De nieuwste ICT-gids online

12-07-2009

De ICT mag trots zijn op zichzelf: de sector doet het beter dan de gehele economie. U leest het in de ICT-gids 2009.

We nemen u mee langs de nieuwste trends en ontwikkelingen binnen de ict. Naast een totaaloverzicht van ons onderzoek, bieden we u de profielen van de 34 beste ict-bedrijven en een verantwoording van ons onderzoek. Winnaar Atos Origin - net als vorig jaar overigens - kreeg van de bijna achthonderd managers in totaal achttien sterren. Ondervraagden konden sterren uitdelen voor bijvoorbeeld web, security en kantoorautomatisering. Ondanks de populariteit onder managers, gaat het met het bedrijf zelf niet al te florissant. De Nederlandse tak kromp vijf procent (443 banen) en verloor acht procent aan omzet in het eerste kwartaal van 2009.

Slecht nieuws
De top-3 in de TNS Nipo-lijst is onveranderd. Capgemini krijgt de zilveren plak en Getronics (dat vorig jaar het brons deelde met IBM) eindigt op plaats drie. Wat verder opvalt is, dat Centric van plaats negen naar vier is gestegen. Slecht nieuws is er voor Casema en @Home die samen in het bootje genaamd Ziggo stapten. Welgeteld één manager noemde Ziggo als zijn grote favoriet. KPN, dat scherpe kritiek kreeg van de consumentenbond op de werking van de helpdesk, zag ook in ons onderzoek het aantal sterren halveren vergeleken met vorig jaar.

Goed nieuws
Over de gehele linie mag de ict trots zijn: de sector kende in 2008 een groei van 2,7 procent, bijna een half procent méér dan de economische groei. Maar de toekomst is ook voor deze branche niet rooskleurig: voor dit jaar verwacht het Centraal Planbureau een krimp van één procent. Dat is altijd nog beter dan de krimp van 3,5 procent waar onze gehele economie rekening mee moet houden. Het softwaresegment blijft overigens groeien, maar de hardwarebestedingen zullen dit jaar naar verwachting dalen (lees meer in de inleiding).

Software uit de kraan
Daarnaast vindt u in de gids een aantal andere artikelen. Wat dacht u van mensen die werken vanuit Thailand of Spanje, gewoon voor hun oude Nederlandse klantenkring? Het nieuwe werken maakt dat mogelijk. Of vraagt u zich al tijden af hoe u zaken het beste kunt outsourcen? U leest het hier. Daarnaast zetten we in de ICT-gids leuke nieuwtjes en de voor- en nadelen van software uit de kraan voor u op een rij. Ten slotte scoort u met de handige woordenlijst zó een tien voor ict-taal.

Vrijdag ontvangt u de ICT-gids 2009 bij u thuis. Klik op een dikgedrukt woord of blader hier online door onze epaper.

Carlie van Tongeren  MT

Index