Hoe waardeer je een IT-project?

30-07-2013

Het is voor IT-managers en CIO's al moeilijk genoeg om aan te geven hoeveel waarde hun IT voor de business vertegenwoordigt. CFO's zijn voorzichtig en onderwaarderen IT in de boeken, klagen ze.

De spanning in de relatie tussen CIO’s en CFO’s loopt al jaren op. Door de druk van de economische crisis, de belangrijker wordende rol van technologie en de toenemende dreiging van bijvoorbeeld cybercrime, moeten beide bestuurders intensief samenwerken.

Toch zijn CFO’s vaak kritisch op IT-bestuurders omdat ze niet in staat zijn de waarde van IT-projecten goed voor het voetlicht te brengen. IT-managers en CIO’s moeten namelijk in staat zijn de relatie tot de bedrijfsstrategie te verklaren en de toegevoegde waarde van IT te kunnen becijferen, zo vinden ze. Maar veel IT-bestuurders lukt dit niet of vinden hun CFO veel te voorzichtig opereren, waardoor jaarverslagen geen goede weergave van de werkelijkheid zouden zijn.

Waarom komt een IT-project dat komend jaar naar verwachting tien miljoen oplevert maar voor twee miljoen euro in de boeken? Is er een goede methode om de waarde van IT objectief vast te stellen? En stel dat het lukt, hoe kun je dan anticiperen op onvoorziene veranderingen?

Lees hierover meer in de CFO vs. CIO managementspecial van Computerworld.nl, waarin deze problematiek onafhankelijk onderzocht wordt.

ComputerWorld