderschap omgezet kan worden in daden.

4. Leaders Eat Last: Why Some Teams Pull Together and Others Don't

Dit boek laat zich het beste lezen op een zonnige avond in de achtertuin. Het voelt geen moment aan als een studieboek. Leaders Eat Last leest als een roman en geeft vermakelijke voorbeelden over voorbeeldig leiderschap.

De populaire auteur Simon Sinek (bekend van voordrachten op TED-conferenties) begint met een paar geweldige verhalen - waaronder één over waarom militaire officieren altijd hun lagere cadetten eerst laten eten tijdens de lucht - en verwerkt hierin praktische tips. Een aantal daarvan gaan bijvoorbeeld over de recente wetenschappelijke ontdekkingen over menselijke emoties en fysieke behoeften.

5. Opportunity Knocking: Lessons From Business Leaders

Lori Ann LaRocco is 'talentproducer' bij de Amerikaanse zender CNBC en beschrijft in dit boek hoe CEO's omgaan met weerstand. Opportunity Knocking komt met aansprekende voorbeelden van de moeilijke beslissingen die leiders, zoals Ford CEO Alan Mulally, zo nu en dan moeten maken.

In een voorbeeld beschrijft LaRocco hoe Mulally naar Washington ging om over een bail-out voor de autoindustrie te praten, ondanks dat Ford hier zelf geen belang bij had. "Het gewicht dat je op je schouders meedraagt, gaat soms verder dan de organisatie dan waaraan je bouwt", schrijft ze.

6. The Un-Bossy Boss: 12 Powerful Questions to Make You A Great Manager

Niet ieder boek over leiderschap moet filosofisch over methoden en concepten handelen. The Un-Bossy Boss is een praktische how-to gids waarin privévoorbeelden de overhand hebben. Auteur Gary Magenta is senior vice-president bij een consultingbedrijf en veel van de anekdotes die hij beschrijft gaan over zijn eigen faalmomenten in management - hij vertelt waarom hij de fouten maakte en hoe je beter met deze situaties om zou kunnen gaan. Goed aan dit boek is dat de heldere schrijfstijl allerminst doorspekt is met het elders vaak aanwezige businessgebral.

7. Thanks for the Feedback: The Science and Art of Receiving Feedback Well

Dit boek gaat niet specifiek over leiderschap, maar het is wel een werk wat bij iedere IT-manager in de kast zou moeten staan. Het boek beschrijft hoe feedback op verschillende manieren gegeven wordt, van een blik opzij tijdens een managementvergadering tot een uitgebreide performance-review tijdens een één-op-één gesprek met een medewerker.

Auteurs Douglas Stone en Sheila Heen laten in Thanks for the Feedback zien waarom het geven en ontvangen van feedback één van de belangrijkste eigenschappen van leiders is en het boek geeft aan de hand van stappenplannen en zienswijzen uit de gedragswetenschappen aan hoe je hier op de juiste manier mee om zou moeten gaan.

8. Accelerate: Building Strategic Agility for a Faster-Moving World


Accelerate>
is een boek op MBA-niveau dat laat zien hoe discussies op hoger managementniveau gevoerd zouden moeten worden. "Management bestaat uit een set van bekende processen die helpen organisaties betrouwbare, effici√ęnte en voorspelbare resultaten te laten boeken", schrijft auteur en professor John P. Kotter van de Harvard Business School. Kotter schreef verschillende boeken over zakelijk leiderschap.

Het boek komt met een interessante hybride strategie: een bekende managementhi√ęrarchie gecombineerd met een meer vrije netwerkomgeving die korte metten maakt met bureaucratisch toezicht.

CIO  John Brandon

Index